КЗК не разрешава сделката за ЧЕЗ с мотив концентрация

"Еврохолд" ще изчака решението на Надзорния си съвет
6
КЗК не разрешава сделката за ЧЕЗ с мотив концентрация
Снимка: flickr

Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ, става ясно от решение на антимонополната комисия от днес.

КЗК забрани концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на "Еврохолд България" АД върху предприятията на ЧЕЗ в България, се посочва в него.

На база постъпилата информация и доказателства в хода на проучването Комисията е установила, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор.

Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-днвен срок пред Административен съд - София област.

От "Еврохолд" съобщиха, че компанията уважава преценката на регулатора да не разреши сделката и вярва, че тя е взета след "внимателна и задълбочена дисекция".

"Като публична компания с голям брой международни и институционални инвеститори "Еврохолд" ще изчака решението на надзорния съвет за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор", пише в съобщението.

Подробности четете на Investor.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ДОКАТО НЕ СЕ ПЛАТЯТ 10% ОТ СДЕЛКАТА ПО ОФШОРНИТЕ СМЕТКИ НА БОРИСОВ СДЕЛКАТА НЯМА ДА БЪДЕ ОДОБРЕНА!!!ЛИЧНО ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ БАНКЕРА ОБЯВИ, ЧЕ СА ПЛАТИЛИ 10% ПО ОФШОРНИТЕ СМЕТКИ НА БОРИСОВ ОТ ПЕЕВСКИ И СЪДРУЖНИЦИ ЗА ДА ИМ ОДОБРИ ПРИДОБИВАНЕТО НА БУЛГАРТАБАК!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втори неуспешен опит на Гинка у Нушка Герберастова.
3
0
 
7
 
! Отговори
Невена преди 1 година
Абсолютно правилно решение. Браво!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е дискриминация, дружеството ЧЕЗ или е монополист или не е, досега как не бяха монополисти КЗК алоу
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК здраво са се концентрирали върху монополистите, самата комисия КЗК е монопол. Демокрацията е най-сбърканото нещо на света монополисти се борят срещу монополите.