Винопроизводител: Над половината алкохол все още е нелегален

Произвеждаме все повече вино, Балканите са на пето място по износ в света
Обновена: 17 сеп 2020 19:55 | 17 сеп 2020 18:52, Анисия Иванова
9
Винопроизводител: Над половината алкохол все още е нелегален
Снимка: БГНЕС

Годишно в България се произвеждат около 120 милиона литра вино. Отглеждат се над 6 милиона декара лозя, хиляди са заетите в сектора.

През последните години произвеждаме все повече вино, каза Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара. Той допълни, че тенденцията е да изнасяме все повече вино. Балканските държави като цяло са на пето място по износ на вино в света след САЩ, Испания, Италия и Франция.

Нашите вина са много качествени, за това говорят и многобройните награди от изложения и конкурси, добави Чорбаджийски пред БНР.

Той не отрече обаче, че голяма част от алкохола, който се произвежда у нас, продължава да е в сивия сектор.

"Може би тази година и над 50 процента ще бъде произведеният нелегален алкохол, защото държавата трябва да затегне контрола. Трябва да се провери пътят на гроздето. Настояваме през Министерството на земеделието субсидиите да се изплащат само срещу предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител. Гроздето тази година е по-малко, макар и с отлично качество. На нас, производителите, които плащаме всички такси на държавата, няма да ни стигне гроздето.", обясни той.

Нелицензираните производители не отговарят на елементарни хигиени стандарти, особено в условията на пандемия, даде за пример експертът.

"Всяка година се изкореняват лозя, защото трудът на тези хора не е достатъчно добре платен. Трябва да се направят по-добри субсидиите. Без грозде няма да можем да произвеждаме вино.", каза още експертът.

На въпрос за влиянието на пандемията върху потреблението Чорбаджийски отговори, че потребителите не са спрели да пият вино, но са се насочили към по-ниския клас. По-скъпите вина са със сериозни спадове заради това, че хотелите и заведенията дълго време не работеха. Трацдиционно работим добре с английските пазари, САЩ, Китай, Япония, допълни председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работел с английските пазараи, гледай ти...Те в Англия не са и чували за българско вино, но той работел с английски пазари...Хората там пият вина от Чили, Австралия, ЮАР, Испания, Италия и къде ли не и ако изобщо са взели наше вино е било само заради цената, не заради качеството.Беше вино то, едно време. Имаше лозарски бригади и гледаха грозде.Но бай Тошо го няма отдавна, тъй че по-скромно с тези засилки.Вино в България - само лично производство и лична консумация.
8
0
 
5
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Тоз лъже като дърт*** за хигиената, защото има хора маниаци на тема чистота. Вярвате ли, че доктор ще допусне мръсен съд за грозде? Аз знам едни, дето си правят вино, защото искат да е истиско и само от зряло грозде, без захар, без химия и го пият само с приятели. Обаче нямат време и един дядо им го прави заедно с неговото. Не знам дали са сив или зелен сектор, но виното няма нищо общо с магазинското от 20лв даже.
7
0
 
4
 
! Отговори
Алхимик преди 3 години
Как така не можело да се прави вино без грозде?!? Есенцийки, боички, спиртче и хоп, водата се превръща във вино.
6
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Влизате в магазина и Пещерска Карнобатскта Поморийска и всякакви ракии на ПАЗАРА СА -БЕЗ ГРОЗДЕ- СПИРТ С КАПКИ (аромат на грозде и бъчва) И ЧИСТА ПЕЧАЛБА - СПИРТЪТ СТРУВА 80 СТ ЛИТЪРА - И ТОВА ГО КАЗА ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ!!и аз му вярвам -!! Но БАБХ СИ ТРАЕ КАКТО ВИНАГИ!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този производител иска само той да е на пазара и пише измислици.Да го докаже.
4
0
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Предполагам че не всичките лозя се ползват за вино.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев 'реши' завинаги проблема със селските казани за ракия.Ще реши и този.
2
3
 
5
 
! Отговори
Жулвио Текилас преди 3 години
120 делено на 6 е равно на 20. Значи от декър лозе се произвеждат 20 литра вино ?!?Аз пъс към чувал, че от декър добро лозе се произвежда от един до два тона грозде. При рандеман 59% - 500 - 1000 литра вино.Ама може нащите да гледат нещо еко-био лозя с по един, два корена на декър...
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Условията за малък производител да излезе на светло са абсурдни. Всичко е направено в полза на определени олигарси , за които винпрома е прикритие.Виното в магазина е нискокачествено и до 20лв най много да е второ вино от вида и захар. Чуждите вина до 17 лв са нискойачествен продукт наподобяващ вино.В домашни условия доста хора се оборудват и се стараят да следват технологиите.В домашни условия се прави много качествена микровинификация и дава превъзходно вино за над 80 точки , а не рядко 90