На показ: Речта на Елизабет II при Трета световна война

Вижте какво си е подготвила да каже при ядрено нападение
3 апр 2019 22:30, Нели Христова
64
На показ: Речта на Елизабет II при Трета световна война
Снимки: Reuters

"Сега, тази лудост на войната се разпространява още веднъж из целия свят и нашата велика държава ще трябва да се подготви отново, за да оцелее против всички шансове“, с тези думи кралица Елизабет II е трябвало да обяви пред своите сънародници идващият Армагедон, в случай, че Студената война приключи с изстрелване на ядрени ракети.

Изложба на Националните архиви на Великобритания показва документи, които са разглеждали всички варианти  за изход от Студената война, включително в прерастването и в Трета световна. Речна, написана лично от кралицата, е била наречена Ma'amageddon от служителите.

Докато цялата страна чака бойните глави да ударят, Елизабет II е трябвало да каже: "Врагът не е войникът с пушката, нито летецът, който нарушава спокойствието на нашето небе, а смъртоносната сила на злоупотребата с технологията.“

"Никога няма да забравя скръбта и гордостта, която чувствах докато двете със сестра ми се сгушихме до радиото в детската си стая и слушахме вдъхновяващите думи на баща ми в онзи страшен ден през 1939 г. И за момент не съм си и представяла, че тази ужасна отговорност ще падне на моите плещи. Знаем, че опасностите, които ни грозят сега, са много по-големи от онези, през който и да е период на историята. Но каквито и да са ужасите, които ни предстоят, качеството, което ни е помогнало да запазим свободата си два пъти през този век, отново ще бъде силата“, пише още в речта си кралицата.

Изложбата ще бъде представена точно 70 години след създаването на НАТО и ще се намира в две стаи – едната, наподобяваща бункера, в който се е криело правителството, а другата – като стая на обикновено британско семейство.

Така от британските архиви искат да покажат как Студената война се е отразила на всекидневния живот както на нормалните хора, така и на властта.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Диамант или злато преди 2 години
Ако на тази планета ще има 3 световна война, значи ще е предизвикана само ако има глупаци на този свят !
56
1
 
1
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 2 години
Тая дърта ***, нали я има на клипче през 33 цялото кралско семейство с нацистки поздрав.
55
2
 
4
 
! Отговори
Владимир Путин преди 2 години
"Разбира се англичаните си знаят най-добре,но според мен при ядрена война от Острова ще останат само пепелища!?"Грешиш, приятелю, никакъв остров няма да има. Само приятни синьобели пенливи и закачливи морски вълни от по 30-40 метра.
54
1
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Като за прощална надгробна реч не е зле. Само момента където споменава нещо за оцеляване е малко фантастичен и не е гот, но като цяло става.
53
2
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Имам подозрение,че ако стане Трета световна война ,в Англия няма да има кой да слуша речите на кралицата,нито пък ще останат някакви паметни бележки!Разбира се англичаните си знаят най-добре,но според мен при ядрена война от Острова ще останат само пепелища!?
52
5
 
7
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Докато съществува терористичната организация НАТО ще има заплаха от война
51
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И бай Тошо имаше подготвена реч .Като стана Чернобилската катастрофа политбюро си осигури минерална вода от Франция ,а българите манифестираха под радиоактивния дъжд. Всички количества калиев йодид -единствен антидот срещу радиация ,в аптеките бяха заделени за партийната номенклатура в страната . На народа първо казаха че радиация няма ,след това ,че съветската радиация е най-хуманната радиация.
50
14
 
10
 
! Отговори
ха преди 2 години
Дъртата изцяло е изперкала.
49
6
 
24
 
! Отговори
бг преди 2 години
*** английска, бомбардирахте ни тогава, а много добре са знаели ,че сме пасивни и не сме искали да участваме, а и нищо не сме направили специално към Англия, само за да отчетете дейност.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФутурологПотърси помощ
47
2
 
5
 
! Отговори
Футуролог-за новото преди 2 години
До Анонимен 49Забравил ли си фразата:......"Англия няма приятели а има интереси"Английският мозъчен тръст е разбрал колко изгодно сближаващ със САЩ е била враждата им със СССР преди Трите Прибалтийски и"диота да го разрушатСАЩ са на обратното мнение че СССР не е бил изгоден като обединениеТа тъйНо това са проблеми от новата съвременна епоха и при тях трябва малко да се обърнат нещата за да ги разгадаеш защото нискоинтелигентни и... колкото искаш дори само във Бг
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво направил Чърчил на Хитлер? Изкарал си го? Кое си е изкарал? ;))),Пич, толкова си скаран с историята, че повече няма на къде ;)))
45
12
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 2 години
Изненадата-5 част:Чърчил принадлежи на епоха на добрия стар империализъмНа Чърчил като идеология не са му чужди империализма,расизма и антисемитизмаЧърчил просто се е чудил кой му е погодил този номер с Карл Маркс и си го е изкарал на Адолф ХитлерЧърчил е интелектуалец залагащ на КУЛТУРНИЯ УЛТРАНАЦИОНАЛИЗЪМЗа Чърчил този Хитлер е бил голям срам Чърчил е бил антиутопист и футуролог които е смятъл че Островът е заобиколен отвсякъде с "низша интелектуална раса"Интелектуалец-евгеник!
44
10
 
1
 
! Отговори
ИЗНЕНАДАТА-4 преди 2 години
Британската империя никога не е била Господ а една държава която винаги е можело да бъде разгроменаЧЪРЧИЛ неистово е ненавиждал Адолф Хитлер заради Карл МарксКарл Маркс е германски евреин отишъл в центъра на индустриалната революция за да пише "Капитала" като там дори си сменя религията и от юдеизъм и става християнинЗаради това Йерусалим и околията не са още част от Британската коронаЧърчил е смятал че някой прави мръсно на Британците и вбесен от Маркс си го изкарал на Хитлер1945-1989?
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая ще има само време да пръцне ако Руснаците ги подпукат :))
42
2
 
2
 
! Отговори
ИЗНЕНАДАТА-3 преди 2 години
След като не си провел лов на нацисти рискуваш да се намърдат в ръководните ти щабове и да работят срещу твоята държаваТа така се стигна до атентатите от 11.09.2001 благодарение на Испанската НЕПОБЕДИМА армада,Пеневата червена чета и Христо Стоичков и прочиеИли общото между фашизма и комунизма пак ще се сбие по-между сиНищо чудно САЩ да са пас в тази война както и ВеликобританияВойна на Евросъюза срещу Русия без САЩ и Великобритания които напускатНатам вървят нещата
41
4
 
1
 
! Отговори
ИЗНЕНАДАТА-2 преди 2 години
Водещето при империалиста Чърчил е футурологиятаКогато военния министър му иска да ореже бюджета на културата и да го даде на армията Чърчил го изгонил като казал:"Че ние заради английската култура сме във война със Хитлер" то ест след войната ние сами трябва да изградим света отновоЧенгето Оруел също си е негов човекЖивяхте в този свят от 1945 до 2001Отстъпките на Хитлер водят до това че Великобритания не провежда лов на нацистиИспанския Франко е съюзник на Хитлер-англофоб като Пиночет?
40
2
 
1
 
! Отговори
ИЗНЕНАДАТА-1 преди 2 години
Виждате лиАдолф Хитлер е направил страшно много п"омиярски услуги на Великобритания с цел да ги привлече за съюзнициПримерно Дюнкерк където е можел да вземе в плен стотици хиляди английски войнициСамо дето във Великобритания има ЧЕНГЕТА които се преработват водени от принципа:"АНГЛИЯ НЯМА ПРИЯТЕЛИ А ИМА ИНТЕРЕСИ" което ще рече ВСИЧКИ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ ИМПЕРИИ СА ЗЛОКОБНИ СИЛИ И ПО-ДОБРЕ САМИТа в психопортрета на Адолф Хитлер от МИ-6 имало диагнозата:"КРЪГЪЛ И"ДИОТ"Рудолф Хес--иди-от
39
2
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 2 години
Виждате лиБританската монархия си гледа БританцитеТо това им е и работата защо са избрани за Британски монарсиТехния далечен роднина по подобие на родителите си Император на Брюкселската империя ли е тръгнал да става Като го гледам Симеон ХАСАН съмнителния дядка Симеон Сакскобурготски иска да става Император на целия святБританската монархия има интереси в Британската общност и САЩ,Канада и прочие англоговорящи и бивши колонииАма Симеон Кобурга къде отива?
38
3
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 2 години
КАРДИНАЛНИЯТ ИЗВОД Е:БРИТАНСКАТА МОНАРХИЯ Е МОНАРХИЯ ЗА БРИТАНЦИТЕ А НЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И МОШЕННИЦИВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В НАТО и ЕВРОСЪЮЗА БЛАГОДАРЕНИЕ НА Буш и БлеърИЗВОДА Е ЧЕ МОШЕННИКА Симеон Саксобурготски НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО ЗА БЪЛГАРИЯ А СИ ПРИСВОЯВА ДОРИ ТОВА ЧЕ НИ ВКАРАЛ В НАТО И ЕСАко Симеон Сакскобурготски ни е вкарал в НАТО и ЕС ЗНАЧИ ЧЕ НЕ Е Цар На българите а ЦАР НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА и МУЛТИКУРАЛИЗМА НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ЗЕЛЕТА защо не му е работа да става комунист