"Революцията на жените в Беларус" - правилно ли е свалянето на маските на полицаите?

Протестиращите вярват, че така някой ден те ще получат справедливост
27 сеп 2020 18:56, Нели Христова
95
"Революцията на жените в Беларус" - правилно ли е свалянето на маските на полицаите?
Снимка: БГНЕС

Президентът Лукашенко се опита да пречупи протестите срещу себе си използвайки силата на безмилостни маскирани мъже. Всеки ден те завличат десетки, понякога стотици невинни хора във ванове без обозначевия.

"Те правят това, което искат, каквото им харесва и без никакво обяснение и отговорност за действията си. Ние не сме защитени в Беларус. Тези, които трябва да ни предпазят, ни арестуват", казва Юлия пред BBC.

Още по темата

След седмици на тормоз, жените на Беларус започнаха да отвръщат на удара. Те се вкопчват в маските на нападателите си и ги разкъсват за да разкрият лицата им. Но какво е съобщението, което искат да изпратят?

"Ще те разпознаем. Ще разпознаваме лицето ти. Всички ще знаят как изглеждаш, защото причиняваш това на невинни хора", категорична е Юлия. "Те се страхуват от това, че един ден ще бъдат наказани. Те са притеснени и затова крият лицата си", обяснява активистката. 

Новата тактика доведе до повече конфронтации с полицията. Но някои от протестиращите не одобряват тези действия. Според тях е премината една граница.

"Всички сме хора. Насилието води до насилие. Ако сме агресивни към тези, които проявяват агресия към нас, няма да се стигне до нищо хубаво. Просто ще има двама агресивни човека", казва младата Юлия.

Снимките и видеата с разкритите полицаи се споделят в Telegram. След това кибер обществото на Беларус започва да издирва мъжете зад маските. Преди дни данните на хиляди полицаи бяха споделени в социалните мрежи на страната.

"Ако тази революция си има име, то тя ще бъде наречена "Революцията на жените", казва Кирил пред BBC. Той е архитект. Той не се занимава с идентифициране на полицаите, но строго следи каналите, където лицата трябва да отговарят на самоличността. "Те крадат данни от полицията за хора, които работят там. Понякога използват алгоритъм за разпознаване на лица", обяснява той. Оказва се обаче, че част от нападателите дори не работят за полицията.

"Когато някой ден Беларус отново е свободен и има нормални съдилища, тези мъже ще бъдат изправени там, за да получим справедливост", категоричен е Кирил.

Алиона е майка на Юлия, едно от момичетата, което успява да свали маската на полицая, който я завлича в един от черните ванове. Тя чака новини за дъщеря си. "В паника съм", споделя майката. За щастие след няколко дни двете жени вече отново са заедно: "Заплашиха ме. Казваха ми, че ще ми повдигнат обвинение защото съм нападнала полицай и съм използвала задушаващ захват, но всеки може да гледа видеото и да види, че това не е вярно", разказва Юлия. Тя ще се изправи пред съда и може да бъде изпратена в затвора за пет години.

На днешните протести бяха арестувани около 50 души. Полицията пръска със сълзотворен газ директно в очите на активистите, повечето от тях - жени. Сред онези, попаднали в черните ванове, е и лицето на протестите - 75 годишната Нина Бахинская. Видео улавя момента, в който полицай изтръгва знамето от ръцете й и започва да я дърла към автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Да попитам преди 3 години
До Христо ХристовНеграмотнико, я кажи каква ти е личната драма? Не успя ли да се реализираш в живота?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48 Не!Изглежда , че може да го предвариш...
47
5
 
15
 
! Отговори
ФЕМЕНИЗЪМ И МАТРИАРХ преди 3 години
ЛУКАШЕНКО НЕ Е ЯНУКОВИЧ И НЕ Е САДАМ ТОЙ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ТЪРПИ ДЖЕНДЪРСКИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ!ТОЙ Е ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН!БЪРКАТЕ МНОГО ЗАЩОТО СПИНКАТЕ В ДИКТАТОРСКИЯ *** СЪЮЗ И СИ ПРАВИТЕ ИЗВОДИТЕ ПО ВАШЕТО СЪСТОЯНИЕ НАУЧЕТЕ СЕ ДА МИСЛИТЕ !
46
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Михали/41Проблемът не е в герб, а в сеещият корупция лицемерен и тоталитарен брюксел.След 10 години, като вденеш това, ела се обади.
45
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Изводът е, че трябва да забрави човеколюбивите практики останали от миналото и да подходи както демократичният ес подхожда с агресията: службите за борба с безредиците с шлемовете и първо пожарните спрей, пожарните маркучи и бой с палките, а после арест за съппотиватя.Брюкскелските тролита да кажат, не е ли така?!
44
10
 
5
 
! Отговори
Не! преди 3 години
И този ще отиде на вечна почивка при Садам и Кадафи... още малко само :)
43
4
 
8
 
! Отговори
Петров преди 3 години
"Революцията на жените в Беларус" - правилно ли е свалянето на маските на полицаите?===================================А правилн ли е свалянето на гащите на жените после?
42
5
 
3
 
! Отговори
-- преди 3 години
Мачкай Базка, мачкай, покажи на юдомасоните, че не са всесилни.
41
3
 
15
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Соросестите в Беларус са също плод на външно вмешатество на структури много по-богати от Божков. Протеста също не е с/у политическата система, той няма социални искания, той не е с/у безплатнотото образование и здравоопазване, той не е срещу ниската безработица и ниската престъпност, той не е с/у ниската корупция в страната и малката разлика м/у бедни и богати, всъщност там няма нито много бедни, нито много богати. Макар и да има разлики в стандарта, те повече приличат на скандинавските държави.
40
3
 
9
 
! Отговори
АЛЬО-АЛЬО преди 3 години
В тази малка държавичка изобретиха ВАЙБЪРА, както и ТЕЛЕГРАМ. В Минск и в момента е софтуерния отдел на ВАЙБЪР с 250 млади генийчета в него./ отделна манджа е , че се маскираха като уж японската фирма РАКУТЕН.../ А с какво ние сме станали световно известни последните сто години? .
39
2
 
7
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Протестите в този си вид са тиха скръб, която ще става все по- тиха. Бях им симпатизант в началото, но в един момент започваш и да разсъждаваш освен да крещиш. Проблемът не е толкова в Борисов, сам той е нищо, проблемът е в партията му ГЕРБ, която неусетно,подобно на бившата БКП пусна пипала навсякъде и създаде властови лостове в почти всички градове села и паланки в БГ. Създаде подчинена и послушна администрация на всички нива и дори друга пол.сила да вземе властта,ще види голям голям зор.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е разкрил самоличността наслужителите на реда е за затвор. Но едва ли ще стигне до него. Когато(а не ако) го намерят тези служители, ще се самоподсигурят никой повече да не издава самоличността им. Те са професионалисти в областта на сигурността и със сигурност могат да гарантират това на себе си, семействата си и колегите си по всякакви начини. не само престъпниците могат да действат незаконно ;)))
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я престанете с тоя плач на чужди гробища!!!! по-добре си гледайте НАШИТЕ ПРОТЕСТИ!!! ЛИ-ЦЕ-МЕ-РИ!!!!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Михали 36Ооооо....изоставаш с информацията! Сега такава революция се вихри в краваристан.... очаквам да видя резултатите!
35
5
 
11
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Искате ли да ви кажа защо в САЩ няма и не се случват революции? Причината е много проста - защото в САЩ няма американско посолство.
34
3
 
5
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Всички революции в по новата история на света, са инсперирани от външни сили Франция успя да се изправи на крака, защото е богата държава, но плати с унижението през 19в. да гледа как по площадите и маршируват германски,пруски и руски войски, а по-късно за линията Мажино и слугинажа, не ми се говори. След една революция всяка една държава отслабва, минава време докато победителите си разпределят благинките и така до следващият майдан.Властта не е вечна и пътят от Осанна до разпни го , е кратък.
33
2
 
6
 
! Отговори
Михали преди 3 години
...liberté égalité fraternité "Свобода, равенство, братство" Нещо да ви напомня това? Ами точно - Еврейската болшевишка революция в Русия и там си изклаха цвета на нацията и то под същият знаменит и хуманен лозунг Целта там беше да се усмърти елита и да се опоскат ресурсите от запада но за беля дойде оня с мустаците и им показа кукиш. А какво беше в Румъния? хиляди убити държавният глава и жена му - в един ден съд, присъда и разстрел като кучета, така ли се еволюира,ами Садам, ами Кадафи и кво?
32
4
 
5
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Нито една революция в човешката история не е носила добро. Дори и малкото които са успели са Пирова победа, Винаги едно печелиш ,а друго губиш, защото революцията е обратното на еволюцията. Вижте Куба, свалям им шапка, живеят бедно, но са горди, нещо гордо да виждате в Украйна. Досега не съм виждал нещо което пълзи с горд поглед. А френската бурж. революция? Жакерията изкла цвета на нацията барабар краля и кралицата, бучеше глави като османлиите, а и досега на герба им е написано ...
31
6
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Стига с този Беларус бе ,целия 'запад' гори от протести и социално напрежение те Беларус ми тикат !Няма да ви стане този път пропагандата и жалката цветна революция!Протестите стихват и намаляват споко това не ви е Украйна свършиха се гламавите !
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как беше България преди 90те? Пак ли най-бедната по бедна от африканска държава. И колко беше населението, средната продължителност на живота и смъртността?