Всички гимназисти да имат базисни познания по икономика

Това ще ги направи по-подготвени за живота, смятат учители
11 май 2015 14:10,
47
Всички гимназисти да имат базисни познания по икономика
Снимка: bgonair.bg

"Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си". Думите са от знаменитата реч на Джон Кенеди през 1961 година, когато полага клетва като 35-я президент на САЩ - сега най-развитата икономика света.

Преди 18 години Търговско-банковата гимназия открива успешно как може да инвестира в себе си и за държавата - създава заедно с учениците 3 учебно-тренировъчни банки, които работят с реалния бизнес. Целта е те да осигурят реални условия на работа, в които теорията да се усвои по-лесно и обучаващите да добият практически опит. Днес в гимназията функционират успешно над 50 подобни тренировъчни фирми и банки, с които децата упражняват своите умения да продават услуги на национални и международни икономически панаири.

За Георги, управител на една от тренировъчните банки, това е най-ценният опит, който е придобил през целия курс на обучение.

"Има полза от тази възраст да се научим да се справяме с живота и в крайна сметка тук има и екипна работа, трябва да се сработиш с хората около теб, трябва да ги контролираш, ако си управител например, да знаеш какво се случва и след това като излезеш от гимназията, да се оправяш много по-лесно и да се реализираш", каза Георги Георгиев, ученик от НТБГ.

Според Георги съучениците му от другите училища излизат финансово неграмотни и в края на средното си образование те не знаят дори как да попълнят мотивационно писмо. Именно подобни тренировъчни фирми и банки, са подходящият метод, чрез който те да добият базисни икономически познания, смята Георги.

"Много българи не знаят какво е акредитиви и разплащателна сметка. Нямат елементарно познание как се пише мотивационно писмо, CV, как да се държи човек на делова среща, интервю за работа", смята Георги.

Учителите от Търговско-банковата гимназия смятат, че в условията на пазарна икономиката децата от средните училища трябва да изучават поне теория на икономиката, за да бъдат икономически подготвени. Сложната материя обаче трябва да бъде поднесена чрез по-интересен подход, защото фиктивното въвеждане на финансовото образование няма да доведе до желания ефект.

Вижте повече във видеото:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономиката е религия , няма нужда от религиозно образование , Който иска да направи нещо пари или грабеж.. Да си направи религиозно братство , секта.. Масони , билдерберги , ционисти са си решили въпроса по този начин.. Дори в американските университети има студентска братства като "Череп и Кости" .. Не е важно какво ще учиш в университета и колко добре , важно в кое братство си..
24
1
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
"Ресурсите са винаги ограничени" за едни, за други има в изобилие, дори мн често изхвърлят, получават ново, след това пак са недоволни и не им стига, докато други оцеляват и с малко, проблемът е в егоизма, а не че ресурсите са ограничени, това вярване за ограниченост на ресурсите създава целият негативизъм и ограничения по света, които изпитват някои. Ама нали повечето икономисти и капиталисти нямат душа и сърце, само чист ум и его, и на тях не им пука за другите :D
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 32 Тъй като ресурсите са ограничени , трябва да си вечно в грабеж на нови ресурси.. Икономиката не е Перпетум Мобиле не ограби ли нещо от други народи не може да съществува .. А лесна плячка за запада на хоризонта няма .. Ако има една Глобална икономика , то нейния естествен ход към робство , геноцид , концлагери.. Тя не може да съществува без нови вливания на ресурси.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът не мисли кое е най-добре за природата, за живота и за цивилизацията като цяло, а мисли кое е най-добре за икономиката, за някакви хартийки и безсмислените, изкуствено създадени правила, които вървят с тях, супер ограничен начин на мислене, който ще си доведе до конкретните последствия. Вместо да изучава какво е, как така е тук, какво е реалността, живота, съзнанието, да създаде система,в която всички да имат това, от което се нуждаят за да живеят добре,той се забива в *** илюзии за пари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 33 На робите може да им се вижда прекрасно ..
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не работи.. Ако няма нови ресурси за грабене системата се проваля.. Започва се отново с робство и концлагери..
19
1
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Не съм 26,но ми е интересно какво изучава икономиката днес?Ето малък пример-тя учи как да се натрупа капитал(илюзия),от нещо,което изучавалият истинска наука човек,може да е създал за да сподели с всички.Пример:Никола Тесла-инвентор,изобретател,велик учен,наскоро компания ползвайки неговото име и разработки обяви продукт,който те отделя от енергийната мафия,и който ще намали вредните емисии в атмосферата,супер,ама с цена 10000лв. става недостъпно за повечето хора.Реална полза от продукта-никаква
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 28 Отговрих ти всичко е грешно .. Всичко от Невидима Ръка , Кейнсианство , Монетаризъм , Финанси банки .. Всичко е грешно и служи единствено за целите на грабежа.. А корпорацията е "Мародерска Банда"
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно се спори с религиозни фанатици , терористи и икономисти ционисти.. Дори не трябва да се преговаря с такива хора , които са преминали към фанатизма .. Трябва да се унищожат.. Има ли въобще нещо вярно в Икономиката , това е един модел който господарите са решили да конструират именно по този начин , начин който да улеснява грабежа..
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 21 Е и точно затова не е наука , а доктрина и религия , идеология.. Студентите дори нямат право да подлагат на съмнение , някои либерални икономически доктрини .. Това не е научен подход.. Именно заради това Икономиката е с най-голям отказали се студенти , студенти губят интерес , умния студент вижда фалша , доктрината идеологията..
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Създавате си илюзии, в които вярвате и според които живеете, и пропускате да изучите реалността, която протича покрай вас и най-вече във вас, самоограничавате се с финансова система, затруднявате достъпа на огромно количество хора до ресурси и знания, всички сте просто/и роби на група ***, създавате негативност, войни и омраза, не съобразявате и не синхронизирате икономиката със законите на природата, после с финансовото и икономическото си образование ще се чудите как и защо така става.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 19Юбре соросоиде .. Дори математическите модели в Икономиката са грешни.. Ако нещо има математически модел , не значи , че е вярно..В Теоретичната физика има много такива модели които не са доказани експериментално.. И такива математически модели които не са доказани експериментално ги смятат за Лъже-Наука..
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завършил съм Математика , После информатика после записах доктрорска , която не завърших .. Така между другото бях записал мастер икономика , за в междучасията .. учих една година и се отказах , това беше ционистка религия. След няколко години , и получих писмо от университета ме канеха и молеха да си довърша икономиката .. какво пък имах и пари свободно време..
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което се учи днес по икономика е също религия или идеология като през комунизма .. И комунистическите и либералните икономисти всичко е финансирано или от семействата Ротшилд или Рокфелер , и всичко доктрина и религия..
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен До До 7 (номер 11)Заради такива като тебе БГикономиката е на това дередже. Като си магистър си по МакроИкономика, как можеш така да си плюеш сам занаята?
10
1
 
2
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Uchete gi kak se byrka v kofite za ***!Triabva da sa podgotveni za europejsko bydeshte!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 11Димпломата ми е от 2004г.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 7 Аз съм мастер по МакроИкономика - Икономиката не е наука , а религия за грабеж..
7
1
 
11
 
! Отговори
Гимназист преди 8 години
Пари ми дайте, акъл неща.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономиката не е наука , а религия за грабеж.. Религията на Глобализаторите.. И като всяка господстваща религия се стреми да произведе повече свещеници , затова икономическите специалности в университетите са колко всички останали.. По математика има само 100 студенти в Цяла България във всички университети..