На 1 юни връщат в клас децата, които не са учили дистанционно

Ще учат в шатри, повече дейности да са на открито
22 май 2020 18:16, Анисия Иванова
13
На 1 юни връщат в клас децата, които не са учили дистанционно
Снимка: БГНЕС

Децата от първи, втори и трети клас включително, които не са били включени ефективно в дистанционното обучение по време на извънредното положение, ще се върнат в училище за допълнителни занимания, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"За децата между първи и трети клас учебната година приключва на 31 май. За тях ще се опитаме още от 1 юни да организираме дейности по интереси и дейности и дейности за преодоляване на образователните трудности. Такива дейности имаме традиционно всяка година през юни и през юли. Тази година просто ще бъдат повече.

Дейностите за преодоляване на образователните трудности ще обхванат не само децата, които имат срочна и годишна оценка Слаб (2), но и тези деца, които не са участвали ефективно в електронно обучение", каза той, цитиран от "24 часа".

"Ще се опитаме да ги направим частично присъствено. Това ще бъде и своеобразна форма на диференцирано отучване. Нямаме нужда всички деца да отучват, но, в същото време, не трябва да се натрупват децифицити, не трябва голям брой деца да останат в същия клас, още повече, че голяма част от тях не са учили в тази ситуация поради невъзможност да го правят. Една част е от нежелание, но друга е поради невъзможност".

Министърът потвърди, че дейностите ще са в училище и повечето от тях ще са на открито.

"По-голямата част от тези дейности ще бъдат организирани на открито, в момента готвим правилата. Училищата ще създадат вероятно повече открити класни стаи. Ще закупят шатри, така че да имат възможност да проведат повече дейности на открито", обясни той.

Според промяна в наредба, направена вчера от Министерския съвет, занятията ще са в рамките на 120 учебни часа за дете.

Министърът коментира и въпроса как ще започне новата учебна година.

"Зависи от епидемичната обстановка. Ако ситуацията е нормална, започваме присъствено. Това е най-добрата форма на организация. Ще бъдем готови обаче с още два варианта. Единият е за частично присъствено, което обаче ще предложим в краен случай, защото ползите от него са спорни. Допълнителните резултати са спорни, а допълнителният риск е висок. Третият вариант е обучение в електронна среда, както е в момента, но при по-добра организация. Този път ще имаме време да направим още по-добра организация. Ще сме направили анализа. По-добра организация означава по-добре съобразени с всички деца и учители седмични разписания, по-голяма част от децата да учат синхронно, във виртуални класни стаи, да се ползват най-добрите платформи, децата от една паралелка да не ползват множество платформи, да знаят от колко до колко часа", обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
8
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Усещам как вече се подготвя и новата година да учим дистанционно. В последните дни един доцент се изказа, че това е "осакатено образование". Дано народът се събуди и да прозре тази огромна манипулация. Но като гледам как все още хората се разхождат с тези гнусни маски, е очевидно, че заблудата е взела много жертви. Като толкова са се замислили за здравето на нацията, защо не забранят алкохола, цигарите, хазарта. Всеки ден умират десетки хора от тези неща. Всичко е толкова нелепо.
9
3
 
3
 
! Отговори
верно ли преди 3 години
До Анонимен9погледни онлайн уроците коя година са качени в нета.А е трябвало някой да ги направи и МОН да ги удобри.Мисли,всичко е планувано от цифровите ***!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие не сте добреНапарвете компромиси ясно ли еНикой не очакваше тази ситуация
7
0
 
4
 
! Отговори
лицемери преди 3 години
Толкова години "ромите" и с полиция не вкараха в училище ,сега ги обучиха цифрово-дистанционно.Защо ли си мисля,че някой цифров гений е с малко природен интелект и цифровия интелект не би могъл да му налее повече акъл в кухата тиква.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя май му харесва онлайн,но е *** история ...децата в училище не учат и не ходят особенно ромовете,а и учителите май си получават заплатите ,по тоя въпрос се премълчава ,щом е така затворете училищата
5
4
 
7
 
! Отговори
Каквоооо преди 3 години
По джапанки през жегата на училище?Дистанционните цифрови простотии и експерименти за които похарчиха милионисе провалиха с гръм и трясък.Линчувайте некой де.Цяло поколение деца опропастихтецифрови гении!Нали 40 даскалици бяха достатъчни за цяла България?
4
3
 
11
 
! Отговори
6 преди 3 години
Шатрите от Татарстан ли ще ги доставят ? Не е зле да си припомним реално бита на нашите предци ! Изобщо не харчете пари на вятъра -нищо няма да научат.Това е измиване на ръцете . Казвам го от опита ми с лятната допълнителна работа със слаби ученици - предъвкване ,повтаряне на съдържание ,което отново не разбират .Пускайте ги по-нагоре и толкова ! Ако нещо ефективно ще се прави да се възприеме принципа на частните уроци-индивидуална работа с всеки ученик по график .
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко което говорят и правят здравния и образователния министър цели да ни втълпи, че вече сме в новия световен ред, някакво военизирано общество, с маски, със шлемове и със шатри, непрекъснато имитираме и дори копираме комунистически Китай, а в същото време заклеймяваме нашия си социализъм, който на фона на новия ред направо ми изглежда с човешко лице.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй да не са децата от клъстерите на Мутафчийски?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е този идиотизъм! Кой ще го плати това? В Плевен например в у -ще Иван Вазов директора не искал да плаща лекторските на учителите и 2рия час на класа, а това кой ще го плати??? В др.у-ща в града всичко се плаща, но директора не плаща! Какво да учиш някакви ,които ги е мързяло! ?? И да минат в по-горен клас!???? А добрите и старателните, редовните. .дай да ги откажат!Една комшийка работи там,блъска по цял ден ,и пари не и дават ,и сега да ги учи и лятото.мързеливия си е мързелив и онлайн