18 хил. нови лаптопи за децата в училище, но от януари

Първо ще се използват в клас, а ако се наложи - у дома
4 ное 2020 11:11,
29
18 хил. нови лаптопи за децата в училище, но от януари
Снимка: БГНЕС

До края на януари 2021 г. се очаква доставката на 90% от лаптопите, които училищата ще закупят за ученици и учители с 14-те млн. лв., които отпусна кабинетът. Това обясни пред "Монитор" Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение, който е партньор на образователното министерство по програмата за безплатните устройства.

В заповедта на просветния министър Красимир Вълчев е посочено, че срокът за доставка е до 60 дни след сключването на договора с доставчика, но реално според Ангелов при по-големи поръчки срокът е около стотина дни и затова може да има забавяне. Според експерта, директорите не трябва да се поддават на натиск и фалшиви обещания, че устройствата могат да бъдат доставени по-бързо, защото дори и да бъдат на склад, са необходими 30 дни след сключването на договора. "Най-важното е директорите да си проверяват доставчика. Не е важно дали той е голям, а да е добре разпознат в образователния сектор и да даде устройствата в обещания от него срок", каза той.

Още по темата

Просветният министър Красимир Вълчев заяви, че със средствата се предвижда да бъдат закупени 16 000 устройства – 12 000 за учениците и 4000 за учителите. От заповедта му става ясно, че лимитът за лаптоп на децата е 834 лв., а тези на педагозите – 1000. Ангелов обаче очаква бройката да набъбне до 18 – 18 500 устройства. Причината е, че някои доставчици предлагат оферти от по 750 лв. за лаптоп на учениците и 850 за тези на учителите. Така, ако по програмата е заложено да им бъдат отпуснати средства за 15 устройства, те могат да закупят 17 или 18.

Лаптопите ще бъдат използвани в клас, а при превключване на дистанционно обучение могат да бъдат раздавани и на ученици и учители за нормалното протичане на онлайн уроците. Когато едно училище работи присъствено, а близко до него в електронна среда и има недостиг на устройства, то първото школо може да даде част от своите назаем.

С 14-те млн. лв., които държавата отпусна, могат да бъдат закупени два вида устройства - лаптопите с операционната система на Windows, с които сме свикнали да работим, или хромбуци, които работят с операционна система на Google Chrome. Разлика има в цената на двете операционни системи. Образователната версия на Windows е няколко долара, докато на Google е безплатна. Затова и хромбукът е по-евтин. "Хромбуците навлизат все по-прогресивно в образователната система. В Щатите, Швеция, Финландия, Дания, Белгия и Нидерландия те са 50% от всички устройства в училище. Учим се от най-добрите в света. От образователното министерство са премислили добре нещата", коментира Ангелов.

Устройствата могат много бързо да се настроят само на режим за учене. Това може да бъде направено или централно от страна на образователното министерство, или пък от всяко училище, което ги е закупило. "От контролния панел всички лаптопи на училището могат наведнъж да бъдат настроени кои сайтове могат да отварят и в какъв часови диапазон да работят", обясни Ангелов.

Това, от една страна, ще облекчи техниците, защото няма да се налага да настройват всеки служебен лаптоп поотделно или да обикалят домовете на учителите, за да инсталират допълнителни приложения по време на дистанционното обучение. От друга страна, ще бъде сигурно, че устройствата няма да се ползват от други лица или пък да бъдат оставени в заложните къщи, както се случи с част от предишните. "С този лиценз устройствата могат да се заключат и да бъдат непотребни. Могат да се ползват само за части", каза експертът.

Според изискванията на МОН хромбуците, които ще бъдат закупени със средства от държавата, трябва да имат и достъп до Google Play магазин. До какви приложения имат достъп учениците ще се контролира с няколко клика. "Първоначално ученическият акаунт няма нито едно приложение. Системният администратор на училището посочва даден етап на обучение и избира до какви приложения могат да имат достъп ученици – за рисуване, тетрадка речник или други програми, които са им необходими за работа. Те нямат право да теглят игри", обясни Ангелов. Така децата могат да имат достъп и до електронните варианти на учебниците, които също могат да бъдат заредени само с един клик.

Друг важен критерий при избора на устройствата е да са устойчиви на удар, на работа с прах. "Целта е инвестицията на публични средства да не погине, да се разчита на тези устройства поне 3-4 години", сподели експертът.

Улеснение за работата на децата пък е тъч скрийнът. Така всичко, което ученикът прави, се показва на екрана в класната стая. Екраните, които се въртят на 360 градуса, пък улесняват снимането на извършените задачи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
за по-зелените само преди 3 години
за по-зелените само
22
0
 
6
 
! Отговори
Nokia 1100 :) преди 3 години
Дай ми лаптоп щото нямам и няма откъде да карам онлайн обучението
21
0
 
3
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Лятото гледах някакво мероприятие на деца в парка 6-7 годишни с дърпане на въже повечето бяха *** дечица ,накрая когато въжето остана в едно от тях ,така хубаво започна да го събира и прибира ,че организаторите трудно му обясниха ,че ще трябва пак .Така ще стане и с лаптопите,първо ще запишат кючеците ,а после може и да се покажат на учителите заедно с родата.
20
3
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Всичко изглежда прекрасно, но.......нито дума затова че на лаптопа сеработи от много близо, при което има значително излъчване от процесора при работат с него. А това за децата добре ли е , питам лекарите и специалистите които имат детайлна информация......!? Или ...дай да усвоим едни пари, пък после.....! Или пък дай да ги научим на това онова, пък да им рискуваме здравето, е кой риск е по-голям ....ами нека да се изкажат компетентните лица, да не чакат докато стане късно....!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми се струва редно да се дават за носене вкъщи! Ще станат дроб сърма и ще има яко злоупотреби с тях и използване за всичко друго, но не и за учене. Може да се дава субсидия за закупуване на всяко дете, но не и да се предоставя от училището.
18
0
 
11
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Стойността на всеки не върнат лаптоп да се удържа от детските надбавки! Всеки да си плаща масрафа!
17
1
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
И що чак догодина? Какво правиха до сега? Сигурно, ако баха ги набавили преди учебната година до изборите щеше да е забравено. Друго си е преди избори да се раздават лаптопи. А това, че учебната година ще е преполовена, няма значение.... на изборите ще видим обаче кой какво помни....
16
2
 
6
 
! Отговори
IT преди 3 години
До rootТи гоЕм спец ще дойдеш, щом ти трЕбе Intel Core i5 за Facebook!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"а да е добре разпознат в образователния сектор" - айде моля ви се без шуробаджанащина този път. Кой до момента е доставял 14 000 лаптопа в образованието?
14
4
 
3
 
! Отговори
до root преди 3 години
Много порно с джуджета и животни гледаш, щом ти трябва SSD и Corei5 за фейсбук.Когато е инсталиран правилно, не прегрява и няма лоши сектори, компютър за 150 лева с core2duo подкарва стрийминг на fullHD 1080p.Някой алчен бакалин преквалифициран в АЙТИ си ти май ROOT-чо
13
1
 
5
 
! Отговори
gogo преди 3 години
Тате каза ,че ще ми купи колело,ама друг път!
12
0
 
22
 
! Отговори
Е-е-е-е-е-е-е-е-е преди 3 години
Няма такава далавера!Сега:1. хипермаркетите ще си продадат залежалата техника на училищата на тройна цена, със съответната комисионна да спечелят държавната поръчка2. жителите в махалата ще оставят 18 000 лаптопа в заложните къщи, за да имат пари за пиене и кючеци3. заложните къщи и те яко ще захлебятИ само работещите българи вместо линейки и здравеопазване ще се изръсят за 18 000 х 550 = 10 МИЛИОНА лева за ядене, пиене и кючеци в махалата!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този другар Ангелов дали е наясно, че в училищата няма служител системен администратор? Има по някой ИТ учител, който в повечето случаи работи на MS Office и толкоз... И откъде ще ги намери тез админи за всяко училище по един, интерестинг...
10
0
 
15
 
! Отговори
Ама преди 3 години
Да не стане като в Златарица самотен баща, живеещ с двете си дъщери на възраст над 30 години, които през живота си НИКОГА не са работили, получили общо около 1500 лв. помощи за отопление. Семейството повече от година няма ток в къщата си заради неплатени сметки. Още на следващия ден, щерките се появили облечени със скъпи дрехи, прически, ПРОФЕСИОНАЛЕН ГРИМ и с не един, а с по ДВА мобилни телефона всяка. А седмица по-късно в кръчмата бащата започнал да се жалва, че ще стоят трета зима без ток!
9
0
 
23
 
! Отговори
Само напомням преди 3 години
На 11 септември 2020, министърът на образованието Красимир Велчев, при участие в семинар за директори и експерти на образователни институции обяви, че много от раздадените заради дистанционното обучение по време на извънредното положение електронни устройства са продадени или оставени в заложни къщи.На бели деца ще дават ли лаптопи или пак ще захранят заложните къщи в махалата да има за цигари, пиене и кючеци?
8
0
 
13
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Колко от тези лаптопи ще бъдат върнати здрави във училището, понеже познавам хора които и чук със желязна дръжка могат да потрошат от непукизъм?
7
0
 
17
 
! Отговори
Тоталдигитал преди 3 години
Хипермаркетите за техника ще се отърват от залежалата стока с голяма печалба.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 1244Нее, затварянето е декември, ама понеже го правим далеч след последния разумен момент, ще се проточи до май месец.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брово а за кой януари. То тогава няма да има нужда вече
4
0
 
13
 
! Отговори
1244 преди 3 години
За януари ли сте планирали затварянето? Или февруари, то тогава, май, свършваше 1срок?