Ще има ли скоро ваксина срещу рака?

BioNTech вече тестват такъв препарат
22 сеп 2021 14:05, Нели Христова
86
Ще има ли скоро ваксина срещу рака?
Снимка: БГНЕС

След като ваксината им срещу Ковид-19 постигна безспорен успех, изследователите от BioNTech вече тестват и ваксина срещу рак.

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер" за 2022 година им ще им бъде връчено за "тяхната визия, издръжливост и последователност при разработването на нов терапевтичен метод въз основа на РНК-технологията".

Според Тома Бьом, директор на института "Паул Ерлих", тримата учени са работели в тясно сътрудничество, което в крайна сметка е довело и до успеха. Първоначално тримата наградени изследователи са искали да разработят нови методи за терапия на раково болните.

"Представете си, че е възможно да назначите индивидуална терапия за всеки болен от рак, вземайки предвид генетичните признаци на съответния вид тумор. А сега си представете, че тази индивидуална терапия е репродуктивна, бърза и евтина. Искаме да революционизираме лечението при болните от рак", разяснява на сайта на BioNTech Угур Шахин, цитиран от "Дойче веле".

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

"Този кратък срок е безподобен", казва по този повод Бьом. Казано по друг начин: BioNTech и нейните основатели успяват да напишат история в медицината.

Малко преди миналата Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават разрешение за приложението на тяхната ваксина в страните от ЕС, която продължава да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV2.

Но разработването на ваксината не спира усилията за напредък в превенцията на рака. Обратното дори – успехът на BioNTech с ваксината срещу Ковид-19 осигурява на компанията необходимите финансови средства за продължаване на нейната изследователска дейност.

 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Левкемията е вирусен рак създаден през първата половина на 20-ти век от краварите. Вече може да очакваме и нова пандемия, след провала на тази. Копелетата ги спира само бесилото.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брех, тия се развихриха. Ще го пишем десетилетие на ваксините или по-скоро на био-нано бъркочите.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете с пропагандата! Все едно живея в 80-те. Каква е тая глупост - "След като ваксината им срещу Ковид-19 постигна безспорен успех, изследователите от BioNTech вече тестват и ваксина срещу рак." Какъв безспорен успех?!! Според кого? Или така им се иска на производителите, затова е успех.
74
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Един българин отдавна е създал ЛЕКАРСТВО срещу рак,но никоя държава не пожела да го произвежда!При това е лесно за приготвяне,щом той го е правел в домашни условия.За него имаше цял филм,не знам дали човекът е жив,но ако някой излекуван с неговото лекарство/от шипки май се приготвяше/ чете написаното да сподели мнение.
73
1
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
До 2 ! Хубаво ще е Шахин и Тюреджи в най скоро време да открият специална ваксина ,,ваксинус фюр идиотис булгарикус" като за такива иди...ти като тебе от дьлбокия шоплук!!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години не е имало рак,много малко тук там сега с това гмо,химия,Аец,мобилни клетки,смартфони,микровълнови и още и още винаги ще има рак а това е най-страшната болест.Ние вървим в грешната посока на развитие и съществуване!
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още откакто направиха Виаграта им се доверявам на 100%
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пара няма там, така че скоро не очаквайте. Или ще е много скъпа и не всеки ще може да си я позволи.
69
2
 
4
 
! Отговори
ваксаджия преди 1 месец
Не само ще има, но ще е и задължителна за всички и за кърмачетата. Разбира се подпис за доброволно съгласие. Е, и тя е няма да с пълни гаранции.
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ваксината за рака ще е като тази за ковида. Боцкай се 1000 пъти за да не се разболееш.
67
8
 
9
 
! Отговори
Плоскоземец-Ковидиот преди 1 месец
Антиваксъра не го е страх нито от КОВИД19, нито от РАК! Него го е страх само от чипове, бели следи в небето, да не падне от плоската земя!
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксината от ковид предпазва и от автомобилна катастрофа при 500 км/ч. В някои случаи от самолетна катастрофа предпазва. Сега разработват вариант който да предпазва и в космоса, ако останеш без скафанфър
65
3
 
21
 
! Отговори
ами преди 1 месец
тя ваксината за ковид не предпазва ли и от рак? Те толкова неща говориха за нея, че не мога да се ориентирам. То беше 98% защита, после 95%, после Астрата беше безопасна, после я спряха поръчаха от другите, после я пуснаха, после се оказа, че може да боледуваш все пак, а после се оказа, че и да заразяваш може, а после, че и да умреш може. Те нещата доста се променят, ще видим как ще е занапред
64
2
 
7
 
! Отговори
биолог преди 1 месец
Животните също така боледуват от рак. Дърветата също имат болести , които са провокирани точно от ракови клетки, по някои видове бреза ги има видими. Чрез това и чрез други методи природата поддържа баланса и този баланс не зависи от желанията на хората.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и да им, в нашата страна никой няма да я вземе. Ще кажат "това е работа на фармацевтичните компании, всичко е една голяма игра ".
62
11
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
И да има в България няма да се използва.Неграмотните антиваксъри ще измислят нещо и срещу тази ваксина.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да не го бяхте писали това. Само показва с кви мушенгии си имаме работа.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Историята е показала, че след тежки моменти винаги се правят сериозни научни открития. Дано и сега не е изключение." - По-скоро по време на. А и кога в историята не е имало "тежки моменти" То през 5 години е я финансова криза, я война, я пандемия, я тероризъм, я миграционни вълни ...
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 3068705 - Стийв Джобс беше на чело на компанията, която накара всеки да иска комп'тър вкъщи, после на всеки, да носи телефон в джоба си и да позлва интернет. Не ми казвай, че един от най-вляителни хора в последните 100 години, някак си бил "обоикновен".
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 55 - Ракът не е вирус, но ако имунната ситема може да открие раковите клетки и да ги елиминира, така че да спре делението им, то ще е супер. За съжаление, човекото тяло, протеините, множеството сложни връзки и системи, които помежду си създават още комплексни пластове, е прекалоено сложна материя, за да се дискутира точно тук.