Почти половината родители "За" децата да се върнат в клас

Анкета сочи, че едва 22% искат онлайн обучение
56
Почти половината родители "За" децата да се върнат в клас
Снимка: БГНЕС

Малко над 47% от родителите искат присъствено обучение за децата си. Зад онлайн училището стоят едва 22,2% от тях. Това показва анкета на Асоциация "Родители" по темата за предпочитаната форма на обучение в училище.

Идеята за преминаване към онлайн обучение на отделни етапи се подкрепя от 14,2 на сто от родителите, а 16,2 на сто са за смесена форма на обучение, комбинираща присъствено и онлайн обучение по определена схема, показват още данните. Те са събрани сред родителите онлайн в периода 30 октомври - 11 ноември съвместно с Института за изследвания в образованието.

Още по темата

В допитването на доброволен принцип са се включили над 20 000 родители от цялата страна. 38,2% са от столицата, 40,7% от областни центрове, 17,9 на сто от малки градове и 3,2 на сто са от села. Най-активни в проучването са били родителите на ученици до 4-и клас - 53,3 на сто, а родителите на ученици в прогимназиален и гимназиален етап са разпределени относително по равно.

Преобладават мненията на родителите с висше образование - 73,5 на сто, тези със средно са 24,6 на сто, а с основно - 1,6 на сто. Бащите са 10,6 на сто от участниците, а майките - 89,4 на сто. За 97,2 на сто от участниците в анкетата езикът, който се говори в семейството, е български, за 1,2 - турски, за 0,8 на сто - ромски.

Най-много привърженици на присъствено обучение за всички ученици има сред родителите от селата и малките градове, където повече от половината участници са избрали тази опция. В областните градове и столицата, където са концентрирани големите училища, този процент намалява.

Смесената форма на обучение (присъствено и онлайн обучение по определена схема) се подкрепя най-много в столицата, като при по-малките населени намалява и техният процент.  

Разпределението на предпочитанията на родителите към присъствена или онлайн форма на обучение се влияе и от възрастта на детето. Най-голяма подкрепа за присъствената форма има сред родителите на деца в начален етап - 52,8 на сто, а най-малка - сред родителите на гимназистите - 43,6 на сто от тях искат всички ученици да останат в училище.

Един от петима родители на деца в начален етап смята, че всички ученици трябва да преминат към онлайн обучение, като в прогимназиален етап този процент нараства до 23,7 на сто, а в гимназията е 22,3 на сто. Предпочитанията към смесена форма на обучение нарастват с възрастта на учениците - сред родителите в начален етап това е добро решение за 12,7 на сто, в среден етап - за 17 на сто, а в горен - за 20,3 на сто.

Приоритетът "Осигуряване на качествено образование" е най-силно застъпен сред родителите на ученици в начален етап (50,8 на сто) и сред тези, които живеят в областни центрове (51,6 на сто).

"Запазване здравето на децата" е относително равномерно разпределен сред различните възрасти, като за този приоритет най-загрижени са в селата (42,5 на сто), а относително най-малко тежест той има в столицата - 25,1 на сто.

Другият водещ здравен приоритет, "Ограничаването на разпространението на заразата", е по-популярен сред родителите от столицата (33,5 на сто) в сравнение с родителите от малките градове (26,1 на сто) и селата (27,2 на сто). Този приоритет е по-важен според родителите на ученици в гимназиален етап (32,7 на сто), отколкото в начален (25,9 на сто).

"Социализацията на децата в училище" има по-голямо значение за родителите на ученици в начален етап (21 на сто), отколкото за останалите (16 на сто) и за родителите от столицата и областните центрове - съответно 19,6 на сто и 18 на сто, отколкото за тези от малките градове и селата - съответно 14 на сто и 12,9 на сто.

Загрижеността за "Заетостта на родителите" е относително равномерно разпределена в различните типове населени места, но чувствително натежава сред приоритетите на родителите на ученици в начален етап (12,3 на сто) спрямо родителите на ученици в прогимназиален (5,9 на сто) и гимназиален (3,9 на сто).

Данните от проучването показват, че родителските нагласи спрямо преминаването към обучение от разстояние в онлайн среда варират значително в зависимост от възрастта на детето, населеното място, в което живее семейството, ценностните приоритети на родителите и редица допълнителни фактори, така че е невъзможно да се изведе едно единствено решение, което да е удовлетворително за всички родители. Това налага необходимостта от гъвкав подход, основан на локални решения, съобразно конкретната ситуация на различните училища, посочват от асоциация "Родители"


56
Още от Образование
Обичана от всички учителка загуби битката с COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
8
 
! Отговори
въй-въй преди 3 седмици
И кой родител очаква с радост детето му да докара вируса вкъщи???
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А тези родители да не са безсмъртни?
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
лъжа! как децата при тея времена с по 3-4 хиляди заразени на дедн ще ходят на училище? това е невъзможно! чак и дотам ли стигнаха нашите управляващи
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не е вярно в нашият клас всички искат онлайн обочение. Детето е 4 клас
52
0
 
5
 
! Отговори
Родител преди 3 седмици
Не смятам че хората от село не са образовани или че са нещо по малко от градските хора.Има хора с възможности има хора нямат възможности
51
1
 
8
 
! Отговори
учител преди 3 седмици
Всички учители дават от себе си най-доброто за учениците. В моето училище винаги учителите сме ходили болни на работа в грипните епидемии, защото те все се случваха в края на срока и не сме искали да ощетим децата. Този факт, обаче, никой не го знае. Но сега в пандемията е доста безотговорно да се ходи с кашлица и температура на училище и да се заразяват ученици и колеги. В много училища 50% от учителите са болни и няма кой да ги замества. Нека родителите да заповядат и ще видят колко е "лесно".
50
4
 
5
 
! Отговори
kkk преди 3 седмици
Много родители по селата не могат да се справят с регистрирането в платформите за онлайн обучение. Други са със слаби знания, а има и доста неграмотни. Те искат децата да са в училище, защото не знаят какво да правят с тях вкъщи. Градските родители са образовани, интелигентни и със съвсем друго мислене.
49
4
 
16
 
! Отговори
Родител преди 3 седмици
Пълни глупости 100% всички искат децата да са вкъщи
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отново пълни глупости!Питал ли ни е някой,или просто тези статии се пишат в интерес на г-н Вълчев и неговите идеи или просто инат? Това че планира да редува дистанционно и присъствено обучение също съгласувал ли го е с родители,директори,учители? Това че някои хора в тази държава могат да се самокарантинират,да си намерят лекарства и място в болниците,не важи за нас простосмъртните, които се спасяваме кой,както може!Аз лично съм за дистанционно обучение до края на извънредната епидемична обстан.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"така че е невъзможно да се изведе едно единствено решение, което да е удовлетворително за всички родители"

Брей... Аз пък все си мислех, че го правим, за да намалим заразяването, а не за да угодим на родителите, ама щом казвате...
46
1
 
17
 
! Отговори
Родител преди 3 седмици
Незнам ,откъде изкарват тези извадки на родители.Мен като родител и предполагам повечето родители не са ги питали самите училища.ГОСПОДА ОТ МОН НАШИТЕ ДЕЦА НЕ СА ВИ ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА,за да решавате от наше име.Не чете ли пореден учител е починал .Този учител също е родител на някое дете.Не пишете от името на родителите.ЗДРАВЕТО Е БЕЗЦЕННО!
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 39:
++++++++++++ Ти пък, що се хабиш? Не виждаш ли, че във форума пишат само пенсионери и хора без деца?
44
1
 
7
 
! Отговори
Bon преди 3 седмици
Прост народ, заслужавате си съдбата.
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Приемете новото нормално, за да ви е по-лесно. Колкото по-бързо се адаптирате, толкова по-добре. Присъствената форма на обучение е много остаряла,отпреди 4 века. Онлайн образованието ще се наложи както в училище, така и в университетите.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Български родители вземете пример от гръцките родители.Подкрепете онлайн обучението.Това е единствената алтернатива в тези трудни времена. Човепкият живот е безценен.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ами заместете ги 37: Прав сте днес даваха репортаж по ТВ Европа за студенти по педагогика в последен курс, които са назначени в училища във Велико Търново и заместват отсъстващи учители. Студентите са от ВТУ и са на трудов договор. Освен това децата много ги харесват, защото са млади. В СУ също има педагогика, защо не потърсят заместващи?
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 15
Много сте елементарен.....И Вие ще остареете един ден.
39
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 32 и 33: Аз пък имам две пенсионерки вкъщи, не мога да ги трая, ама никой не ме пита. Стоят вкъщи и си налягат парцалите! Мисля, че пенсионерите трябва да ги затворят, а не децата, какво ще кажете? О:)
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глупости и манипулации. Кой решава в тази държава, какво трябва да се прави и да става?

Родителите ли са фактора в условията на епидемия? Имат ли правомощия и компетентност?
37
0
 
18
 
! Отговори
Ами заместете ги преди 3 седмици
Ами има начин. Родителите, които имат някакво образование, да заместят починалите, болни, карантиниран, отказали се учители и ще има кой да, им бави децата в училище. Дано както е тръгнало на по 40 години учители да умират, да не трябва наполовина да се пълнят бройки, заради отказали се учители.