На 15 септември само първолаците в двора на училището

За тях дистанционната форма на обучение не била приложима
76
На 15 септември само първолаците в двора на училището
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тържества в дворовете на училищата на 15 септември ще има само за първокласниците. Останалите ученици няма да бъдат поканени, за да няма струпвания в ситуация на коронавирус. Това е засега вариантът за старт на учебната година, обсъден от работна група в министерството на образованието.

Още по темата
“Няма как да забраниш на родителите, на бабите и дядовците на първолак да го изпратят при прекрачването на училищния праг, обикновено идват и много роднини и гости. Затова ще ограничим останалите деца”, каза за “24 часа” директорът на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

Според просветните експерти именно за 1-и клас социализацията е от изключително значение. А и на тази възраст дистанционната форма не е приложима, това ще обрече випуска на тотална неграмотност. За да е максимално безопасно физическото присъствие, най-лесно би било децата от 1-и клас да се разделят на две.

Едната група ще се поема от основния учител на класа, другата - от педагога, който води занималнята, ще учат едновременно, но в различни помещения. Така ще се получат групи от по 11-12 деца.

Министерството на образованието и науката предвижда учебната година да започне във всички училища в страната присъствено при спазване на дистанция, дезинфекция и ползване на предпазни средства.

В случай на заразен учител или ученик ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда
затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас, съобщиха от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
6
 
! Отговори
Деха преди 3 години
Аве кво сте се притеснили за тоя вирус бе! Оставете всички деца да бъдат в двора и толкова! Искам година без маски и децата да са пуснати свободно без да се притеснявате от тва че щели да се струпат на едно място! Пълен ужас!
71
1
 
6
 
! Отговори
Но по-скоро преди 3 години
структурите по-надолу от министъра. Какво правят те, които са несменяеми и би трябвало да отиентират по-добре министъра си? - Нищо! Един министър е мандатен, така че разчита на правилната информация от поделенията, стоящи по- надолу от него, на тези, които не са мандатни. А тези поделения си трайкат и си кютат си мноооого добре. Редно ли е?
70
0
 
7
 
! Отговори
Ами да, преди 3 години
както винаги, дежурните клишета: или пенсионери, или студенти четвърти курс. Такива указания се спускат и се изпълняват безпфекословно в най-буквалния смисъл и без разсъждения.. Това министерство няма и идея че разполага с подготвени учители на възраст по средата. Кадрова визия - никаква.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току- що прочетох, че ще наемат пенсионирани учители и студенти последна година.Но пак няма да има карантина за учители.Щяло да има целогодишни консултации.И до тази година си ги имаше,но не се плащаха. Сега ще ли да ги плащатСмяяях! Щели да променят наредбата за заетостта на учителите. Не знам какво да кажа.Това министерство не се интересува от учителите си.
68
1
 
5
 
! Отговори
Камен преди 3 години
Училищата може да се напълнят с деца , а за курортите да стоят затворени , защото децата не могат да се заразят и случаите на коронавирус да се увеличат , изглежда като лъжа коронавирус , кризите омръзнаха на хората , но има коронавирус , можете да държите хората гладни , досега беше моркова ( кризите) сега тоягата коронавирус
67
0
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Последното, което се предвижда е, че по някои специалности бакалавърска степен ще се взема за 3 години, което е равно на поюувисшите учебни заведения. А сега да сравняваме! Отгоре на всичко, - аз го написах вече, - комисиите ти се мръщят, не те приемат... Такова нещо в образованието нямаше и то до не чак толкова отдавна ( ако някой намеква за носталгични блянове)! Всички бяхме колеги, където и да постъпиш, те приемаха като колега и се работеше, и имаше етика, и имаше екипност, и добри резултати
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Така е.фСега за 1 година и хоп си учител.Ние учихме по 5 !! Това е. Пак девалвация. И после - учителите били *** и неграмотни...
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВП: Абе умнико, дискотеките са отворени заради рева на такива като теб и не са задължителни! Училището е задължително. Спрете да давате за пример простотиите, които си издействахте да работят . Не се наситихте и напихте!
64
3
 
7
 
! Отговори
ВП преди 3 години
А баровете и дискотеките - отворени. Но нали сме в България - не е проблем да се посегне на образованието. От всичко това потърпевши са ученици и родители. Ами да вземат да заключат училищата, да отпаднат матурите, да отпаднат кандидатстудентските изпити! То и без това образованието е ниво нула.
63
0
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
...То сега, нали всички се сетиха да стават учители по разни програми, та истинските, които си работеха поначало тая работа, във времена в които всеки бягаше от тази професия, ... Та сега точно за тези, които си работеха отдавна като учители, няма място в системата. Пък да не говорим за обещаните достойни старини....явно другиму ще са дарени.
62
1
 
13
 
! Отговори
Владислав Генчев преди 3 години
Значи на първият учебен ден не може да има струпване, а по концертите може. Така ли?
61
1
 
8
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Това за пенсионерите е абсолютно вярно. Дори ги приемат и впоследствие, по замествания, сякаш няма други. За младите с малък трудов опит, така е, все пак, заради младостта, имат шансове някакви. Но най-зле са учителите с опит около 20 години. По някакви причини никому ненужни независимо от наградите на децата, опита, независимо от непрекъснатото учене за собствена сметка, ... Никой не гледа това... Същевременно учители няма.Та така....
60
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 септември е най-малкият проблем. Другите конкретни мерки какви са? Да не ми обясняват така общо, че децата започват присъствено с дистанция, дезинфекция и предпазни средства, защото по важният въпрос е как ще се прилага това при клас от 30 ученика в училище от няколко стотин ученици. Учителите също са рискова група - например класната е по български език, тя обикаля половината училище да преподава, тя как е защитена и как се предпазват другите??? Въпроси, въпроси, без никакви отговори!
59
3
 
7
 
! Отговори
Yann преди 3 години
Никой не отбелязва какво се случва с образованието на деца от институции. Не е възможно дистанционно обучение. Едно ЦНСТ е с едно IP, а се очаква 10 деца да са онлайн.. Отделно много хора напуснаха работа, за да си гледат децата..колко може да се издържи това? Няма детски градини, театри, а дискотеките се пукат по шевовете. НЕ!
58
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
На 15 септември само първолаците в двора на училището - без учителки ли, бре?
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Позволих си да го напиша защото съм 28 г. в системата. Последните 2 -3 г. е ужасно. Само "наши " хора се назначават - вече споменатите, пенсионери се оставят на работа на достолепната възраст 66 -67 г.....Те са хора на директорите, не работят, а редовите учители са овиквани, все не работели и тн. Не се вземат млади учители, дори и с малък стаж, но все пак специалисти. Наясно съм...
56
8
 
17
 
! Отговори
Радио Ереван преди 3 години
За 15 ти мъдро решение, а за 16ти и след това как?!? Всички са заедно и по-точно супер много заедно. Родителите работят онлайн, ползват се маски в градския транспорт и магазина, но на училище - масово, без маски. Заразата е 100 % осигурена. За какво беше реда до момента, и извънредното положение, като сега предлагат точно обратното?!?Разрешено е, Вече може да се мре, а през пролетта - не можеше. Нямаха готовност болниците?!?
55
0
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Да, в първия момент си помислих че е злобно. Не за друго, а заради това, че точно такива версии чуваш по време на събеседвания с комисии. Затова така отговорих - с огорчение. Впоследствие, обаче прочетох текста по-внимателно...така че всичко е наред :) Говоря за истински учители. Не такива, придошли. То има много подробности откъде тръгнаха нещата и защо са такива. Но въпросът " Защо?!" и аз си го задавам шеста година. Отрицателните отговори на разните комисии са без мотивация; непрозрачност.
54
2
 
21
 
! Отговори
6 преди 3 години
МОН не са готови за новата учебна година ! С трици маймуни ...! Няма да стане ! Училищата ще пламнат и ще се премине към дистанционно , което значи още една провалена учебна година ! А трябваше още вкрая на миналата да се премине към норматив за пълняемост на класовете -не повеча от 12 . Прерайониране на училищата ,максимално уплътняванена учебните стаи и кабинети , столове , салони . и присъствен учебен процес , приспазване на докторските изисквания ! Толкова ! Билсъм директор и знам че може!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак простотии.Абе не ви ли омръзна всеки ден да измисляте нова тъпня?Децата са заедно о пролетта - и вътре, и вън.Ако от 15.09 си тръгнат нормално на училище, това делене по двора е просто един *** майтап.