Почина Цено Ценов, президент на Европейската федерация по борба

Красен Кралев: Напусна ни мой приятел и голям спортен ръководител
Обновена: 31 май 2020 23:14 | 31 май 2020 23:09, Анисия Иванова
8
Почина Цено Ценов, президент на Европейската федерация по борба
Снимка: БГНЕС

На 80-годишна възраст почина Цено Ценов, президент на Европейската федерация по борба и вицепрезидент на Световната централа (UWW). Българинът бе фактор в международната организация още от нейното създаване през 1978 година.

Ценов бе сред доайените на ръководни постове и в българския спорт. Бивш председател на Българската федерация по борба, той бе и дългогодишен член на Българския олимпийски комитет, както и изпълнителен директор на фондация "Български спорт".

Ценов е роден на 9 септември 1939 година в село Марково, Пловдивско. Завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология и история".

Целият му живот бе отдаден на борбата. Първо работи като секретар на федерацията, а след това две години е неин председател.

Член е на бюрото на световната федерация по борба и пет мандата упралява европейската централа. Той бе и съветник на спортния министър Красен Кралев.

Датата и мястото на поклонението ще бъдат обявени допълнително.

Министърът Красен Кралев изпрати съболезнователен адрес до семейството му, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

"Напусна ни един достоен човек, който посвети живота си на спорта. Напусна ни мой приятел и голям спортен ръководител. Цено Ценов беше мъдър човек, балансьор, ерудит и администратор от най-високо ниво с огромен опит, доказан авторитет в световната и европейската борба. Уважаван навсякъде той допринесе за имиджа на българския спорт. За него моралът и достойнството бяха сред водещите ценности за човека. Напусна ни личност, която може да служи за пример на всяко едно поколение.

Цено Ценов управляваше дейността на Европейската федерация по борба в продължение на 24 години. През петте си мандата като президент той работеше неуморно за развитието на любимия си спорт, като беше фактор в централата още от нейното основаване през 1978 г. През 2002 г. Ценов беше избран и на ръководна позиция в управата на Международната федерация по борба, за да заеме по-късно и поста вицепрезидент.

Цено Ценов беше сред авторитетите на ръководни постове и в българския спорт. Бивш председател на Българската федерация по борба, дългогодишен член на Българския олимпийски комитет и изпълнителен директор на Фондация "Български спорт”. В началото на тази година имах честта да му връча най-високото държавно отличие в областта на спорта - “Венец на победителя”, като доказателство за огромната заслуга, която има към развитието на родния спорт.

Загубата на личност от неговата величина предизвиква огромна скръб. Напусна ни един от най-големите деятели на българския спорт.

Поклон пред светлата му памет!"

Екипът на Dnes.bg поднася своите съболезнования на семейството и близките му.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами нормална възраст за кончина.Само Стефчо Цанев продължава да отлага и да бяга от небитието и стои тука да бамбалосва.
4
5
 
8
 
! Отговори
СТИГА преди 1 месец
СТИГА С :"СВЕТЛА МУ ПАЕТ"
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ - СЛЕД 1 ДЕН ВСИЧКИ И ВСЕКОГА ЗАБРАВЯТ УМРЕЛИЯ
3
2
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 месец
БОГ да го прости
2
5
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
При цялото ми уважение към господин Ценов (светла му памет) защо хора над 60-65 год. трьбва да изпълняват каквито и та е ръководни функции (ако ще и почетни), където и да е?
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нюзфийда 2 от 5 некролози.