Нов световен шампион в бокса - Олександър Усик детронира Джошуа

Двамата изиграха 12 вълнуващи рунда в Лондон
Обновена: 26 сеп 2021 08:29 | 26 сеп 2021 08:15,
111
Нов световен шампион в бокса - Олександър Усик детронира Джошуа
Снимка: Boec.bg

Новият световен шампион в тежката категория се казва Олександър Усик. Украинската боксова звезда покори дивизията, след като по-рано спечели всичко при полутежките и си тръгна като абсолютен шампион. Сега постиженията му влизат със златни букви в историята на спорта.

Усик детронира носителя на четири шампионски пояса (WBA, WBO, IBF и IBO) Антъни Джошуа насред Лондон и пред 65 екзалтирани фенове на стадион „Тотнъм“. Английската столица за втори път донесе такъв велик триумф в кариерата на украинеца, който през 2012-та отново там стана олимпийски шампион при аматьорите. 34-годишният боксьор остава и непобеден на професионалния боксов ринг, като има вече 19 победи (13 от тях с нокаут). Усик нанесе едва втора загуба в кариерата на 31-годишния британец, който от своя страна за втори път губи титлите (първият от Анди Руис).

Джошуа и Усик изиграха 12 вълнуващи рунда в Лондон, след които съдиите нямаха какво друго да направят, освен да присъдят единодушно победата на украинеца (117-112, 116-112, 115-113). Причината – претендентът за световните пояси на Ей Джей изигра перфектен мач, в който доминираше и технически, и тактически и физически над опонента си, пише Boec.bg.

Как се разви срещата РУНД ПО РУНД.

Още с началния сигнал Усик зае позицията на атакуващия боксьор, докато Джошуа заложи на предпазливост и проучване. Украинецът настъпваше напред с традиционния си обратен гард, докато тактиката на Ей Джей бе да получи шанс да го засрешне с тежката си дясна ръка. Лявата на Олександър обаче сработваше по-често и по-добре. Той впечатли с много движение на ринга, а и много често избягваше идващите към него удари с „гмуркане“ под тях. Тактиката на претендента бе видимо да държи играта в центъра на ринга.

Първите кризисни моменти за световния шампион дойдоха в края на третия и началото на четвърти рунд. Дотук всичките части бяха присъдени от съдиите на Усик. В петия рунд 31-годишният британец се събуди. Започна да се движи повече и да бъде по-агресивен, а украинецът, от своя страна, намали темпото. За първи път двамата си размениха ролите, като Усик отстъпваше пред атаките на Джошуа, а настроението по трибуните се повиши. Петият и шестият рунд бяха присъдени на Джошуа.

В седмия рунд Усик си възвърна агресията и успя да разклати опонента си на два пъти. Украинецът изглеждаше по-свеж и в по-добра форма, а като че ли концентрацията на шампиона липсваше. С напредване на времето и увереността му се изпаряваше. Британецът изглеждаше задъхан, но не се предаде и започна по-често да търси и торса на противника си, за да трупа точки. Усик получи лека аркада над дясната си вежда, а окото на Джошуа почти се затвори. Съдиите дадоха рунд 9 и 10 на британеца.

Сериозни заявки даде Усик в последните два рунд, а в 12-ия можеше да приключи и с технически нокаут световния шампион. Впечатляваща серия за украинеца в последните 30 секунди от целия мач, а с мощна серия притисна неочаквано до ринга Джошуа, който можеше да го поволи, ако не прозвуча гонга.


Засега не е ясно дали ще има реванш между Олександър Усик и Антъни Джошуа, както и какво се случва с потенциалната битка между Джошуа и сънародника му Тайсън Фюри, който държи петия пояс в тежката категория – WBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усик напълно декласира Джошуа. Джошуа е много добър боксьор, но Усик е от съвсем друго ниво. При реванш ще нокаутира Ел Джей. Фюри прочете Уайлдер и при третата среща със сигрност ще го нокаутира пак...
45
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както бокса не е в Сащ е пълно западане. Скучен, нареден, меден, слаб, адски ***. Джошуа върна малко интереса последните години ,но ето че пак почнаха рускитее циркове. Дано скоро бокса се върне там, където разбират от бокс.
44
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** си ти бе, прочети повече за Усик в Интернет. Човека е гражданин на Украйна, затова е пял химна и, но това не пречи да се чувства руснак от Украйна. Него заради изказванията му за руския му произход го подложиха едва ли не на линч в Украйна. И какво ли ти отварям очите, няма как да стане за човек, който предпочита да не вижда и да не знае.
43
0
 
7
 
! Отговори
void преди 2 години
Пред "65 екзалтирани фенове" - май повечко бяха...
42
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олександър??? Каква е тази тъпотия тука?!? От къде преписвате статиите си?Алексъндър Усик е от руски произход, макар и да живее в Украйна.Лично той по телевизията заяви, че е руснак, чувства се руснак и няма да се занимава с глупостите, които му натрапват властите. Съответно името му е Александър, както го е кръстила майка му, а не както го кръщават украинските националисти - Олександр.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първо нека поздравим усик и подръжниците му в росия,украина и света,това е победа над запада от страна на бившият соц.блок.и исторически ден за бокса,не съм против джошуа скромен човек е,но аз бях за усик.Брата на фьодар,пианката алехандер емелиененко правилно прогнозира че усик ще ошамароса жошуа,боб арм също,отчасти и рой джонс младши.браво усиииик.........
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усик е най-бързия, подвижен и техничен от тежките. Антъни също е техничен и бърз но е доста по-тромав на няколко пъти контрира Усик но това беше. Интересно ще бъде Усик срещу Фюри понеже Фюри има много интересна техника, малко като от старата школа и сменя гардовете.
39
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да обясни защо Дионтей няма мач за титлите, а Пулев с неговите скромни възможности получи 2 ?:)) Ами театър.... Снощи станахме свидетели на поредния театър с разменени титли и слаб противник,който няма против да е използван женчо... тоя ако е боксьор... аз се отказва от бокса :))
38
5
 
3
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Кличко е един човек,не са двама...
37
1
 
4
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Тъжно е когато една звеза уж новоизлюпена .......залезе рано рано прехвалена :)
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На джошуа му липсват умения, Анди Руис ви го каза. Мексиканчето би могло да победи и в реванша, но това не влизаше в схемата. Измислен, медиен шампион, това е нигърчето. И това си личеше в различни уж спечелени от него мачове, още преди да се срещне с мексиканчето. На няколко пъти съдиите го спасяваха.
35
4
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Трябва да има някаква грешка ...расисти ! Цветнокожия трябва да спечели дори да е загубил расисти ! Расизъм , дискриминация БХК да се самосезира !
34
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дионтей е наистина кефещ боксьор. Истински боксьор от Сащ. Тея евро помии тука развалиха бокса . Не е реално човек, като Дионтей да няма шанс за титлата, а се дава на хора като Пулев, усик, мексиканеца и всякакви там медузи. Преди време бяха питали дали следи кличко и джошуа . Отговора му беше : who.... даже не си прави труда да ги гледа тея театри.
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кличко е слаб боксьор, като всички улрйянци. Ако беше това ако беше онова... излезе Джошуа без опит и му отлетя главата. От кличко запомних само слаби противници, подли номера с ринга , с ръкавиците , схеми .... руска работа... помия
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой беше тоя холифийлд е? Не мога да се сетя ... нещо там около Тайсън го знам... ама ко беше . Те мн станаха известни около Тайсън... както и сега мкого стават известни около Антъни.
31
7
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Крим е руски от 1783г. преди това е бил турски за има няма 300 години. По логиката на рублалюбците и турците трябва да имат претенции към полуострова, както и междо другото към България, а ние пък трябва да претендираме за целия балкански полуостров. Британците за половината земно кълбо. И ще цари мир и добросъседство по Путински.
30
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
има ли коментари за валуев и поветкин, че ме мързи да чета?
29
7
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Смърт на джошуа смърт на редактора.
28
2
 
2
 
! Отговори
До ДС ченгето преди 2 години
То и тук като е било 500г турско и турция има право да ни окупира така ли?
27
10
 
2
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
Ми то никой от днешните боксьори (бизнесмени) не е на нивото на Тайсън преди затвора. Не виждам как ще влязат във втория рунд - Уайлдър, Джошуа, Усик, британския ром и т.н. Системата на Къс Диамато не е пробита досега. Сега важното е да говорим за едни пари.