НАП проверява търгуващите с криптовалути

Агенцията са възложили контролни действия на 9 дружества
13 яну 2019 13:11, Петя Славова
31
НАП проверява търгуващите с криптовалути
Снимка: Pixabay

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщиха от приходната агенция.

Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи.
Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути, и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества, предаде БТА. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10 процента). Доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимият данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци, е 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: НАПкриптовалути
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
виждащ преди 5 години
Абе не пипаите орицата бе така наи лесно се перат пари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък се дължи, само ако си продал криптовалутата за истински пари, само ако си на печалба и само върху печалбата.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това кеша е цар само с него *** от НАП не могат да ви хванат :D освен ако не сте достатъчно глупави да си купите ферари с тях при единствени доходи минимална заплата или безработен.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
може и да не ви репортнат на местните данъчни. От там заради автоматичния данъчен обмен местните данъчни може да ви репортнат на НАП
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може НАП да ви хванат. Ако сте продали биткойн в Български сайт за пари тези сайтове ви искат ЕГН-то и след това са длъжни да ви репортнат на НАП. По - подразбиране сте придобили биткойна срещу 0лева освен ако докоментално не го догажете че не е така. Всички сайтове които обменят биткойн срещу пари ви искат лична карта без значение къде се намират. Така че не е чак такъв проблем НАП да ви лепнат ако сте продали крипто срещу пари. Ако сте продали в чуждестранен сайт може да ви репортнат
23
0
 
9
 
! Отговори
Да живее ГРОБ преди 5 години
Нали оправиха търгуващите със суджуци и дойде ред и на търгуващите с криптовалути!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еее, тка е сга . то тия американски бракми самолети струват милиарди и нли требва отнекде да ги гушнат
21
5
 
14
 
! Отговори
23860098 преди 5 години
Хора, разберете че няма сигурност в интернет, транзакциите се виждат и могат лесно да се разбере кой кво купил и кво колко взел. Всичко се следи в интернет ако искате да сте анонимни не ползвайте смартфон, телефон, телевизор, ток, дебитни и кредитни карти, и най-вече ток. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, па не сте ги разбрали - ще душат около тия, дето вече са кеширали койните.В стил "ти що имаш 20к лева по сметката и кой ти ги преведе, а? а данъче да си платил, декларацийка да си пуснал?". и ония ако е *** да каже "Ми продадох малко етер и от там са ми парите" може и да го обуят. Ама ако не е пълна шматка не могат и с гoвняна клечка носа да му стигнат.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще разберат тез знаят ли въобще какво е децентрализирана валута, хората ако искат и със камъни ще търгуват тогава НАП ще им взема 10% от камъните щели да проверят.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-) 17Анчо, койните са толкова валути колкото и камъчетата в реката.Не бъркай секса с ръкоделието.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жетонаджиите ги подпукаха........ХА-ХА
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До абсурдистанА какво стана с онези 4-5 Милиарда долара биткойни дето държавата ги конфискува на едни хора ?... чакат реверса през 2021-2022 г.... за да ти ги продадат ... )
15
1
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ми то това е идеята на тия валути - да може да се търгува без разни хиени да щипят процент от търговията.. Много здраве на НАП и успех с проследяването на транзакциите!
14
1
 
16
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Ако си глупав да ги декларираш ще изгориш хахахахах искам да видч как те ще ми докажат че трябва да им плащам
13
0
 
26
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
А какво стана с онези 4-5 Милиарда долара биткойни дето държавата ги конфискува на едни хора ? Каква е тази зловеща тишина? живи ли са ? Кой взе парите?
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Искам да напомня на НАП, че все още по нито един закон, криптото не е финансов актив!==няма и да бъде при сегашната ситуация с пикселите ...
11
0
 
26
 
! Отговори
Предложение ... преди 5 години
... към Нап: да се облагат и органите на хората - може да ги дариш на некой и да изкарат некой лев роднините, след като те погребат след донорството. "Актив" са си все пак, нали ?!
10
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да напомня на НАП, че все още по нито един закон, криптото не е финансов актив!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20И НАП И къде ще я вложи--ше чака реверса към 20 К ... нали е "актив"!