Номадският живот на децата на сезонните работници - 3 месеца тук, 3 - там

Вече има има цели райони с второ или трето поколение неуки българи
23
Номадският живот на децата на сезонните работници - 3 месеца тук, 3  - там
Снимка: Reuters, архив

11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа заедно с родителите си, които са сезонни работници. Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на конференция "Европейският стълб за социални права - стълбът на бъдещето на Европа".

Още по темата
По думите й семействата прекарвали по 3 месеца в Испания, Потругалия, Германия и други европейски държави, а заради непрекъснатото местене децата оставали без образование. Пред подобен проблем били изправени и други страни от Стария континент - Унгария, Испания и Полша.

У нас пък имало райони с второ или трето поколение неуки българи.

"В Асеновград например, ако попитате едно 8-годишно момиче как се казва, то няма да може да отговори.

Въпросът няма да бъде разбран и от майка му, вероятно баба му би могла да им го преведе и да отговори. Детето не само че не може да отговори на български, нещо повече, би го направило на хибриден език – смесица между ромски, турски и български. Въпреки това има и региони като Долни Цибър, ромският Кеймбридж, където всеки има висше или е студент“, обясни Сачева, цитирана от "Монитор".

От статистиката става ясно още, че от общо 2400 школа у нас в 937 учат деца, чиито родители са с основно образование или са безработни. Това означава, че малчуганите от всяко трето училище нямат пример вкъщи, на който да подражават и да ги мотивира да продължат да се образоват.

През настоящата година на школата са отпуснати допълнителни 30 млн. лв. за наемане на още образователни медиатори, психолози и ресурсни училите, както и за увеличение на заплатите на персонала. По думите на Сачева почти 19 000 са хлапетата в ученическа възраст, чиито родители не ги пускат да се учат. Всички те били обходени от експерти, но резултат нямало. Въпреки това държавата успяла да върне обратно в клас 40 000 малчугани. Само 2000 от тях отпаднали повторно от образователната система, като за 416 се правят нови опити за реинтеграция.

Най-голям е делът на върнатите деца между първи и трети клас, а седем 17-годишни младежи били записани за първи път в училище. Именно с превенция на отпадането от училище са свързани и промените при семейните помощи и социалното подпомагане, които депутатите гласуваха на първо четене тази седмица. Предвижда се детските на хлапетата да бъдат спирани за година при 5 неизвинени отсъствия в рамките на 30 дни, вместо за месец. Семейните помощи за отглеждане на дете ще бъдат спирани за 12 месеца и на малчуганите, които не са ходили на детска градина 3 дни без уважителни причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 5 години
Кажи защо?Защото казваш на черното бяло ли?
16
1
 
1
 
! Отговори
Да преди 5 години
Изтриха ми коментара, знаете защо!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито и детски да им спират, те правят деца и без детски надбавки. Това население ще става по-многобройно и ще стане доминиращо. Но то в обозримо бъдеще не може за излъчи повече от 10% истински образовани хора. Сега им даваме сертификат за образование, но това не означава, че човека е образован. Генетично не им е заложено да са държавообразуващ етнос. Те са трудов резерв от ниско качество и нямат амбиция за повишение на класата, защото отговорностите им ще станат големи. Така е добре.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър опит, но всички знаем за кой етнос се отнася тази публикация. И к'во? Да е мръднал на йота интелектуално за хиляда години история? Веселото е, че за толкова време болшинството от него имат речников запас от 2-3 хиляди думи - малко над прага за клинични оли.г.офрени - нито знаят български, нито турски, а за ромски е отделен случай. Все пак говоим за етнос, който няма нито азбука, писменост, нито установен език с неговите граматични правила. Те не знаят собственият си език. Ние сме инкубатор
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти му осигуряваш безплатно образование, за да успее в живота и да не живее като животно, храниш го, даваш му безотчетни социални помощи и т.н. привилегии, то те гледа сърдито, налита ти на бой и те обвинява че го дискриминираш. Наглост, лицемерие и простотия, ето това са резултатите от великата хипи-либерастия установена като официална религия в ЕС.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Номадслия живот е супер, когато имаш камар пари, държа със свестни вуншно министерство и сигурност, че ако всичко отиде по дяволите, ще се прибереш вкъщи. Единствените съвременни номади, които знам са все деца на богаташи, рентиери и ос ов о скандинавците, защото помощта за безработица 4 наши заплати
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са българи, а са само български граждани тези, чиито деца не ходят на училище.Само една част от тях скитат по света и търсят сезонна работа. Останалите са си тук, "у маалата", но децата на повечето от тях също не ходят на училище или - ако ходят - се мотаят по коридорите или вилнеят в двора на школото. И пак са неграмотни.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой има вина за това,че хората са принудени да работят по този начин.Не носи ли вина държавата за този начин на живот на хората.С тая политика направо съсипахте и окрадохте всичко.Само лъжливи обещания по изборите.Нищо друго
9
1
 
8
 
! Отговори
42 преди 5 години
Нали глобализмът беше толкова хубаво нещо...
8
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
нали щяхте да връщате българите от чужбина а седнали да се занимават с ромеите това при тях е традиция да са номади като ги изгонят от едно място отиват другаде да крадат
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да ходят на училище? По далече от родителите си няма да стигнат а за това не е нужно да се ходи на училище.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен номадският живот донякъде ми допада .Не обичам еднообразието и монотонността в живота
5
1
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 5 години
И аз имах две летни съседчета с хибриден език - с родители българка и италианец, живеещи в Германия. Въртяха български-италиански-немски думи в едно изречение. Сега ги разделят вече, де... и английски добавиха даже. Богатство са езиците, но не за всеки мозък.
4
0
 
27
 
! Отговори
питанчо преди 5 години
Ромите в България ли са критерий за образованост ?
3
5
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"В Асеновград например, ако попитате едно 8-годишно момиче как се казва, то няма да може да отговори."Е айде малко по-полека с тия мъдри и гръмки сентенции, а?
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтървано е положението, изтървано!
1
2
 
23
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Беден и неук народ лесно се управлява! С ниски доходи към висок жизнен стандарт.