Имате коремче? Дали пък не сте стресирани?

Каква е връзката между хормона кортизол и коремните мазнини
7
Имате коремче? Дали пък не сте стресирани?
Снимка: istock

Едни от най-трудните за елиминиране мазнини са тези в областта на корема и обикновено се дължат на дисбаланс в хормоните. В тялото ни има три основни вида мазнини. Първият вид е висцералната мазнина, която е разположена около органите в корема. Тя бива наричана още и интраабдоминална мастна тъкан, тъй като се намира вътре в перитонеалната кухина. Излишната висцерална мазнина е видима като типичното бирено коремче.

Вторият вид мазнини е подкожна мазнина, разположена точно под кожата, над мускула, която може да захванете с помощта на два пръста. Съществува и трети вид мазнини, известни като триглицериди, които непрекъснато циркулират в кръвния поток. Триглицеридите се използват постоянно от организма за редица метаболитни функции.

Видимите видове мазнини, като висцерални и подкожни, са мастните хранилища на тялото ви.

Една от функциите на човешкото тяло е да съхранява мазнините когато има излишък от калории, така че в ситуации на глад, то да може да бъде захранвано. От друга страна това означава, че ако ежедневно приеманите калории са повече от изразходваните, те ще бъдат съхранявани като излишни мазнини.

От мастната тъкан която е в близост до вътрешните органи няма полза, освен ако не е в малки количества, за да предпазва органите, като висцералната мазнина. Козметично излишните мазнини избутват предната стена на корема.

Освен закръгления вид, който дава на човек, мастната тъкан е известна с това, че е свързана с хронични заболявания на сърдечносъдовата система и също така има тясна връзка с метаболитния синдром, диабет тип 2, астма и болестта на Алцхаймер.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 години
Дали пък не сте се застояли на д--ето и не си хапвате повечко? Щот ги гледам лелките и чичаците на работа- седят, не мърдат и само плюскат.. и после- А, ко стана?!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква беше връзката с кортизол, стреса,нещо практично?.Нищо практично.Няколко меди термина забъркани в един буламач, и това е всичко.Накрая разбираш , нищо.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми на 60+ премиер на 7 млн диваци, стресово си е.
4
1
 
3
 
! Отговори
Хляб преди 2 години
наблягат на хляба,хлеб и сол са яли през войната некои и са доживели до над 80 години,не пушете и не пийте алкохол,здравословно ще живеете
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи и Премиера е стресиран, а пък за министъра на отбраната да не говорим!
2
1
 
1
 
! Отговори
Брато преди 2 години
Аз лупам по 4 ПВЦ дневно - но без мезе и съм строен - правете като мен...
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А свързана ли е с това че пия по 5-6 бири на ден