Кредитният рейтинг на България - със стабилна перспектива

Кое може да стане причина за по-бавно възстановяване?
35
Кредитният рейтинг на България - със стабилна перспектива
Снимка: БГНЕС

"Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor's) потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива. Международната рейтингова агенция оценява дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' съобщиха от Министерството на финансите.

Бавният темп на ваксинация и потенциалното активизиране на пандемията от Covid-19 биха могли да предизвикат по-слабо от очакваното възстановяване на външното търсене, което би изместило част от очакваното възстановяване в 2022 г., смятат от S&P. Според рейтинговата агенция свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо и се дължи най-вече на устойчивото вътрешно търсене.  В средносрочен период до 2024 г. големият поток на средства от ЕС ще осигурят солидна възможност за икономически растеж на България, смятат от агенцията.

Въпреки че резултатите от наскоро проведените избори показаха политическо раздробяване и противопоставяне при взимането на решения, от рейтинговата агенция не очакват тези развития да отложат най-важните политически задачи като присъединяването към еврозоната или усвояването на средства по програми на ЕС.

Дори при тази предизвикателна вътрешна политическа среда и в условията на пандемия България запази силна фискална позиция. Очакванията на агенцията са от 2022 г. фискалната консолидация да намали допълнително дефицитите, поддържайки нетния държавен дълг на ниско ниво от 20% от БВП през следващите години. Въпреки това от агенцията посочват, че това е значително увеличение от предпандемичните нива.

Евентуално повишение на рейтинга може да очакваме след присъединяването към еврозоната, а потенциално понижение – при проблеми във финансовия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: кредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните 30 г. отвратителното, корумпирано , диктаторско управление ( според протестърите ) беше най - доброто за Бг. Това е явно върха на потенциала. Сегашните ,дето дойдоха проектират собствените си действия върху ГЕРБ, подслушване и канибализъм. Румен Гечев подушваше белезници и съд, а той самия трябваше сега да излиза от затвора. Дойдоха едни генерали на власт, бананова държава , липсва само Тошко Африкански, след изборите и той ще се нареди на софрата.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стандарта на живот при ГЕРБ е най-високия за 30 години. Помним купоните на Луканов, помним инфлацията при Виденов, помним безработицата при Станишев. Но на протестърчетата много им гила да лъжат. Нали трябва да се набутат в Парламента, а без лъжи не става. Бягай да видиш опашките на гръцката граница - бедните българи чакат с часове да си похарчат парите в Гърция. А протестърската ***, за да докаже колко сме биле гладували при ГЕРБ изхвърли тонове храна и омаза София.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 1:Този кредитен рейтинг бе постигнат преди любимия ти началник ББ. При началника ти нищо не бе постигнато: нито приемането ни в ЕС (това беше преди), нито влизането ни в Шенген, нито еврозоната, нито дори повишаване на стандарта на живот (Дянков и Менда го сринаха, премахнаха 13-та заплата, минималната целенасочено най-ниска в ЕС, пенсиите като за клошари).
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С БСП обикновенно фалират банки и фалити . Ще видим .
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да е стабилна перспективата.От агенцията оценяват това че Слави Трифонов и Мая Манолова мутри вън ще донесат просперитет.Да живее президента Радев
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кредитният рейтинг, както и всичко останало, все още са на изпарения от предишното правителство, но до месец-два най-много изпаренията ще се "изпарят" - пРЕЗИЛденто има грижата за това.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАДЕЖДАТА умира ПОСЛЕДНА!
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кредитен рейтинг - това е красива дума за 'желанието на робите да теглят кредити и да плащат лихви'. в бедна и покорена страна този рейтинг винаги е висок, защото хората нямата друга опция.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩЕ ПЛАЩАТЕ ЛИХВИТЕ. С ЖЕЛАНИЕ ВСИЧКО СТАВА
3
8
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Военната xyнта ще се погрижи скоро да не е стабилна България!!!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не заплатите са важни, а способността да живеем на кредити да е перспективна. да живеят лихварите! тук те просперират като лешояди след война!
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя кредитен рейтинг при Борисов се стабилизира. Радев и правителството му да не се фукат. Освен сега и него да оплескат