404 хил. българи загубили работа в пандемията

В кои области най-много хора са без заетост?
34
404 хил. българи загубили работа в пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 000 души са изгубили работата си от началото на пандемията от коронавирус у нас. Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. То се извършва от февруари 2020 година насам.

За периода от 3 февруари 2020 година до 17 януари 2021 година новорегистрираните безработни в Бюрата по труда са малко над 404 хиляди души.

За същия период започналите работа чрез Бюрата по труда в цялата страна са 244 хиляди души.

От всички регистрирани най-много са в област София столица - над 46 хиляди души. На второ място е област Пловдив с 34 хиляди души, следвана от Благоевград, Бургас и Варна с безработни в диапазона между 26 и 28 хиляди души.

Само за седмицата от 11 до 17 януари в Бюрата по труда са се регистрирали 7 600 души. Устроените на работа са почти два пъти по-малко - 3600 души.

София столица, Благоевград, Варна, Пловдив са сред областите с най-много нови безработни, регистрирани и в последната наблюдавана седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Само тиквите са способни на такива мизерии
26
0
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Затвор и да уират това заслужават тиквите и всички злобни *** и там да ще си платят за всичко по един в тила и да падат като круши докато не попаднат в затвора и не умрат няма да се оправат нещата
25
0
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
БОЙКО , НЕ МОЖЕШ ДА УНИЩОЖИШ НАРОД , КОЙТО ВЗЕМА ЗАЕМ ЗА ДА СИ ПЛАТИ ТОКА !!!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сроред някои" висококвалифицирани специалисти" тук, шивачките са си виновни, че нямат работа, докато се перчи с марковите си обувки или ризи за стотици левове. Но той не еквалифициран сам да си ги ушие.Аначе казано " всеки камък си тежи на мястото"
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не са по площадите, а чакат да умрат от глад? Ми да умират! Който не се бори, не заслужава да живее, а да живурка.
22
0
 
13
 
! Отговори
Не! преди 3 години
До Не! - 22 Той няма да е нито сега, нито скоро... има още доста години дотогава! Да, беше планирано за 2030, но яхнаха пандемията и го ускоряват. Всички предприемани мерки са именно за това. Не живейте с илюзията, че на някой му пука за старците. Представете си, че някой затваряше бизнеси и слагаше под домашен арест здрави и невинни хора заради климатичните промени, какво щеше да стане? Революция, а сега всички с намордници в ъгъла и слушкат чичо доктор...
21
8
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Има готвачи и готвачи. В общия случай спадат към нископлатените и едва ли са добри, щом си стоят вкъщи. Добре платените готвачи у нас не могат да смогнат, защото заведенията им се пръскат от онлайн поръчки по време на пандемията.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките срущу вируса доведоха до това
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не! - 22Той няма да е нито сега, нито скоро... има още доста години дотогава!
18
3
 
14
 
! Отговори
Не! преди 3 години
След "великият рестарт" светът ще е занулен за да посрещне четвъртата индустриална революция. За оцелелите ще има безусловен базов доход, за да се гарантира физическото оцеляване. Има един слоган от Световния икономически форум - you will own nothing and you will be happy. Мисля, че казва всичко...
17
9
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Всеки има право на избор на колко да се осигурява, това не е КНДР! Стига вече сте пяли едно и също! Като сте роби и не смеете да гъкнете, защото знаете, че нямате никакви качества и никъде другаде няма да ви вземат на работа, ще си търпите. Всеки един човек има избор дали да е на дъното или да е при нормалните хора.
16
4
 
15
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Сега злорадствате, защото хора осигурявани на минимум (всякаш са имали избор) остават без работа. Бъдещето обаче е само за корпоративните гиганти (Big- Tek най-вече). Но не се притеснявайте... идва и вашият ред за борсата.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, поне не е живота....
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите съквартирантки са готвачи.Имат дипломи и стаж. Те към кои спадат , към нископлатените или квалифицираните?И двете се издържат на програма 60/40 !
13
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че кризата удари зверски нископлатените със заплати "на ръка" и "в плик". Квалифицирани хора почти не загубиха работата си, защото там имаше що-годе някаква помощ спрямо приходи и осигуровки и се случиха нещата. Но и там имаше съкращения от порядъка на 5-6% от хората. Които бяха моментално грабнати от конкуренти. Все повече западни компании разширяват кадрите си у нас, защото на запад е много по-скъпо. Дават колосални за нашите ширини заплати, а позиции има предостатъчно, стига да си чел
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, пак според НСИ безработните кум 4 трим. на 2020 са около 160 хил или 4.8%Това значи, че от тия 404 хил, 240 са си намерили пак някаква работа.Като за 4 трим на 2017г са били 189 хил.Явно въпреки ковид, пак има по-малко безработни от преди 3г.Това поне според НСИ де.
11
8
 
17
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Виж сега, мои колеги загубиха работата си. Обезщетиха ги с по 8 заплати, иначе казано почти шестцифрена сума. Така се случва в западните компании. Мечта за всеки в нашия сектор. Работа намериха след 10 дни. Ако си съкратен без заплати, отиваш на борсата и цяла година си взимаш 80% От прага, което е малко, ако си свикнал на нормална заплата, но е ок, ако си със средна заплата в София (която е около прага). Ако си в сивия сектор, обаче, не получаваш нищо.
10
7
 
3
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Само сухуте съчки са си загубили работата, мокрите дънери като мен сега даже взимат бонуси за първа линия!
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато кажат, че ще разстрелват хора по-ниски от 1.80 сигурно и за мен не би трябвало да е проблем?Аз съм 1.93.Ама ние едно общество ли сме, един народ ли сме?Стига с това глупаво мислене, че щом директно не ме засяга ми е все едно, та даже злорадстваме!
8
20
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Изобщо не ми пука за човек от сивия сектор, който си е загубил работата. Ама изобщо! За хора, които честно и почтено плащат данъци, има нормална помощ от бюрото.