Въпреки пандемията, започва Нобеловата седмица

В Стокхолм обявяват лауреатите на престижните награди
5 окт 2020 07:50, Петя Славова
4
Въпреки пандемията, започва Нобеловата седмица
Снимка: БГНЕС

Въпреки сянката на пандемията от COVID-19, в Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени лауреатите на престижните награди, предадоха световните информационни агенции.

Новият коронавирус наложи някои промени. Тържествата бяха отменени, но лауреатите ще бъдат обявени.
"През март и април се безпокояхме, че дори няма да успеем да изберем лауреати" - каза Ларс Хайкенсен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация пред ДПА. Фондацията управлява средствата, оставени от учредителя на наградите, чието име носи.

"Ние сме символ на науката, на мира - това са неща, които са много важни сега" - продължи той, цитиран от БТА. Лауреатите тази година ще получат по-големи парични премии. За всяка награда са предвидени 10 милиона крони (1,1 милиона долара), в сравнение с 9 милиона крони предишните години.

Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм.

Ограничен брой гости ще бъдат поканени на церемонията на награждаване на Нобеловия лауреат за мир в Осло, макар че още не е ясно дали самият награден ще присъства.

Нобеловата седмица започва както обичайно с наградата за физиология или медицина. През следващите дни ще бъдат обявени наградите за физика, химия, литература.

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък, 9 октомври, в Осло. Икономиката, която не е сред оригиналните награди, е на 12 октомври. Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Гогоолу преди 3 години
Ердоган и мохамед с нобел за мир и двамата посмъртно !!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Нобелоид преди 3 години
Чиститу на печелившити .!.
2
0
 
0
 
! Отговори
куриоз преди 3 години
Нобеловата награда за мир се връчва ежегодно от... изобретателя на динамита!
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...лауреатите на престижните награди" - може и да са били някога престижни........