Над 100 души са задържани при поредните протести в Казахстан

Днес е 79-я рожден ден на Нурсултан Назарбаев
6 юли 2019 22:00, Нели Христова
3
Над 100 души са задържани при поредните протести в Казахстан
Снимка: Reuters

Над сто души са били задържани на антиправителствени митинги в Казахстан днес на фона на продължаваща вълна от обществено недоволство от предаването на властта, което се възприема като дирижирано, предаде Асошиейтед прес.

За първи път протести разтърсиха тази централноазиатска държава през пролетта, когато дългогодишният президент Нурсултан Назарбаев изненадващо подаде оставка и определи свой наследник, който да го замести. Мнозина в Казахстан гледат на този ход като на опит на Назарбаев и неговите съюзници да затвърдят властта си. Съюзникът на Назарбаев Касим-Жомарт Токаев спечели 70 на сто от гласовете на извънредни президентски избори през юни. Над 4000 души бяха задържани при антиправителствени протести в цялата страна в деня на вота.

Протестите избухнаха отново днес, когато Назарбаев става на 79 години.

Независимият сайт Vlast.kz съобщи, че близо 100 души са били задържани в центъра на най-големия град в страната Алмати. Полицията е блокирала движението в района на протеста в града, организиран по призива на живеещия в изгнание магнат Мухтар Аблязов, който е яростен противник на управляващия елит.

На кадри, показващи как полицията разпръсква демонстрацията, може да се види как служители на силите на реда задържат хора от тълпата, някои от които изглеждат непълнолетни, уточни АП.

Агенция КазТаг съобщи за няколко тийнейджъри сред арестуваните. Според агенцията полицейските служители заплашвали журналистите, които се опитвали да интервюират протестиращите. KazTag и други медии съобщиха, че интернет връзката изглежда е била блокирана в зоната на протеста в Нур Султан, допълва АП.
Руската информационна агенция Интерфакс съобщи за десетки задържания и в столицата Нур Султан, както и в градовете Шимкент, Караганда и Орал.

Казахстанските власти по-рано предупредиха гражданите да не участват в несанкционираните митинги и да отхвърлят призива на Аблязов, който според тях е опит да се предизвика силова полицейска реакция, отбелязва АП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 1 И не само хубави..Еднакви като еднояйчни близнаци.Прекрасна страна мечта.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много кръглоглави тея казахи бе
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах какви хубави милиционери, като нашите!