4,5 млрд. лева – US инвестиции у нас от промените досега

Слабата съдебна система и липсата на кадри спират притока
9 окт 2018 18:45, Бойчо Попов
26
4,5 млрд. лева – US инвестиции у нас от промените досега
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Американските инвестиции в България статистически са доста подценени и според официалните данни на Националния статистически институт (НСИ) САЩ са на 13-о място по инвестиции. Това заяви изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов по време на представянето на доклад за американските капиталовложения в страната в периода 1990-2016 г.

Въпросният доклад обаче показва, че тези инвестиции са подценени 2,5 пъти, което всъщност придвижва САЩ до 6-о място в класацията за топ инвеститори в България. "Само 200 млн. лв. ни делят от 5-тото място", уточни Иванов.

От доклада, изготвен съвместно с Института за пазарна икономика (ИПИ), става ясно, че използваната до момента методология на Българската народна банка (БНБ) за идентифициране произхода на чуждестранните инвеститори има някои неточности – например локализира капиталовложението само по пряката собственост на капитала, но не и според крайната такава. Така, ако компания от САЩ притежава компания в Холандия, която инвестира в България, статистиката отчита това като чуждестранна инвестиция с холандски произход. Това от своя страна води до подценяване на отчетения общ размер на преките чуждестранни инвестиции от дадена страна, така и до надценяване на инвестициите от други държави.

От доклада става ясно още, че от 1990 г. досега инвестициите на САЩ в българската икономика възлизат на близо 4,5 млрд. лева. 5,7% от всички чуждестранни инвестиции у нас за последните над 20 години идват от американски компании. Според НСИ този дял е 2,5%.

Близо 98% от американските инвестиции в България са предимно в преработвателна индустрия, високите технологии и селско стопанство. Над 28 хил. са българите заети в презокеански компании, посочи Петър Иванов и добави, че това е 1% от работната сила в страната, при това високоплатена.

В доклада се посочва, че близо 17% от преките чуждестранни инвестиции в производството на електрическа енергия, както и над 9% от чуждите капиталовложения в преработващата промишленост са с краен собственик инвеститор от САЩ. Любопитно е също, че близо 24% от инвестициите в селско, горско и рибно стопанство са американски. От данните става ясно още, че само за 2016 г. нетните приходи от продажби на американските компании у нас възлизат на 7 млрд. лв., а дълготрайните материални активи на фирмите са над 4 млрд. лв.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
"Слабата съдебна система и липсата на кадри спират притока"Това е същината на проблема, но не наблягате в статията на решението -Реформа на съдебната система, която да се справи с корупцията и беззаконието в държавата;Реформа на образователната система, която да създава компетентни кадри;
23
0
 
15
 
! Отговори
Варна преди 5 години
До икономиста написал статията: 4,5 млрд$ от 1990 до 2016!!?? Вие шегувате ли се? В Румъния инвестициите За последните 2 години са 6 млрд $. Последните две години инвестициите в България са около 2,5 млрд долара, а от емигрантите 3,5 млрд$. Разбрахте ли на къде бия? Тази статия е подигравка с увАжаемия читател на сайта.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо всички се опитват да изкарат , че "инвестиция е равно на подарък" ???Точно обратното е ! А за черпака с пост 7 - ми те краварите вкараха пари и в злато-добива, но ти виждаш само тези вкараните пари (инвестицията)а колко са изнесли ?
21
0
 
11
 
! Отговори
az преди 5 години
че то за 30 години американските инвестиции се равняват на двугодишен превод от мигрантите ни в чужбина - така ли да го разбираме ?
20
4
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Тая Раша поне купува български стоки, предложи да изгради инфраструктура от която да печелим. За сметка на това, ние освен газ, както всички европейски държави не внася е нищо от Русия. Кога за последно сте видяли руска техника в България?
19
2
 
8
 
! Отговори
Guru преди 5 години
Само медицинската апаратура, която сме купили от САЩ е за над 500 млн лв. Сега още два милиарда за самолети и няма помен от инвестициите им, които освен евтина работна ръка друго не създават.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре американците въобще да не инвестират в България!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Знаеш ли, кое е жалкото ... Че днес, с подобен капитал, можеше да направим 3.5 GW вятърни турбини. Колко MW беше плана за белене ? 2000 ... уффф :D
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4,5 милиарда потънаха в руската дупка белене за 2 години и някъде толкова е двугодишната печалба на американските марици с гарантирания ток. хвани едните, удари другите 'инвеститори'.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде, айде, не на нас тия. нямам нищо против американците, обаче това е пълна глупост - липса на кадри. братовчед ми работи за американска компания в бирмингам и обмисляше същата позиция в българия, за същата компания. само че от 4000 паунда месечно там, тук му обясниха, че щял да взема..2200 лв. кадри бол - има над 300.000 българи в сащ, не малка част от тях са завършили техни колежи. само че джон като дойде в българия и става и той ***.
14
0
 
7
 
! Отговори
А стига бе! преди 5 години
Кая инвестиция може да е само в единствения оторизиран и незаменим генерален представител на хелуин....
13
0
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Толкова окрадоха дебелаците само от КТБ. А американски инвестиции няма какво да очакваме, за работна ръка сме им малко скъпи, щом се махнаха повечето от Китай дори. Имаме там Макдонълс и още една две такива фирми, ама ние не сме и добри консуматори. Инвестираха точно където им трябва, скъп ток, без опция да откажем да го консумираме, понеже изнасяме евтиния. Все такива му работи
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смешна работа...преди 1990 наш военен завод е правил 1 млрд печалба на година...да не говорим за другите заводи за трактори,мотокари,текстил и много други....
11
0
 
7
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Колко са изнесени до сега ?
10
3
 
11
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
и а грантовете за еничарите от Козяк влизат ли в това число ?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сиреч, не сме създали достатъчно добра атмосфера за доограбване на страната от задокеанските хиени.Да попитам, това лошо ли се води?
8
2
 
11
 
! Отговори
голем смех преди 5 години
Двата кораба с мухлясала американска царевица през 90-те години в тази сметка ли са?
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беЧебураци, я кажете колко инвестиции е направила мама ви раша? Или там цифрата е отрицателна като извадим горивото?
6
2
 
12
 
! Отговори
Fen преди 5 години
Бе добре, че не са 5 милиарда, че щяхме да станем като Украйна....
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са по 155 мио. на година !!!При поне полвин милион българи идващи и отиващи си по празници, почивки и подобни, няма да се очудя, ако "инвестират" толкова само под формата на минерална вода, закуски, кафе и цигари, които си купуват на летището ... честно.