На показ: Речта на Елизабет II при Трета световна война

Вижте какво си е подготвила да каже при ядрено нападение
3 апр 2019 22:30, Нели Христова
64
На показ: Речта на Елизабет II при Трета световна война
Снимки: Reuters

"Сега, тази лудост на войната се разпространява още веднъж из целия свят и нашата велика държава ще трябва да се подготви отново, за да оцелее против всички шансове“, с тези думи кралица Елизабет II е трябвало да обяви пред своите сънародници идващият Армагедон, в случай, че Студената война приключи с изстрелване на ядрени ракети.

Изложба на Националните архиви на Великобритания показва документи, които са разглеждали всички варианти  за изход от Студената война, включително в прерастването и в Трета световна. Речна, написана лично от кралицата, е била наречена Ma'amageddon от служителите.

Докато цялата страна чака бойните глави да ударят, Елизабет II е трябвало да каже: "Врагът не е войникът с пушката, нито летецът, който нарушава спокойствието на нашето небе, а смъртоносната сила на злоупотребата с технологията.“

"Никога няма да забравя скръбта и гордостта, която чувствах докато двете със сестра ми се сгушихме до радиото в детската си стая и слушахме вдъхновяващите думи на баща ми в онзи страшен ден през 1939 г. И за момент не съм си и представяла, че тази ужасна отговорност ще падне на моите плещи. Знаем, че опасностите, които ни грозят сега, са много по-големи от онези, през който и да е период на историята. Но каквито и да са ужасите, които ни предстоят, качеството, което ни е помогнало да запазим свободата си два пъти през този век, отново ще бъде силата“, пише още в речта си кралицата.

Изложбата ще бъде представена точно 70 години след създаването на НАТО и ще се намира в две стаи – едната, наподобяваща бункера, в който се е криело правителството, а другата – като стая на обикновено британско семейство.

Така от британските архиви искат да покажат как Студената война се е отразила на всекидневния живот както на нормалните хора, така и на властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Диамант или злато преди 4 години
Ако на тази планета ще има 3 световна война, значи ще е предизвикана само ако има *** на този свят !
39
1
 
1
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Тая дърта ***, нали я има на клипче през 33 цялото кралско семейство с нацистки поздрав.
38
2
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Имам подозрение,че ако стане Трета световна война ,в Англия няма да има кой да слуша речите на кралицата,нито пък ще останат някакви паметни бележки!Разбира се англичаните си знаят най-добре,но според мен при ядрена война от Острова ще останат само пепелища!?
37
5
 
7
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Докато съществува терористичната организация НАТО ще има заплаха от война
36
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И бай Тошо имаше подготвена реч .Като стана Чернобилската катастрофа политбюро си осигури минерална вода от Франция ,а българите манифестираха под радиоактивния дъжд. Всички количества калиев йодид -единствен антидот срещу радиация ,в аптеките бяха заделени за партийната номенклатура в страната . На народа първо казаха че радиация няма ,след това ,че съветската радиация е най-хуманната радиация.
35
14
 
10
 
! Отговори
ха преди 5 години
Дъртата изцяло е изперкала.
34
6
 
24
 
! Отговори
бг преди 5 години
*** английска, бомбардирахте ни тогава, а много добре са знаели ,че сме пасивни и не сме искали да участваме, а и нищо не сме направили специално към Англия, само за да отчетете дейност.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологПотърси помощ
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво направил Чърчил на Хитлер? Изкарал си го? Кое си е изкарал? ;))),Пич, толкова си скаран с историята, че повече няма на къде ;)))
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая ще има само време да пръцне ако Руснаците ги подпукат :))
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно и жалко е. Британците едва не загинаха втората световна като нация, а Хитлер само бомбардировачи и някоя и друга крайно неефективна ракета. Сега нещата ще бъдат далеч по - бързи и динамични. Никой няма да си играе със самолети...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англосаксонците искат да подпалят света за да си оправят закъсалите икономики. *** и финансови спекуланти.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Речта е неадекватна още от началото си. Няма как да се подготвиш за ядрена война. Нито би имал време за каквито и да е подготовки. Руснаците няма нужда да обграждат острова с каквото и да е. От Калининград е достъпен за няколко модификации на Калибър и вероятно за някои хиперзвукови е въпрос на минути.
27
0
 
8
 
! Отговори
До Сата Н. преди 5 години
***, две от трите подводници клас "Астют" дадоха тежи дефекти и ги ремонтират. А чисто новото корито самолетоносачът "Елизабет II" даде теч във витлата и е извън строя. Руснаците са обградили острова с много по-мощни подводници от британските и ще го изпепелят напълно, само един "Трайдънт" да изскочи от водата. Тези, които сринаха София през 1943-44 гг ще си получат заслуженото от нашите руски братя!А ти вече си на издирване с червен картон.Някои източници твърдят, че си белезникавобастардче
26
0
 
1
 
! Отговори
НА ИСТИНА Е преди 5 години
"О НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ" - НЕ ЗНАЕШ ЛИ КОЙ Е ПРИЧИНАТА ДА ИЗГОНЯТ АДАМ ОТ РАЯ??АКО НЕ ТЕ БЕШЕ ПОДЛЪГАЛА ***-ТИ ЩЕШЕ ДА ЛЕЖИШ НА РАЙСКАТА ТРЕВА С ЧАША ШОТЛАНДСКО 20 ГОДИШНО УИСКИ В РЪКА-А ТЕ ПОДЛЪГАХА С 1 КИСЕЛА ЯБЪЛКА.ПРИЗНАЙ СИ ЧЕ ХАСЕНАЛ Е ПРАВ И ДА ПРЕСТАНЕШ ДА ВЯРВАШ НА ЖЕНИ-ТЕ ТЕ ДОКАРАХА ДА БАЧКАШ ВМЕСТО ДА СИ СЕ ИЗТЕГНАЛ В РАЯ.СХВАНА ЛИ ЧЕ ХАСЕНАЛ Е НАШ ЧОВЕК ВЪВЕЛ ЗАКОНИ ГРИЖЕЩИ СЕ ЗА ТЕБ "НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ!!НА ИЗБОРИТЕ ДА ИЗБЕРЕМ ХАСЕНАЛ!!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на мен склери даже ми беше симпатична! Не, тези трябва да потънат с острова си! Достатъчно нещастия са натворили на света, разбойници, пирати, жестоки убийци! От Азенкур и Креси до потушаване на въстанието на сипаите, войните с афганците, с бурите, бомбардировките на София и Дрезден... Това са само щрихи от зверската същност на англо-саксонците. Клали са шотландците както турчин нас не ни е клал, твърдеше приятел, който остави костите си в Шотландия.
24
0
 
4
 
! Отговори
Дик Дак преди 5 години
До Сата Н.Блатото е в главата ти,конско копито такова!Я тичай сабале да запалиш свещ от чист пчелен восък за здравето на човека от Кремъл,щото Бойко такива като тебе изпраща в Сибир!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Лионел Меси и Тодор Колев+ Михаел Шумахер и Роджър Федерер!Богове!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"когато имаш тайните служби с най-добрия агентурен апарат в света"А когато само си мислиш че го имаш?
21
0
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
не знам на какво се дължи тая страст у медиите постоянно да ни занимават с английското кралско семейство!?