Ще има ли скоро ваксина срещу рака?

BioNTech вече тестват такъв препарат
22 сеп 2021 14:05, Нели Христова
86
Ще има ли скоро ваксина срещу рака?
Снимка: БГНЕС

След като ваксината им срещу Ковид-19 постигна безспорен успех, изследователите от BioNTech вече тестват и ваксина срещу рак.

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер" за 2022 година им ще им бъде връчено за "тяхната визия, издръжливост и последователност при разработването на нов терапевтичен метод въз основа на РНК-технологията".

Според Тома Бьом, директор на института "Паул Ерлих", тримата учени са работели в тясно сътрудничество, което в крайна сметка е довело и до успеха. Първоначално тримата наградени изследователи са искали да разработят нови методи за терапия на раково болните.

"Представете си, че е възможно да назначите индивидуална терапия за всеки болен от рак, вземайки предвид генетичните признаци на съответния вид тумор. А сега си представете, че тази индивидуална терапия е репродуктивна, бърза и евтина. Искаме да революционизираме лечението при болните от рак", разяснява на сайта на BioNTech Угур Шахин, цитиран от "Дойче веле".

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

"Този кратък срок е безподобен", казва по този повод Бьом. Казано по друг начин: BioNTech и нейните основатели успяват да напишат история в медицината.

Малко преди миналата Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават разрешение за приложението на тяхната ваксина в страните от ЕС, която продължава да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV2.

Но разработването на ваксината не спира усилията за напредък в превенцията на рака. Обратното дори – успехът на BioNTech с ваксината срещу Ковид-19 осигурява на компанията необходимите финансови средства за продължаване на нейната изследователска дейност.

 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 53 - Даваш ли си сметка, колко глупаво звучи това, и колко още по-глупаво ще звучи след 100, 200 и 500 години? Не е ли по-добре, да се установяват проблемните гени, когато двама решат да имат дете, за да се ибегне предаването им, вместо да оставяме *** да умират, когато имаме лек за това, защото можело да си предават гените. А освен това има много хора, с проблемни гени. Това, че не умират рано, не значи нищо. А и виж - не за смъртта всеки си решава индивидуално, дали е лоша или хубава.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 54: поне да бяха пожелали да ги препрограмират с някоя от ваксините... Но лудият не разбира, че е луд, а глупавият - че е ***.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не мисля, че можем да го направим на индивидуално ниво. Проблемът с раковите клетки е, че имунната система не ги разпочнава като проблем. За съжаление, думата ваксина също е грешна, защото тук ваксината се дава преди заразяване. Индивидуалната терапия, НЕ Е ВАКСИНА. Да, обещаваша е и ше може да доведе до лек.Освен това ще помоля авторката на тази статия, да не прави изказвания, като "безспорен успех", когато все още има спор, защото дава лош имидж, на вече губещият рейтинг сайт.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да има поради факта че рака не е вирус.По-добре е вместо ваксина да се изтеглят от пазара вредните храни и да се затворят заводите замърсяващи градовете.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Леле мале колко е глупав българина като чета коментарите хората са програмирани да са глупави и да не разбират какво става около тях.
52
7
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Един доцент при соца казва - ще сведем детската смъртност до нула. Професор се почесва - давате ли си сметка колега, колко дефектни гени ще намножите - добре че е невъзможно. Смъртта е естествения край на живота - ваксина срещу нея няма и добре че няма.
51
0
 
1
 
! Отговори
Джендю преди 2 месеца
До келешЕла в Южния Парк, да те ваксинират качествено...! Явно имаш нужда!!!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Препоръчвам да прочетете какво е написал 38 по-рано. По информативно е от статията.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щто не си *** майката неви искаме никакви ваксини и лекарства престанете дасе чудите как да лъжите хората няма да стане това което искате стига с тия лъжи и измами бе усрахтесе да лъжете невае срам айде няма нужда от вашите убийствени ваксини и никакви ваксини неискаме проклети убийци
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има 2023-та година. Периодът съвзпада с края на изпитанията на една друга ваксина.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тия ваксини няква мода ли са вече ?
46
3
 
18
 
! Отговори
Бизнес план преди 2 месеца
Тия се подготвят за късните странични ефекти на "ваксините", които продават сега. Затварят цикъла разболяване-лечение. Важното е печалбите да не секват.
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ползата от ваксината срещу рак ще е същата като ползата от ваксина срещу ковид - абонат на бялата мафия. ТЯ ИМА ИНТЕРЕС ДА ИМА БОЛНИ!
44
5
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 месеца
"След като ваксината им срещу Ковид-19 постигна безспорен успех" Някъде там ме изгубихте :]] Не трябва ли да се изтърколи някое и друго поколение за да се обявява за успех?
43
6
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Знаете ли какво представлява съвсеменния средностатистически човек!? Представлява един тежко болен прогнил от пороци и заблуждения тарикат, който си въобразява, че може да се излекува от болетстите си с вълшебни хапчета, ваксини и прочее модерно медицински средства и методи! Само че това е невъзможно, единствената възможност да се излекува от тях е да започне на изучава Космическите и Природните закони и да живее според тях!
42
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами те като набиха тия ваксини на населението явно знаят какво следва и се подготвят.
41
4
 
5
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Знае ли някой от пишещите тук че през 50-те години на 20-ти век ''учените'' са били убедени че антибиотиците ще изкоренят завинаги вкички бактариално инфекциозни заболявания!? Само че антибиотиците не само че не ги изкорениха но и направиха 85 % от бактериите резистентни към тях! Вкеки който се прави на по-умен от Природата и че може да я надхитри винаги ще претърпяма крах това го е казал Учителят Петър Дънов предо около век! А причините за болестите са критично нарушение на нейните закони!
40
1
 
12
 
! Отговори
ХФ преди 2 месеца
Това вече е сериозна тема. Стига с този ковид. Рака е къде къде по-сериозно при това масово заболяване.
39
7
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Ковид вакцината не мина и сега пробват нова :)))
38
7
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Ако имат предвид ваксини за предизвикване на рак те всичките са такива!