Ще ни спаси ли трета доза от ваксината от новите щамове?

Pfizer ще проведе изпитвания
25 фев 2021 19:20, Нели Христова
43
Ще ни спаси ли трета доза от ваксината от новите щамове?
Снимка: БГНЕС

Компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха в четвъртък, че ще започнат изпитвания, за да определят дали трета доза от тяхната ваксина срещу Covid-19 неутрализира новите варианти на коронавируса, съобщава телевизия CNBC, цитирана от БНР.

Компаниите заявиха, че ще тестват хора от две възрастови групи, които вече са получили по две дози от тяхната ваксина. Първата група ще включва лица на възраст 18–55 години, а втората група на възраст 65–85 години.

Фирмите добавиха, че не са открили доказателства, че новите варианти на коронавируса са довели до "загуба на защитата, осигурена от нашата ваксина", но добавиха, че ще продължат да изследват и нови версии на тяхната ваксина, ако оригиналната се окаже неефективна срещу други варианти на Covid инфекцията.

Двете компании също така водят преговори с регулаторните органи за тестване на ваксина, модифицирана специално за защита срещу силно заразния нов вариант на коронавруса, открит в Южна Африка, известен като B.1.351, като втора част от същото проучване, съобщава Ройтерс.

Компаниите вярват, че сегашната им двудозова ваксина ще работи срещу южноафриканския вариант, както и срещу този, открит в Обединеното кралство и на други места. Но проучванията ще позволят на производителите на ваксини да бъдат подготвени, ако и когато е необходима по-голяма защита, казаха те.

"Степента на мутации в настоящия вирус е по-висока от очакваната“, заяви в интервю главният научен директор на "Пфайзер" Микаел Долстен. "Има приемлива вероятност да стигнем до редовни повишения на поставяните ваксини. А за мощни ваксини може да се наложи да се прави смяна по отношение на щама на всеки няколко години, но не непременно всяка година", допълни той.

В първия етап от предстоящото проучване на Pfizer на 144 души, които са получили ваксината преди 6 до 12 месеца в първоначалното изпитване за безопасност от "Фаза 1", ще бъде дадена трета доза от 30 микрограма.

Ако приемем, че ще има регулаторно одобрение, ще бъде тествана и преработена ваксина, както като допълнителна доза при хора, които вече са били ваксинирани, така и при хора, които все още не са получили ваксината, каза още Микаел Долстен.

Изпитването няма да се стреми да измери ефикасността на ваксината, както при голямото проучване от "Фаза 3" през миналата година. Вместо това ще се измери отговорът на антителата и ще се проучи дали кръвта от реципиенти може да неутрализира новите варианти на коронавируса, както и безопасността на третата доза.

Според Долстен РНК (mRNA) ваксините, като тази на Pfizer и BioNTech, създават мощен отговор. Но имунният отговор може да отслабне с времето.

Той вярва, че трета доза от тяхната ваксина ще създаде подобен или по-добър отговор от втората доза и може да бъде логичната следваща стъпка за изпреварване на циркулиращите варианти.

"Смятаме, че нашата ваксина е силно активна срещу всички щамове“, каза Микаел Долстен, отбелязвайки, че компаниите "искат да бъдат подготвени за всички възможности и да бъдат управлявани от данни - водени от науката".

Долстен посочи, че новото изпитване вероятно ще се проведе предимно в Съединените щати.

В сряда пък компанията Moderna Inc заяви, че работи с американски правителствени учени за проучване на експериментална допълнителна ваксинационна доза, който е насочен към варианта, открит за първи път в Южна Африка.

Същевременно беше съобщено, че ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech е 94 процента ефективна срещу коронавируса, като данните са от първото мащабно изследване в реални условия - на 1 милион и 200 хиляди души в Израел. А данните бяха публикувани в "New England Journal of Medicine".

Изследването е проведено между 20 декември миналата година и 1 февруари, когато агресивният британски щам на вируса е бил силно активен в Израел, посочва Франс прес.

Високият процент ефективност на ваксината се постигна най-рано на седмия ден след втората доза. 57 процента е шансът да се избегне симптоматично боледуване от Covid-19 2 до 3 седмици след първата доза.

Данните от изследването сочат още, че при две дози от ваксината на Pfizer и BioNTech 92 на сто от хората са показали резистентност въобще към зараза с коронавируса. За да бъде сигурно това обаче, учените предупреждават, че са необходими още изследвания.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Предозирането води до пристрастяване!Ха-хаааа!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние първа нямаме тия за трета пишат мисирки така е като преписвате от чужди сайтове язък къде съм в харантутил 4 като студенти.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долни лешояди чудитесе как да лъжите хората никакви ваксини не са ефикасни и неви иска никакви ваксини сложете си вие тия ваксини забрана за всички ваксини
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пешо

Прави разика между антиваксър и човек, който не иска да си сложи неодобрена ваксина. За здрав разум става въпрос, стига се поддавахте на хлъзгавите номера да се използват конспиративни думички за замазване на реални казуси.
38
0
 
14
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Не 1700, а 3477 са днешните нови слечаи в Израел. В Сърбия новите са 3800. Нещо не виждам ефекта от ваксините! Виртуален, може би, евентуално!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таз дилема е и при хероино зависимите "Ще ме спасили тази доза?" Нали сте на ясно до какво води предозирането. Тез дето се съгласили за опитни мишки и дето ще станат градински лейки направо си пикаят върху здравната книжка. Умната хора.
36
5
 
1
 
! Отговори
Липсващата новина преди 1 месец
Днес на 25 февруари починалите от Ковид в България надхвърлиха 10 000
35
1
 
18
 
! Отговори
Ааааа преди 1 месец
Упс, две не стигат! Хайде набийте си три! Да края на годината дозичките ще ви ги вдигнем на 5. Но пък за да оцелеете ще ви трябва постояна влевка! Ай, честито! Наркомания === К19
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ви спаси, че ви спаси, аз съм ви я приготвил третата доза, най новото научно откритие, в кожена спринцовка. Спасява от всичко, само акъл не налива.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това колко са и ваксини не е ясно...
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ви казах да ги направите ежемесечни тия ваксини...
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пешо

Кълвач, ти както се вижда не правиш разлока между ваксини които са разработвани и тествани с години и са ОДОБРЕНИ, каквито са всички тези които си изброил. И, ваксини скалъпените за няколко месеца и не достатъчно тествани и НЕ ОДОБРЕНИ а с издадено разрешително под условие, каквито са бъркочите които в момента се предлагат и които дори създателите им отказват да си ги сложат. Малки разлики нали, незначителни?
30
1
 
19
 
! Отговори
До Пешо преди 1 месец
Това не означава че трябва да се ваксинираме с набързо приготвени ваксини, за които фармакомпаниите отказват да носят отговорност.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вас не трета ами и 33-та доза няма да ви спаси, поради простата причина че няма открито вещество което да възстановява мозъчни клетки. Как не ви омръзна да пишете глупост след глупост?
28
1
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 месец
Дали ще ни спаси трета доза - не знам. Но шеста доза със сигурност ще ни спаси от всички земни проблеми.
27
27
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Всички антиваксъри дето плюят тук не си дават сметка, че тях нямаше да ги има ако техните родители не бяха ваксинирани навремето против туберкулоза, детски паралич, едра шарка и т.н.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бе, Израел днес наистина са дали 1700 и нещо си, но иначе трайно и стабилно са закрепили на около 4000 всеки ден. А преди началото на ваксинирането бяха на 700-1000 на ден
25
1
 
17
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Според worldometer Израел има по 4000 нови случая на ден въпреки ваксинациите и няколкомесечната карантина. Не е хубаво да се лъже!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не е до ваксини битката с ковида.
Мисленето на алчността е разрушител на всяка човешка норма на поведение и никаква ваксина не действа за очовечаване на лакомията. Правят ваксини за уж човеци, а то човеци няма, а бездуховни туфлеци. Туфлеците са сборища на короните. Как се чисти туфлек? Или : Как да се изчистим от туфлеците?
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плоскоглавите проваксъри освирепяват и стават много зли, когато им нарушиш фантазиите и им кажеш, че няма след БОЦ всичко да се върне както преди. Направо може с нож да те ръгнат, ако си им пред очите, толкова са се навили.