Генади и Принцеса – ромчетата, които мечтаят за Харвард

Близнаците от Долни Цибър разказват за голямото си желание да се учат
16 фев 2017 18:00,
37
Генади и Принцеса – ромчетата, които мечтаят за Харвард
Снимка: bgonair.bg

Често наричат Долни Цибър малкия Кеймбридж. В малкото селце на брега на Дунава населението е изцяло ромско, но мечтите са големи. И въпреки че тук на власт е бедността, желанието за наука не е спирало никога.

Ще ви запознаем с българска режисьорка, събрала във филма "Кеймбридж" желанието на едно ромско село да се образова. Лентата разказва за моста между тежкия живот на брега на Дунава и мотивацията за образование.

"Направо се изумихме, като видяхме как изглежда училището, учителите, които са абсолютно пристрастени към това да няма отсъстващи деца, към това всичко да е наред", коментира режисьорката на "Кеймбридж" Елдора Трайкова.

Така например близнаците Генади и Принцеса бленуват да прекрачат прага на Харвард.

"От малки го искаме. Желание има, но понякога финансовите средства не стигат, защото все пак това е елитно училище, а и първо трябва да се докажем с успех", разказа пред Bulgaria ON AIR Генади Иванов.

Бащата на близнаците обаче не иска да се възползва от програмите за малцинства, защото не иска някой ден хората да кажат, че децата му са успели, защото са учили по този начин.

"Това е единствената ми работа, която трябва да изпълня като дете. Моите родители се борят за това да съм облечен, нахранен, да имам пари в джоба си и моята работа е да се изуча и един ден да си върна дълга към тях. Защото те не ме карат да работя физическа работа – моята единствена работа вкъщи е да уча", обяснява Генади.

"Моите родители го заслужават. Образованието е най-важното нещо, за да имаш и работа", допълва и сестра му Принцеса.

"Мисля, че няма недостижими мечти, щом го желаят. Парите – впоследствие, ще се борим със зъби и нокти, доколкото можем", казва и майката Аксиния.

Директорът на ОУ "Христо Ботев" в Долни Цибър също не пести хвалби за своите възпитаници.

"Имаме една много добра кондиция с родителите на децата, контактуваме. Нашите деца не са по-различни от всички останали", заяви директорът Славчо Славчев. Това са деца с голям потенциал – бих казал научен потенциал – силно мотивирани да се обучават", допълни той.

Децата имат и изградена представа за бъдещето си - Генади иска да стане учител, а Принцеса - журналист. Момчето гледа към САЩ, а сестра му към Париж. А майката ги вижда по малко по-различен начин - сина си като хореограф, дъщерята – като фармацевт.

Режисьорката Елдора Трайкова пък смята, че малкият Кеймбридж е добрият пример, но българското общество е неподготвено да го приеме.

"Не държавата, всички ние не можем да приемем, че между ромите има и различни и не даваме шанса на различните, на тези които могат", заключи Елдора.

За пътя от Цибър до Харвард разказва Михаела Карабельова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Ей, няма спирка поръчковата *** журналистика! Възхищението от ученолюбивите ромчета просълзява! И внушението, че им се пречи и не са признати...глупотевините на директора са смешни. Апропо какви са постиженията на въпросните гении от Цибър на различни формати състезания от миналата учебна година например? Защото там няма шест- пет.
23
0
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
да бе тека лесно се подържа студент имам студент и знам какво е и как се подържа но желанието на детето ми да учи немога да му преча аз учих в живково време на мен ми повървя учението ми беше безплатно и работа имаше а сега какво. имащ парички имаш всичко нямаш парички ще ти текат лигите и още ше ти се подиграват че не можеш да си изучиш детето си
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами хайде първо да се докажат, че една много учена ромка от външно, дето и във филм я лансираха да изиграе уж себе си, така си повярва, че тотално оплеска пейзажа с претенциите си и изцепки.
21
3
 
13
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Мдааааа, нещата са точно като за филм! Я идете и вижте нещата в реалната им среда. Нищо обща с представеното тук.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама дават кинти Шорошите става ли дума за роми, малцинства, обратни, ***. Каквито и да е, само не отрудените бели български магарета, които правят съществуването на по-горните възможно.Ще повърна.
19
0
 
27
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Евала на децата, на родителите, на учителите. Искрено им желая да сбъднат мечтите си. Жалко че такива деца са 1 на милион. Да са живи и здрави!
18
1
 
26
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Живи и здрави да са децата, да се изучат и да растат достойни хора.
17
4
 
12
 
! Отговори
Големи амбиции преди 7 години
Аз съм най-голямата сестра от нормално многодетно семейство. Никой никога не се е подигравал на материалните ми невъзможности и се гордея с това. От дете се трудя сама над учебниците, печелила съм олимпиади и минимални стипендии колкото да си купя автобусна карта. Спестявала съм стотинки, лишавала съм се от закуски за да отменя мама и татко. Когато те разберат започват да ми се карат. :) Ех, най-хубавите години от живота ми! Честен труд им липсва на р0мит3.длъжни сме да им наблюдаваме амбициите.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До софиянецти Оксфорд си го виждал само на картинка в нета.
15
10
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 7 години
в оксфърд не съм видял големи залежи на бакър, една-две катедрали, при това ниски и недебели, кво ше правят там брат1едите на главната редакторка и майките на спонсорите от оо?
14
4
 
15
 
! Отговори
?!?!?!?! преди 7 години
Какъв е изводът от коментар 18 ?Изводът е, че колкото и да му е неприятно, българинът данъкоплатец търпи и неправдата, вършена спрямо децата му, и разхищението на извадените от джоба му пари за безплатните бонуси на ромчетата.Защо търпи?Защото се надява те най-после да започнат да разбират защо трябва човек да има образование и да започнат да учат!Така че, българинът може само да се радва,когато види ученолюбиво, трудолюбиво и амбициозно ромче!Режисьорката е лъжкиня и лицемерна натегачка!
13
4
 
30
 
! Отговори
?!?!?!?! преди 7 години
Над 90% от ромските деца престават да ходят на училище преди да са завършили основно образование, а докато посещават училището, просто не учат и дори не рядко пречат в час на останалите деца да учат.Въпреки това, българинът-данъкоплатец не е вдигнал стачка, нито е организирал въстание заради това, че тези ромчета получават безплатни учебни пособия, безплатна храна и други бонуси докато формално се водят ученици, докато за българчетата всичко се плаща от джоба на родителите им.Какъв е изводът?
12
2
 
28
 
! Отговори
Дай Боже преди 7 години
Дай Боже, да има повече такива ромчета.На какво основание режисьорката прави такива безумни изводи?Как така, българското общество да не е готова да приеме такива деца от малцинствата? Как така, не им дава шанс?!Българинът безропотно финансира възможността на ВСИЧКИ деца да учат - повечето роми не внасят нищо в бюджета, но децата им получават много повече бонуси да учат, за разлика от децата на българина-данъкоплатец!
11
0
 
21
 
! Отговори
Чичо Шопов преди 7 години
Нека да е живот и здраве ! Да завършат на село , да се преборят за място в една елитна гимназия ! Всичко по реда си пак много труд , доказване , амбиция труд покритие ! Борба ,качества труд , късмет и след туй университета ! Доста вода ще изтече ! Рано е и е наивно в тази незряла възраст да пророкуваме какво що ! Иначе успех в борбата наречена живот на Принцеса и Генади !
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знанието е пътят да се стане човек! А това искаме всички! Позитивните коментари ме карат да мисля, че все още не всичко е загубено за тази държава!
9
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Едно е да искаш,друго е да можеш,трето и четвърто е да го направиш...И те така !
8
0
 
25
 
! Отговори
Ивелина преди 7 години
Българският народ е много толерантен народ! Когато децата се учат и имат добро възпитание и искат да се учат - никой няма да ги спре, е, винаги има и някой, който да ги обиди или нещо друго, но навсякъде е така. Важно е да има правилна нагласа!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато ромите не желаят да бъдат наричани роми започват да търсят най-различни Методи и Схеми да се сдобият примерно с чисто български имена или имена които всъщност не съществуват примерно Принцеса , на какво ли не са готови ромите Принцове и Принцеси да стават , 11 век когато идват по тези Земи надали са мисли за Кеймбридж
6
12
 
27
 
! Отговори
Фармацевтка преди 7 години
Пишете си мнението, а не шеги. Явно че почват да търсят пари. Синът ми учи в Германия. Те искали в Харвард. Вече в България за всичко се събират пари. Не бива да се поощряват такива неща! Ние сме данъкоплатци от нашите ниски или невисоки заплати. Ясно е че родителите нямат пари! А и отсега дрънкат че няма да се върнат в България, егати и нахалството.
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всички бяха като тези роми, нямаше да има настроения в обществото против тях. Защо обаче не покажете ромите от Виетнамските общежития в София или ромите от село Мечка, Плевенско и на много други места още. Не е лицеприятно, че огромна част от ромите не струват, нали? И то не само тези, които са в България.