На училище в "Столипиново": Всички в час до седми клас. А после?

В местното училище се обучават само ромчета. Но не и докрай!
21 ное 2018 11:00,
42

Столипиново, ранна утрин. Ромският квартал се събужда за нов ден.

Но в училището вече е оживено. В "Пенчо Славейков" се учат само деца от ромски произход. Учителите също са роми.

Проблемът е обаче, че децата ходят редовно на училище едва до 7 клас. След това системата ги губи.

"Нарочно не им се дава хубаво образование и на тези деца не им се дава да продължат да учат. Погледнете статистиката след 90-а г. колко деца от малцинствата са станали лекари, доктори", казва Стефан Шопов от квартала.

Според учителката Цонка Драганова неуспехът на хората тук се държи на големия брой население, струпано на едно място, различните обичаи и традиции, мотивацията за образование.

"Тенденцията, която напоследък се наблюдава е, че голяма част от хората просто ги няма в България", посочва тя пред Deutsche Welle

Обяснява, че хората, които са променили ценностите си спрямо образованието, са зад граница и вече няма как да дадат своя положителен пример.

Слабите познания на ромите по български език е предизвикателство пред техните учители. Второто предизвикателство - сегрегацията.

Децата в ОУ "Пенчо Славейков" говорят български език, но само в час. У дома не го практикуват, а и в училище учат само деца от "Столипиново" и те не комуникират с българчета и не виждат другия пример.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
33
 
! Отговори
ДОБРЕ ДЕ преди 5 години
ама защо все някой за нещо да им е виновен,все някой нещо да им дава.На мен кой ми дава .А на теб?И кой ги спира да ходят на училище?Такива са си.И защо аз трябва да им плащам за да са като мен .А не могат.И не искат.Ми да си стоят в дупките .И да спазват законите.Иначе репресия-както е по закон.Просто е.
33
1
 
37
 
! Отговори
някой преди 5 години
Журналистката Павлова как разбра, че учителите са роми? Или да напишем нещо за едното хонорарче!?
32
2
 
44
 
! Отговори
111 преди 5 години
Няколко години работих в Западна Европа.Наистина с болка казвам,че ромите навсякъде са си роми,с малки изключения.Загадка вековна!Ами евреите и арменците като са в отделни квартали защо са най-високообразованите!?Някой да ми отговори!Накъде ли?В дуалното,с възможности което се осъзнае,че иска да учи-да заповядя по-нагоре!Това е решението!И там,където работят да им се помогне от чорбаджиите да си постраят законно жилище-къща,апартамент ...
31
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nyama integraciya za romite nai mnogo do 10ti klas dirjavna taina dokazano ot BKP ako si clen ili donosnik vratite se otvaryat
30
4
 
42
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
много жалко за потенциала на тези деца картинката с интеграцията е безнадежднатова може да бъде добре обучена и образована работна ръка запълваща липсата на такава на нашия пазар вместо да лежат на данъкоплатеца в затвора или на помощижалко за стана член на ЕС че не успява да се справи с този огромен проблем с поколения наред
29
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми от лъжите на тези.Като не им се "дава"хубаво образование тук да ходят в западните държави или в Индия.Там ще им го "дадат".
28
3
 
56
 
! Отговори
Посетител преди 5 години
Ходят на училище само и само да получават месечни помощи от социалните. Каква е работата впрочем на социалния работник? Да отпуска помощи всеки месец, и да си стои на топличко ли?
27
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не им е виновен за социалното положение, освен самите те. Ние защо не сме като тях (като изключим ниската обществена класа, разбира се)? Ценностна система. Защо ние мислим, а те- не? Нали са мислещи същества?! Сами могат да еволюират, ама нещо куца. Дали е само ценностна система или цялото ДНК? Вероятно второто. Защо в затворите 90% от затворниците са *** при това са малцинство спрямо бъларите в държавата. ДНК. Лош материал както се казва. Има и изключения- 1 на 1000. ДНК. Толкова. Факт
26
5
 
41
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Аман от словоблудства! Политиците плещят само общи приказки и резултата се вижда. Айде да седнат и да обяснят как точно се ДАВА добро образование! И КАК ще научат български като у дома само на чужди техни си езици говорят. Оня ден подобен пример чувам. Един депутат казал какво мисли за дацата с увреждания, че за да получават адекватни специализирани грижи, трябва да са в специални домове. И масата гракват колко лошо е това, а цецерон отсече цялото общество трябва да се грижи! Ама как всъщност!?
25
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът е прав, че нарочно ги държат неграмотни - от асоциации за интегрирането им до ромски босове, които отлично знаят, че царството им свършва, когато подопечните се образоват. Човек, който е образован, мисли за бъдещето и работи, не гласува под строй за 50 лв., не си продава децата и прочие. Каза го, че е нарочно, но явно от страх не уточни кой. Да се види кой има интерес от тази работа, не са българите
24
2
 
42
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
прав е човека,трябва да им са дава тапия за завършено високо образование,та като отидат в германия да получат възможност за интеграция.а това че не научават български в училище,не им пречи да си получават издръжката от моя джоб. ,те така и не го ползват.
23
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да учи няма какво да го спре нито квартал нито традиции а всъщност за какви традиции говори това племе
22
3
 
49
 
! Отговори
Lan преди 5 години
21И сред тях има свестни хора! Който пожелал - ограмотил се е! Възможности има, желание няма сред мнозинството!
21
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е много по темата, но: Минаха покрай мен двама роми- млади мъже е дочух, че единият казва" И тоя, представяш ли си не може да сметне 6 на 4 квадрата!"
20
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм с констатациите на *** Веле- трябва реформа в образованието на ромите. В училище трябва да изучават усилено немски език, за да могат след 7-клас да ни се махнат от главите.
19
1
 
52
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
Работил съм в ромско училище . Посещаемостта там в най-добрият случай е 50-65 %... Това е истината !
18
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После на социални помощи и лежане по гръб.
17
1
 
72
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
През цялата статия като червена нишка преминава едно за воалирано внушение ,че българите са виновни за това положение.Едва ли не българските деца трябва да слезнат до тяхното ниво ,за да има чуваемост.Кой родител ще си пусне детето в такова училище,та да му провали бъдещето.Нека те се издигнат до съотвентоното ниво като знание,възпитание,чистоплътност,тогава ще бъдат по-лесно приети.Ама няма как да раждат на 12 години и това да се смята като етнически обичай и да не се преследва от закона
16
3
 
76
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Добре де, господинът, който смята, че някой нарочно ги оставя необразовани децата, да каже точно КОЙ е този някой? Директорът ли е отказал да ги запише в училище, учителите ли откзват да им преподават, някой българин пред къщите ли им чака да ги завръща от училище?! КОЙ?! Или те сами не ходят...щото така е по-лесно!
15
4
 
67
 
! Отговори
месара преди 5 години
......... после по кофите с мама, по улици и превозни средства да крадат, с каруци, на опашка за помощи, с брадви,.......! това си им е в кръвта, не искат да се променят!