Германските малки села си търсят кметове, но никой не иска. Защо?

Догодина в Бавария ще се проведат избори, но никой не иска да участва в тях
11 дек 2019 21:28, Боряна Павлова
45
Германските малки села си търсят кметове, но никой не иска. Защо?
Снимка: Pixabay

"Със сигурност в селото има хора, които са по-свободни от мен, но те не проявиха желание." Юрген Бол от лятото работи доброволно като кметски наместник на Герхардсбрун. Повече от три години малкият град в Рейнланд-Пфалц с население от 170 жители не е имал кмет. Тогава на фермера му дожаляло и решил да се заеме с тази задача.

Кметствата в редица населени места в Германия стоят празни. Кметските наместници и местните управници нямат желание да се кандидатират повторно, в общините намирането на попълнения става все по-трудно. В Бавария, където местният вот ще се проведе през март 2020 г., около 50 процента от всички сегашни кметове - над 1000 души, няма да участват в изборите отново.

Още по темата

Юрген Бол знае причината: "В началото човек мисли, че на такова малко място няма много работа. А тя е много повече от очакваното". Той отделя на "своето" място повече от десет часа седмично. Заедно с членовете на селския съвет е възстановил стената на гробището и се е погрижил за прочистването на черните пътища. Най-голямата задача, която му предстои, е ремонтът на улицата, която минава през центъра на селото.

Местните власти са в криза не само заради недостига на кандидати - намалява и периодът, в който доброволците са готови да се ангажират с подобен тип работа. Едно обаче е сигурно: кметове като Йозеф Рюдел, прекарал 56 години начело на община Виндхаген, която има около 4000 жители, се срещат все по-рядко. Александер Хандшу от германския Съюз на градовете и общините смята, че това се дължи както на нарастващата натовареност, така и на увеличаващата се враждебност към ангажираните с местното управление. "Има все повече обиди и заплахи срещу хората, които се занимават с проблемите на местно ниво. Бих се радвал някой да каже колко му харесва това, че сме отдадени на общинската дейност", обяснява Хандшу в интервю за ДВ.

С какво Татяна е по-добра от Щефан

Татяна Цирюлников, общински ръководител на един от кварталите в Алтенщат, в провинция Хесен, е изпитала всичко това на гърба си. Студентката получи поста в средата на октомври, след като първоначалният избор на единствения кандидат-кмет Щефан Ягш, член на крайно дясната Националдемократическа партия, предизвика яростни реакции в цялата страна.

"След избирането ми за управител на общината получих "прекрасен" имейл", разказва иронично Цирюлников. "Там бе написано и, че руснаците и чужденците скоро ще завземат нашата Германия. Било срамно в какво се е превърнала родината им. Във Фейсбук дори ми бе отправена смъртна заплаха."

За най-високопоставения служител на община Алтенщат именно тази враждебност е причина за липсата на интерес към заемането на постове в местните власти. "Хората биват нападани, включително в ръководните органи", обяснява Клаус Бубе в интервю за ДВ. "Мнозина са отчаяни. По-рано доброволците се задържаха с десетилетия, а сега се предават само след две-три години."

Ентусиазмът на доброволците спада

В баварския град Шванфелд общината била принудена да превърне доброволната дейност на кметския наместник в платена, и то на пълен работен ден. Защото в най-старото село в Германия не се намерил нито един жител, който да иска да наследи дългогодишния кмет Ричард Кьот и да се кандидатира за общинските избори през март 2020 г. Едва след като местният всекидневник "Майнпост" съобщил за отчаяното търсене на кмет, се получили 30 заявления.

По-рано интересът е бил по-голям. "Имало е моменти, когато сме имали по трима кандидати за поста в общини от по 300 души", потвърждава кметът Маркус Францен от Гиндорф в Райнланд-Пфалц. Селото с малко над 300 жители било без ръководител в продължение на три години и половина, затова на местните избори през май тази година Францен решил да сложи край на окаяната ситуация: той се отказал от почетния си пост като заместник-ръководител на доброволната пожарна команда в селото и бил избран за кмет. Сега се грижи за детската площадка и уличното осветление в селото, а неговите съселяни са му благодарни. "Получавам голяма подкрепа, особено когато посещавам възрастните хора", разказва Францен.

Съюзът на кметовете във федералната провинция Баден-Вюртемберг вече не желае да получава признание само на думи, затова говорителят Михаел Макурат, кмет на Дитцинген, поиска повече пари за доброволците. Освен това политическите партии би трябвало да се погрижат по-добре за осигуряването на приемственост. "Ако нещата продължат да се развиват по този начин, никой няма да иска да си рискува главата, за да не му я отсекат."


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Значи в Германия кметовете мислят какво да направят за даденото населено място! Тука кметовете, като пример вземете текущите кметове на Варна Пловдив София и други много села и паланки по тяа територия все още наричана държава България, та тия същите кметове мислят САМО И ЕДИНСТВЕНО КАК ДА ОТКРАДНА И ПРИСВОЯТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!!! ЕТО ТОВА Е ОСН ОВНАТА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ И ТЕРИТОРИЯТА ОБХВАЩАЩА ТИЯ ГЕОГРАВСКИ ШИРИНИ И ДЪЛЖИНИ!
37
1
 
2
 
! Отговори
N преди 1 година
Ама вие България оправихте и за Германското село седнахте да пишете ли бе ?!?!?! Германците срещу тях да бягаме и те срещу нас да бягат никога няма да ги стигнем хората !!!!! ЩОМ СТЕ ТОЛКОВА ВЕЛИКИ РЕПОРТЕРИ ЗАЩО НЕ НАПИШЕТЕ ЗА БОКЛУЦИТЕ КОИТО СЕ ГОРЯТ В ТЕЦ 1 ?!?!?!?!?!?!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застаряване на населението и обезлюдяване. Богатството не води до нормално общество и наличие на население автоматично...
35
2
 
18
 
! Отговори
Селтак преди 1 година
Ало, това да не е Територията, където кмет на село с 1200 лева заплата живее в имение за 1 милион? И всички ще се избият кой да контролира парите от евро-програмите. Хората там си гледат живота, и ако искат да помогнат на селото, тогава евентуално стават кметове. Да направят някоя улица, да изчистят реката. Ей такива работи, а не участват в състезанието - "кой ще открадне повече пари от европейските програми за развитие". Тук когато и да ни закрият, все ще е късно.
34
0
 
14
 
! Отговори
Пич преди 1 година
:))) Много дълга статия, за да обяснят нещо много елементарно. В държава, в която върховенството на закона е безспорно, заемането на кметска позиция е единствено допълнително бреме. Няма келепирец, няма възможност да подаряваш общинска земя и някой да ти "благодари" с куфар с пари, няма незаконни разрешителни за строителство в забранени зони, има само работа в полза на общността. Е, ако получаваш пенсия 2-3К евро, или си земеделски стопанин в малко селце, за какво ти е да бъдеш кмет?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
виж, с това можем да им помогнем . у нас - мераклии-много ! от 200 партии у нас - по 20 от партия можем да им изпратим за всяко тяхно населено място !
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
35, Коце де да им беше толкова лесно...мигрантите не са отишли там за да работят. Само мършата меркелица си мисли това (дори сигурно и тя не го мисли). Още повече на тея постове новината казва че имало доброволци. Чакай някой ман га . сар да стане доброволец в някое село. Друг път. Зашо, като може да си лежи по цял ден в безплатния апартамент в града докато белите германци му работят да му плащат сметките.
Либеразлизма е ЧУМА за всяко общество!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32, тези точно не са от либерастите. Либерастите живеят в големите градове и спомагат за унищожаването на селцата и като цяло на обществото. Тези от селцата са си баш националисти, но поробени от либерастичната *** само да работят.
30
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Просто баламите работещи без пари се свършиха.
29
1
 
3
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Да сложат мигранти на тези позиции, даже без избори, взимат някой и го слагат.
28
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Бундесрепубликата се казва Райланд-Пфалц.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ме интересуват германските села?!
26
1
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 година
И кметове ще ви внесем, господа шваби !
Ето, наш Мюмюн от Факултето веднага ще поеме поста. :)
Ех, господа евролиберасти, как oсрaхте някога бялата арийска държава !
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22 е много прав!Африканската и азиатска гмеж по немските села
само Ценко Чоков я управа!
Като върже 2-3талибани за некой стълб насред селото всичко ще побегне обратно от където е дошло!
24
2
 
12
 
! Отговори
anon преди 1 година
а някой ходил ли е по селата да види за какво става въпрос? не е защото отнема много време... няма кандидати защото на хората не им се занимава с африканската гмеж която ги е налазила... еле пък в швейцария какви села има, уж китни, уж това онова и.. само пингвини с фереджета се разхождат... всичко отива по дяволите...
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мн ме кефи кви смотани статии скалъпват нашите велики ***. цялата ни работа е такава - посредствена, ние сме посредствени хора с велики претенции, ние сме продукт на 5 вековно робство и 50 години комунизъм, всичко човешко е стъпкано в нас и го няма вече. няма и да го има. само псевдопатриотизъм и то от хора, които са неграмотни, глупави, необразовани и като цяло - посредствени. не са ви виновни политиците, в цял свят те са такива и въпреки това народите се развиват. просто сме ***.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не се разбра с какво Татяна е по-добра. Мога само да предполагаю. хахах
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно!А защо ли в БГ е точно обратното, дори се раздават пари на глас за да те изберат за кмет?
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или симитлийския кмет, любовникът на Бойко Борисов.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратете им оня кмета на Галиче. Ценко Чоков