Учителите до 35 години с по-високи заплати от 1 юни

МОН преговаря със синдикатите
47
Учителите до 35 години с по-високи заплати от 1 юни
Снимка: Булфото, архив

Заплатите на учителите до 35 години ще бъдат увеличени от 1 юни, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова в Бургас.

Още по темата
В момента министерството води преговори с представители на синдикатите, които поискаха 5 процентно увеличение на заплатите на всички учители от 1 септември, предаде БТА.

Клисарова каза, че на дневен ред са две стратегии за развитие на висшето образование и комуникационно-информационните технологии. Те са готови и до 15 дни ще влязат за решение в Министерски съвет, поясни Клисарова.

По думите й министерството обмисляло и въвеждането на стажанти учители, които да работят в училищата.

По-рано днес Клисарова съобщи, че в Бургас ще има нов здравен факултет, в който ще се обучават медицински сестри и рехабилитатори. През учебната 2014-2015 година във факултета ще бъдат приети 140 рехабилитатори, 80 медицински сестри, а преподавателите, който ще работят там на трудов договор ще бъдат 46.

Факултетът ще бъде формирован към университет "проф.д-р Асен Златаров". По новото изискване медицинските сестри трябва да имат степен "бакалавър" и да учат 4 години.

Министърът каза още, че одобрените такси за кандидатстване и обучение в държавните висши училища като цяло остават на нивото от миналата година. Увеличение от 2 лв. до 100 лв. има в седем университета, но никой от тях не е предложил максимално възможните по закон такси, които са в размер на 2/3 от нормативите за издръжка, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Невен преди 9 години
До qwe. Споко, не се пали толкова, няма как заплатите им да станат повече от на старите учители, така че не се пали толкова. А и Ани е права: химикалки, хартия и причие консумативи ...
43
0
 
5
 
! Отговори
qwe преди 9 години
Toва е ДИСКРИМИНАЦИЯ по възраст!!!
42
0
 
5
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Увеличението може би ще компенсира разходите ни за маркери за бяла дъска, листове хартия и другите консумативи, които купуваме за работата ни в училище! Стискам палци да стане, защото си мисля, че е само обещание............ преди избори........
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като приключите унищожението на учителите чрез пенсионните хватки, ще има да се чудите как да докарате хора, дето да учат и възпитават децата, отдавайки им с любов и загриженост цялата си позитивна енергия и вдъхновение. Унижението, на което ги подложи Орешарски, няма как да бъде забравено поколения напред. Той обслужва олигарсите, а учителите са му последна грижа. Децата не го интересуват, а на младите като даде пари, смята че покупката ще е върховна. КАКВО РАЗБИРА ДЪРВЕНА ГЛАВА ОТ ОБРАЗОВАНИЕ
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тези със сини очи - с по още лев отгоре !
39
0
 
11
 
! Отговори
Ед преди 9 години
Плаче ми се от такова "творчество"!Защо не съм млад ,че да се махна от тази сбъркана държава без да стъпя отново тук!?
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това плъх ли е на снимката? Преяли ***
37
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Реален,а учителите над 35г.трябва да се пенсионират на 80тод.
36
1
 
23
 
! Отговори
Castor преди 9 години
Г - жо Клисарова,просите си нова стачка. Ако се случи, Орешарски едва ли ще успее да развали седенката!
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо не подлежи на коментар тая глупост. Аре министърката да живее един месец с учителска заплата, даже със смешното увеличение, да я видя как ще го направи това счетоводство. Ама ако вземе да влезе в 6 часа само за 1 ден, ще я питам дали пък няма да и се видят малко. Ако оцелее...
34
0
 
27
 
! Отговори
Дид преди 9 години
Недоумявам!Защо е това делене по възраст!Във всички професии по света,с изкключение нами,се заплаща за извършена работа-по количество и качество.Каква е тази измишльотия!?
33
0
 
33
 
! Отговори
Реален преди 9 години
Това е дискриминация по възраст! И то вече доказана, даже демонстративна с парадиране и хвалене!!! Обаче, има и една друга страна на въпроса... Ако, до 3-4 месеца тая на снимката не е ОСЪДЕНА и УВОЛНЕНА- то тогава тази дЪРЖАВА си е *** и то тотален. Това ще бъде доказателство, че нямаме нито учители, нито правна система, нито интелигентни хора в средна възраст (35-55г.)!!! Отиваме към гибел...
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кога с тоя популизъм?Ако мислите,че някой ще клъвне за 20-30 кинта много се лъжете! Каквито заплатите,такова и образованието! Ей за това ще има частни уроци и сива икономика!
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ТЕЗИ НАД 35 ГОДИНКИ ДА ГО Д.АТ ЛИ ДРУГАРКО? ИЛИ ДА ТИ ГО ПОДАДЪТ СОПО.ИВ?
30
0
 
38
 
! Отговори
Баба Вуна преди 9 години
Учебникарски пример за ДИСКРИМИНАЦИЯ ПО ВЪЗРАСТ!!!
29
0
 
38
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
А нещо за дискриминация да сте чували???
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eto edna koiato niama predstava ot Equal Act Pay European Union Regulation on equal pay - RAVNOPRAVNO ZAPLASHTANE - DISCRIMINATZIA PO VAZRAST - EDNA I SASHTA RABOTA (KONTENT NE TITLA) DA SE ZAPLASHTA RAVNOPRAVNOMINISTRY...V EVROPA LI SME?
27
3
 
38
 
! Отговори
Симеон Учител по Ист преди 9 години
Имам желание да работя като учител, но проблема за мен не е само в парите. Представете си , че отговаряме и за живота на деца, повечето от които са повече маймуни отколкото хора.
26
2
 
22
 
! Отговори
дебел депутат преди 9 години
Криза е ,няма пари,340 лв заплата на месец ви е пре достатачна.За брадчедите кебапчета и бира трябва да се раздават идват избори.
25
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи един кадърен, амбициозен 39- годишен учител като нищо ще взема по- малко пари от някоя мързелива 33 годишна шматка, която сама не знае как е станала учител и какво прави в училището. Боже, прибери си вересиите- за първи път виждам заплащане според възрастта- направо си плачат за едно яко осъждане!