Кажи баба "Тенкю!" – децата да учат чужд език от малки

Колкото по-рано започне обучението, толкова по-добре
Обновена: 20 юни 2018 07:02 | 19 юни 2018 21:58, Камелия Цветанова
24

Изучаването на чужди езици отдавна не е само каприз, а повече от необходимост и дори често задължение. В ерата на свободното придвижване се изискват базови познания по чужд език, за да можеш бързо и лесно да се справиш със ситуации в чужди държави. Компаниите от своя страна също изискват от бъдещите си служители не само знание по един чужд език, а и владеенето на втори, който се счита за предимство.

Предложение на Европейската комисия цели да направи изучаването на два чужди езика задължително за децата.

Възможно ли е обаче това да се случи и на каква възраст могат малчуганите да започнат тяхното изучаване – в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Елена Немцова, основател на училище "Еспа".

"ЕК много са закъснели с това предложение, да не говорим за българската образователна система. Език се учи в най-ранна детска възраст, защото тогава той просто не се учи – децата проговарят. Много е важно родителите да се възползват от тази възможност на мозъка при децата да възприемат", коментира тя.

Според нея родителите могат да поставят детето си в чуждоезикова среда още в първите дни от неговия живот.

Възможностите са много – родителите да говорят на чужд език вкъщи, то да посещава детски градини, в които се говори само на друг език.

"Когато се говори на два езика в семейството от ранна детска възраст, децата стават по-успешни. Всички родители трябва да са наясно, че това е най-големият подарък, който могат да направят на детето си.", сподели в предаването Елена Немцова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата вече са достатъчно обременени от влиянието на съсипаното ни общество като цяло и на съсипаните им родители в частност, че дай да ги бухнем и в 2-3 езика от бебета, съвсем да се чалдисат.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой познат /българин/ от много акъл реши да говори на децата си от раждането само на немски. Майката им говореше на български, той на немски. Е, децата вече говорят свободно немски, момчето ходи на психиатър, а момичето... никъде не ходи, защото не иска да общува с никого. Такива ми ти работи с говоренето на децата от бебета на два езика.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато се говори на два езика в семейството от ранна детска възраст, децата стават по-успешни." Какви са тия глупости, от устата на "специалист"?! Доказано е с много изследвания, а и от практиката също, че т.нар. билингвални деца, ако не се подходи адекватно, развиват проблеми като заекване, например. А къде пък е връзката с УСПЕХА в живота, идея нямам.
20
1
 
4
 
! Отговори
олд мен преди 5 години
Пътувал съм много по света и с моя руски от гимназията не съм имал проблеми с общуването.Викаш вълшебната дума "помагите" и все някой ти се притича на помощ.На стари години се заех с ангийския но се оказа мисия почти невъзможна.Учете езици хора.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Владеенето на чужд език не е знание. Ти ако нямаш разсъдъчен потенциал, логика, талант в дадена област и полиглот да си и да говориш перфектно чуждите езици, това ще е единственото което можеш. Като махленска клюкарка - ще разнасяш клюките на 10 езика...
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двете ми деца ходят от 3 годишни на английска детска градина и за за девет месеца се научиха да говорят езика. Английският в момента е нужен колкото и математиката.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КольоПоради спецификата на работата ми, работя с много хора от цял свят. В много страни, това е държавна политика. Всички скандинавски страни започват изучаването на езика от четери годишни, от четери години започват във Филипините и Индия. И това не заради амбициите на родителите, а защото практиката им е показала че това е най добрата възраст. Пълни глупости са, че децата учейки няколко езика на веднъж не научават нищо...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Както ходят на очен лекар и малките деца?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези граждани които не знаят азбуката и числата как ходят на очен лекар ?
14
1
 
15
 
! Отговори
РВ преди 5 години
А нормално ли е някои български граждани,родени в България, макар доста по- различни на външен вид, миризма и обноски от истинските българи, да не могат да говорят на български език?
13
4
 
10
 
! Отговори
За да се учи... преди 5 години
успешно трябват гени и то подбрани, но най-вече некомунистически!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То всеки е патриот, ама ти от кои си??
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не говоря чужди езици , аз съм патрипт.
10
0
 
4
 
! Отговори
Дон Жуан преди 5 години
Има места по тялото където сам не можеш да се оближеш , затова казват , че ни е необходим поне един чужд език.
9
3
 
4
 
! Отговори
Манчо преди 5 години
Когато говоря чужди езици винаги имам мускулна треска след това.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хората, които си мислят, че чужд език е нужен само за емиграция- съжалявам ви! Предлагам да не учим и децата на география, току-виж не разберат, че други държави съществуват, за да не емигрират. А 4 и 6 - подценявате децата. Сега може и да не могат да превключват лесно между езиците, но до 2,3 години ще говорят и двата перфектно, може даже да ви и поправят.
7
10
 
8
 
! Отговори
Божееее преди 5 години
Не мисля че трябва да задължават децата в училище да учат чужд език. Все пак в Англия, Испания,Франция и т.н. не учат български език нали?!
6
5
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Един мой приятел си дойде тия дни от Франция,с жена му и детенцето..Там се е оженил за корейка,от Южна Корея.Детенцето е родено в Южна Корея, но живеят в Реймс.Там в Реймс детето ходи на детска градина и учи френски.Друга детска учителка пък го учи на английски във вкъщи по 2 часа дневно ,уроци на детето,А тук детето само мълчи и ме гледа като риба,ни вопъл ни стон .Абе откачена работа...ще побъркат детето бе..
5
11
 
12
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Задължително децата трябва да учат английски а може и втори чужд немски....все пак като завършат училище ще поработят за 500-600лв и айдеее еднопосочен билет за навън!
4
11
 
22
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
Това са пълни глупости!! Живея в Брюксел от една година, вече имам доста наблюдения над българчета на възраст между 2 и 5 години.. Много от тях вече са осакатени от свръхамбициозните си родители - бутат ги от бебета в местните ясли и детски градини, където всъщност нищо не научават. А вечер вкъщи - на български. В резултат накрая не говорят нито френски, нито български. Затова - първо своя собствен език, за чужди езици има време. О, неразумни, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?