От 150 до 250 лв. се вдигат заплатите в областните болници

Не се планират съкращения
25 юни 2019 18:40, Павел Гълъбов
11
От 150 до 250 лв. се вдигат заплатите в областните болници
Снимка: архив "Булфото"

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени, каза днес във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му повишенията ще бъдат различни в отделните лечебници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева. Ананиев уточни, че ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или към допълнителното материално стимулиране. Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднакво увеличение или ще има диференциация, пише БТА.

Още по темата

Ананиев смята: Нова методика за заплатите на медиците

Министърът допълни, че повишаването няма да доведе до съкращения
. По думите му, тъй като областните лечебници са многопрофилни и длъжни да приемат всеки болен, трябва да разполагат и с нужните екипи за 24-часов режим на работа. Ананиев допълни, че в момента средната брутна работна заплата на персонала в тези лечебници е между 1200 - 1400 лева, като за лекарите сумата е доста по-висока. Той каза още, че през септември ще бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и, ако има спестени средства, те ще отидат в болничната помощ и увеличение на заплатите.

Министерството провежда срещи с всички областни болници в страната като основната тема е новата методика за формиране на разходите за персонала, припомни Ананиев. По думите му един от акцентите на документа е, че разходите за служителите трябва да бъдат не по-малко от 50 процента от общите приходи, които получават лечебните заведения. Освен това размерът на допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50 процента от разходите за персонал с изключение на допълнителното разпределение на приходи от клинични изпитания и от ценоразписите, които са си публикували болниците за допълнителни медицински услуги, допълни министърът.

По думите му максималният размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80 на сто от основната работна заплата, а за медицинския - не повече от три пъти от основната работна заплата. Много важно е и посоченото в методика съотношение между парите на санитарите, професионалистите по здравни грижи и лекарите, допълни министърът. То трябва да е 1 към 1,7 към 2,2, което според Ананиев при равни други условия осигурява постигане на нивата на възнагражденията, посочени в Колективния трудов договор на сектора.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Пациент преди 10 месеца
За съжаление на докторите толкова много им хареса да са търговци, че вече очите им гледат пациента като банкомат. С такова безочие си искат за всяко нещо пари! Било за избор, било за титла, било за лъжливо доплащане, въобще за какво ли не! В главите им и в устата им:МЪНИ, МЪНИ......МЪНИ!
9
0
 
8
 
! Отговори
Э..кономист преди 10 месеца
Не разбрахте ли министри и чиновници в МЗ, че докато болниците са търговски дружества, кражбите от парите на всички нас и лъжите на началник отделенията и ръководителите на болниците ще продължават ? Това е единствения начин те да покриват частично направените разходи!
8
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Парите за съжаление потъват в част от докторите! Всички имат по няколко апартамента, хубави коли, къщи в Гърция. Повечето доктори от Смолянска област имат къщи, хотели в Гърция. Бедните те....!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ami ste ima li i novi otdelenia v mnogo pro filnite bolnici - moderni prostorni krematoriumi? ima li moderni arhitekturni bg realizirani reshenia? Ami video novini ottam?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато болниците са търговски дружества, парите ще потъват в ръцете на шепа хора , партийни естесвено.

А обикновения лекар и обикновения пациент ще получават съответно недостатъчно запащане и недостатъчно лечение.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се наядоха тия от Бялата мафия....
4
4
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 10 месеца
Значи от 150 се вдигат на 250 така ли ?

Явно алкашите четат само заглавието!
В нея пише, ЧЕ аплатите на медицинските работници са от 1200 до 1400лв. и ще се вдигнат с 150 до 250лв.!

Когато НЕ ги увеличават ревете, защо, когато ги обаче има повишение пак сте недоволни..??
Вземете си управете опорките.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи от 150 се вдигат на 250 така ли ?
2
0
 
9
 
! Отговори
джаич преди 10 месеца
Не вярвайте на дядото назначен за министър на болестите ! Заплатите на мед. персонал се остойностяват от изпълнителните директори на болниците въз основата на добрите финансови резултати на търговските дружества наречени болници , съобразно съответните правилници за устройството и вътрешния ред на различните болници. Следователно изказванията на министъра са моабети препоръчителни , а не задължитни.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много добра новина!!