М6 предупреждава: Китай, Иран и Русия будят особена загриженост

Враговете влагат пари и амбиции в овладяването на изкуствения интелект
30 ное 2021 21:18, Нели Христова
37
М6 предупреждава: Китай, Иран и Русия будят особена загриженост
Снимка: БГНЕС

Шефът на британското външно разузнаване във вторник призова разузнавателните служби на страната да се откажат от културата си на секретност и да си партнират с технологични фирми в борбата с враждебни държави, престъпници и екстремисти.

Ръководителят на MИ6 Ричард Мур заяви в рядко публично обръщение, че враговете на страната влагат "пари и амбиции в овладяването на изкуствения интелект, квантовите изчисления и синтетичната биология".

"Не можем да се надяваме да възпроизведем световната технологична индустрия, затова трябва да се възползваме от нея", заяви Мур, известен като "С" в правителството, в реч в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Не мога да подчертая достатъчно колко голяма промяна е това в културата, етоса и начина на работа на MИ6, тъй като традиционно разчитаме предимно на собствените си възможности."

Киберзаплахите от страна на престъпници, екстремисти и враждебни държави нарастват "експоненциално", предупреди Мур, който пое поста на ръководител на MИ6 миналата година.

"През следващите 10 години може да преживеем по-голям технологичен напредък, отколкото през миналия век, като разрушителното въздействие ще бъде равно на индустриалната революция", добави той.

"Това е гореща тема за МИ6."

Мур определи Китай, Иран и Русия - с които Великобритания има влошени дипломатически отношения - като държави, които будят особена загриженост.

"Адаптирането към един свят, засегнат от възхода на Китай, е най-големият приоритет за MИ6", каза той.

"Китайските разузнавателни служби са изключително способни и продължават да провеждат мащабни шпионски операции срещу Обединеното кралство и нашите съюзници. Пекин вярва на собствената си пропаганда за слабостите на Запада и подценява решимостта на Вашингтон. Рискът от китайска грешна преценка поради прекомерна увереност е реален", добави той.

Китай, критикуван от Лондон за отношението си към уйгурските малцинства и пълзящия авторитаризъм в бившата британска колония Хонконг, използва "дългови капани и капани от данни", за да упражнява глобално влияние, каза той.

"Дълговият капан" се отнася до това, че Китай извлича отстъпки, като например използването на пристанища, от държавите, които се присъединяват към инициативата за инфраструктура на "меката сила", когато те не изпълняват задълженията си по изплащане на заеми.

"Капанът на данните е следният: ако позволите на друга държава да получи достъп до наистина важни данни за вашето общество, с течение на времето това ще подкопае вашия суверенитет, вие вече няма да имате контрол върху тези данни", каза Мур пред Би Би Си преди да произнесе речта си.

Миналата година Великобритания предизвика възмущение в Китай, след като блокира участието на най-голямата телекомуникационна компания Хуауей в изграждането на широколентов 5G достъп, след като САЩ изразиха опасения за шпионаж.

Репутацията на MИ6 до голяма степен е изкована по време на Студената война със Съветския съюз.

Но Мур предупреди в речта си, че Русия на президента Владимир Путин остава "остра заплаха", като се имат предвид действията на Кремъл на границата с Украйна.

"Ние нямаме желание да бъдем противници на Русия, за да я подкопаваме или обграждаме. Но ще направим всичко, което е необходимо, за да запазим страната си в безопасност и да възпираме и защитаваме срещу целия спектър от заплахи, които Москва представлява", добави той.

Съществуват и "много паралели" между предизвикателствата, които поставят Русия, която Великобритания обвинява за двете атаки с отрова срещу опоненти в Лондон и Югозападна Англия, и Иран, каза Мур.

Великобритания ще продължи да "оспорва разработването от страна на Иран на ядрена технология, която няма никаква възможна гражданска употреба", обеща той и добави, че се надява на "дипломатически резултат" от продължаващите във Виена преговори, насочени към постигане на споразумение по този въпрос


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 1 месец
ЗАКОНА ЗА ДВижение по пътищата ИЗрично ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕто на предни и други стъкла на отвличащи вниманието на водача лепенки вкл НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ХОЛОГРАМНИ ОРЪЖИЯ!!!Вижте холограмни оръжия тип: Винетки , за ЗАСТРАХОВКА ; ЗА ТЕХ ПРЕГЛЕДИ.ХОлограмите се ползват за декодиране на огромни територии и за обемно следене и при заповед обсебване на водачи . Вижте обемно обсебени водачи по време на катастрофи. обсебващия обем се вижда като облак около водача.
33
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Warnings преди 1 месец
Experts must to SEE bulgarian atni FAnerozoic EON hologrpahic weapons incl car ""ECO sticers""НАгли престъпници на власт в София принуждават пунктове за технически прегледи да лепят нагло престъпни анти земни ,анти слънчева система анти FAnerozoic eon holographic weapons like ЕКО СТИКЕРИ..ПОлзват се за трайно декодиране на бисоферната и неозойската охрани ..
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МИ6 явно е доста некадърна организация, щом не може да разпознае и залови досега и един китайски шпионин сред всички останали!
31
0
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Англичаните съвсем изгубиха чувство за чест и достойнство. Аз ще им припомня ,че именно те ,страхливите англичани,превзеха някога Велик и Миролюбив Китай с дрога. До там и стигна скромната доза мъжество,да дрогират с опиум мъжете,тъй-че да е кефят по турски му на китайки. А бе,англичани, Вие давате ли си сметка,че сте точно на един лек шамар драконовски? Давате ли си сметка,че търпението на тези дълготърпеливи и благородни Китайци е вече на прага да свърши? Глупавата Ви кралица ще бъде панирана!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А М6 овладявам интеграцията на британци към индийци и пакистанци. Прощавайтеа уличната дума, но британците са се превърнали до един във ФИЛМАРИ.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мi6, мисирко! Ти май прекаляваш с алкохола на работното си място!
28
1
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 месец
Тия от Запада ги чака колапс. Много по страшен от падането на Рим!! Рим все пак е бил превзет и разрушен от бели хора, макар и варвари. Сега е друго. Англия ли е английска с пакита и индуси, Франция ли с тия от Магреба, Германия ли? А те Русия че Русия. За тяхно съжаление и Русия и Иран и КНР, КНДР ще надживеят Запада. ЕС и САЩ ще се саморазпаднат. С гръм и трясък. Иран и държава на хиляди години, Китай също.
27
1
 
9
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
Храстът все вещае бури, а дървото си расте. Господата англичани трябва да разберат едно - химерата, че индийци и пакистанци могат масово да се цивилизоват я няма! Изчезна! 20% ще го направят, но останалите 80% ще продължат по старому. Направиха от Англия една малка Индия. Тежко им и на тях!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като немогат да влачат от някой безнаказано- ги наляга голяма загриженост- което ше рече че са впрегнали всичките си сили и не виждат как ще се справят с китай и русия- което означава край на англосаксонското робство за европа и други народи
25
5
 
2
 
! Отговори
Мужик преди 1 месец
Като не могат да овладеят естествения интелект, тъй ще драпат за изкуствения, пък и по лесно е, няма да си напъват мозъка.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едните лаят та се късат, но не хапят. Другите си взимат пристанища по Гърция, правят си терминали и настъпват.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой са коренните жители на Англия? Защо лъжат, че са белите. Аз бял англичанин не съм видял до днес.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като талибаните биха САЩ като маче у дирек краварскатс армия е 00 толкоз по въпроса
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ нее талибаните са господар на света шот опукаха САЩ ааххаах
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми6 да каже, кой ми открадна дънките от простора 1985г.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия забравиха как Путин дума кораба им
18
1
 
6
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
САЩ ще го оправи Йелоустоун а Англия затоплянето гарантирано от бог
17
16
 
3
 
! Отговори
Мирът наближава! преди 1 месец
За Англия малко се знае, но САЩ са Господарят на света, който чрез Космическата война ще ликвидира завинаги феодалните диктаторски режими и ще настъпи Хилядолетният мир, отбелязан в Библията.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия на президента Владимир Путин става "остра заплаха" за колективния запад, тъй като с бързи темпове върви към овладяването на изкуствения интелект, квантовите изчисления и синтетичната биология.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те бившите ви роби ще ви оправят вас хак ви е