Горанов: Учителите може да вземат повече още тази есен

Кирил Ананиев остава в екипа на МФ пак като зам.-министър
Обновена: 4 май 2017 19:15 | 4 май 2017 19:11, Веселина Йорданова
62
Горанов: Учителите може да вземат повече още тази есен
Снимка: БТА

Заплатите на учителите могат да бъдат повишени още тази есен, минималната заплата може да се вдигне от следващата година с 50 лева. Това каза пред журналисти днес новият-стар министър на финансите Владислав Горанов при поемане на властта от редовното правителство.

В Министерството на финансите няма класическо приемане и предаване на властта, защото ние от доста време сме екип с Кирил Ананиев, каза Горанов, цитиран от БТА.
 
Радвам се, че Кирил Ананиев успя да запази физиономията на МФ и не се поддаде на опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата, каза Горанов. Стартираме там, откъдето се разделихме - с прекрояване на тригодишната бюджетна програма - в нея трябва да намерят място нови приоритети, които са заложени в управленската ни програма. Фискалните цели остават непроменени - данъците остават същите, няма да се допускат нови данъчни облекчения и ще се стремим към балансиран бюджет, каза финансовият министър.
 
По думите му усилията на екипа на МФ и на БНБ по отношение на интеграция във финансовите структури на ЕС - Еврозоната и в Европейския банков съюз, ще продължат с тиха дипломация.
 
Кирил Ананиев остава в екипа на Владислав Горанов като заместник-министър със същите ресори. Предполагам, че същата съдба ще има и Маринела Петрова, а скоро ще е уточнен и третият заместник- министър, каза Горанов.
 
Новите приоритети предполагат МФ да играе активна роля в административните регулации за намаляване на бюрокрацията. Намаляването на разплащанията в брой ще бъде една от темите ни и налагането на плащанията през ПОС-терминали ще трябва да бъде силово наложено в администрацията. Консерватизмът и финансовата стабилност ще бъдат неотклонни цели на финансовия министър, каза Горанов.
 
По отношение на пенсиите - освен увеличението на минималните им размери от първи юли и от първи октомври, ще има реформа в експертизата на работоспособността, така че да намалеят злоупотребите с права от страна на хора с увреждания, които са излъгали системата, каза Горанов. Не говорим за хора, които наистина не могат със собствени сили да осигуряват препитанието си, добави той. Първият и вторият стълб на пенсионната система трябва да бъдат надграждани и това, което сме договори преди, си стои - увеличението на ставките за пенсия с един процентен пункт от следващата година, ще се случи, добави Горанов.
 
До края на годината увеличението на пенсиите няма да окаже влияние на дефицита на държавния бюджет. С добрата работа на приходните администрации и на правоохранителните органи можем да постигнем и по-малък дефицит от планирания, както и по-добър ръст на БВП, с 0.3 - 0,5 на сто, добави Горанов. Увеличение на пенсиите през следващите години може да има само с ръст на икономиката, уточни той.
 
Ръст на минималната заплата може да има с 50 лева от следващата година, за да стигнем до декларираните 650 лева в четиригодишния мандат, каза още Горанов.
 
Заплатите на учителите могат да бъдат увеличени още тази есен, защото за нас образованието е приоритет и заедно с екипа на Министерството на образованието ще работим за това, допълни финансовият министър.
Ангажиментите в програмата за саниране до два милиарда лева ще бъдат изпълнени, съобщиха още Кирил Ананиев и Владислав Горанов.
 
Дълговата експанзия от 2014 и 2015 г. ще остане зад гърба ни - искаме държавата да има достатъчно ликвидни буфери, но и да не се вземат нови дългове, уточни министърът.
 
За малко повече от три месеца работихме за фискалната стабилност на държавата и за нормално организиране на парламентарните избори, каза Кирил Ананиев. Отчитаме над 1,6 млрд. лева излишък в бюджета към края на март, държавният резерв е над 13 милиарда лева, държавният дълг е 25,2 милиарда лева, с около 600 млн. по-малко от края на 2016 година. Отчетът е качен на страницата на МФ, каза Ананиев. Екипът е прекрасен, работи нормално, все едно няма смяна на министър, но това при нас е традиция, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
duses преди 6 години
sha uchim Korana i Islama...ihuuuuuu! za europeiski zaplati!
38
0
 
4
 
! Отговори
Горанов преди 6 години
Българино не ме гледай строго,явно можете да носите много,пишете си каквото искате аз пак съм си министър.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българино не ме гледай строго,защото явно можеш да носиш много.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две думи смущават. "Може" и "да вземат". "Може" е само по желателно, но не е задължително. Интересно как учителите ще "вземат", ако не им се даде. Останалите 4-5 думи са на място.
35
1
 
6
 
! Отговори
компера преди 6 години
Всички около Рапонья се изпедепсаха в лъжи и измами
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без учители няма нищо: нито лекари, нито инженери, нито дори работници. Само че трябват нови кадърни учители с начални заплати поне 1500-1600 лева, но при съвършено други професионални изисквания. Ако не избираш на интрвю един от поне трима кандидати, няма качество. Това е мениджърски принцип, и ако не се приложи в образованието, ще става все по-лошо, а средната учителска възраст 65 години и 95% жени.
33
0
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 6 години
Признавам, че преди да срещна колегата си, до миналата година и аз бях негативно настроена към проблемните ученици. Виждайки как работи, промених отношението си към тези деца и резултатите не закъсняха. Не винаги успявам да ги контролирам, но положителното отношение дава резултати.И да, много неща трябва да се променят. Преди всичко на децата трябва да се осигури повече физическа активност.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 50 А вие от кои учители сте ?
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на най-големия си враг НЕ ПОЖЕЛАВАМ да бъде сегашен български учител.Ние не сме народ, ние сме едно заядливо завистливо племе .
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 25 години съм учител и за пръв път миналата година срещнах колега, истински загрижен за децата. За всички деца! Дори и за онези лошите, агресивни, непослушни и нежелани деца. Всички останали учители се интересуват само от едно - как да избутат деня, седмицата, месеца, срока и ... парите. И си мечтаят лошите ученици да ги изключват, а те да си работят само с кротките и послушните. А в провинцията 90% са назначени с връзки, кой рода с кмета, кой познат с директора.
29
4
 
9
 
! Отговори
Очевадно преди 6 години
До 38 УчителкаДаскалицо, много си ограничена, след като така разсъждаваш!Помислете малко кои органи трябва да се сезират и как да се подведат родителите под отговорност, за не справяне с отглеждането и възпитаването на дете! А, не да си затваряте очите за по-лесно, а сега, като ви вдигнат заплатите хептен няма да ви пука за нищо... бездушни тва'ри...
28
4
 
14
 
! Отговори
Очевадно преди 6 години
Е, как няма да им ги вдигнат, нали искат и тях да присъединят към армията гласуваща администрация в полза на Еднокнижния, защото е ясно, че те и сегашните си заплати не заслужават.ФАЩ са инструктирали Цецо как се правят нещата, схемата е прилагана и в други държави и доказано работи!Да му мислим ние, обикновените люде, дето не сме на държавна хранилка. Хем плащаме на всички тези търтеи, хем те ни го нач'укват на избори като избират мутрата...Ох... от никъде взорът надежда не види...
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влади, де да бяха само учителите с ниски заплати.
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Горанов: Учителите може да вземат повече още тази есен "".....................а кога учителите ще почнат да ДАВАТ повече, другарю Горанов ?
25
5
 
11
 
! Отговори
проста работа преди 6 години
Как може да им се вдигнат заплатите при положение,че в момента има толкова много некадърни и незаинтересовани от учениците преподаватели!?Направо е абсурдно!!!Ае само в моя град ли има учители дето са си плащали изпитите и са станали такива,дето са заваршили 3 месечни курсове и преподават по английски ,немски и т.н. че и физическо ей така само и само да вземат някой лев отгоре за плюс един час????????????
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 10-15 лв.За този търпелив народ и толкова са му много.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E, така де на учителите заплатите ще увеличат като затворят училища, на пенсионерите пенсиите като преразгледат (орежат) телковете, уж имало много фалшиви, като например намалят процентите на хора с психични разстройства като и им махнат социалните пенсии, като че ли някой ще ги вземе на работа или хора с изкуствени стави, които са строители ще могат да работят такава работа, тежко ни от такива управници...
22
2
 
6
 
! Отговори
apostil преди 6 години
ako bg daskali ne poluchat kato belgiiskite zaplati ot mesec mai 2017 g., ste vi pokajat s8reden prast na esen 100 procenta za vinagi... ste idat da miat kenefi za belgiiski i luxemburgski zaplati...a vie da si duhate partizanite s partizanskite zaplati v pod igoto nemili nedragi europeici...i si importiraite daskali ot Ankara, Diar bekir, Kabul, Damask, Beirut, Tripoli, Edirne, Luleburgaz....
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В училищата, в който има поне един смъртен случай от побой ще взимат двойно повече пари! Лошият матриал трябва да се чисти!
20
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давайте им! Давайте! Те така са от заплата на заплата, от болничен в болничен, от ваканция на ваканция! Евала! Първи срок приключва на 6 декември, втори след след великденската ваканция. 12 клас...целия е едно гоюямо УууВооооЛнеееееНиеееее! Още преди да е започнал! Давайте! За това ще се бият, пият и висят по пейките! Щото ако изключат няколко местообитанието на даскалЯта ще намалее с бройката и ще им резнат паричките! СрааааАм голям срам! А през другото време връткат частни уроци и занимални!