Учителите искат да отпаднат матурите за 4 и 10 клас

МОН да изготви електронна платформа за НБО за седмокласниците
26
Учителите искат да отпаднат матурите за 4 и 10 клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Външното оценяване 4 и 10 клас трябва да отпаднат незабавно за тази година, а това след 4 клас завинаги. Това е позицията на     синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Освен това учителите искат заедно с МОН да разработят електронна платформа за провеждане на дистанционно НВО в 7 клас и матура, защото при водещата роля на МЗ във вземанията на решенията в образователната система, възможна хипотеза е и подобно тяхно решение.

Още по темата

Синдикатът предлага за пореден път всички учители на доброволен принцип да се тестват за антитела.

Тъй като видовете ваксини, на практика ще се забавят, учители и директори, които са преболедували, ще отстъпят на други учители, които желаят ваксината и които имат по-голяма нужда от това. Масовите тествания на учители за антитела са закъснели и ползите им са минимални, пише в позицията на синдиката.

Оттам критикуват и решението за връщането на учениците след 4 февруари  по формулата 7 от 12 или до 70% в училище. Това щяло да доведе до огромни трудности в организацията на училищата, защото много учители преподават едновременно, както в класовете, в училище, така и в класовете в електронен режим.

Разделянето на класовете е добра практика в Австрия, Дания и много други, където в училищата има назначени двойно повече учители, в сравнение с България, които подпомагат учебния процес. Втори учител преподава на учениците, които са в къщи. В момента обаче австрийските училища са напълно затворени. Но разбира се нека и не забравяме, че в българските училища, класните стаи, които разполагат с камери, за да може един учител да осъществява паралелно редовно и синхронно дистанционно преподаване, са много под 50%. Тъй, че разделянето на класовете е възможно хубаво педагогическо решение, но приложимо в не повече от 20% от съществуващите класни стаи, посочват от синдиката.

Синдикат „Образование“ смята, че прекатегоризацията на учителите към втора категория труд, нещо което подкрепят 99% от педагогическите специалисти, би било правилно политическо решение на българското правителство.

Синдикатът предлага от следващата учебна година учителите над 50 годишна възраст да бъдат с намалено натоварване от 1 час седмично, което да бъде първият компенсаторен механизъм към всички педагогически специалисти в България.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже до 4ти клас е достатъчно. Има баби и дядовци с 3то отделение, дето избират парламента и какво? Който има късмет да е в нормално семейство, така или иначе ще го накарат да учи.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОБРАЗОВАНИЕТО ДО СЕДМИ КЛАС Е АБСОЛЮТНО ДОСТАТЪЧНО.
24
1
 
16
 
! Отговори
В тази връзка преди 1 месец
Изпитите след 10 клас също са безсмислени. Има оценки от годишното обучение и толкоз.
Ученолюбивите продължават до 12 клас, съответно мързеливите спират. За какво са тези изпити изобщо отново върху същия материал.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дарвин 18
Учители има предостатъчно. Ученици няма. Всяка година намалява броят на учениците. Върви в провинцията, виж какво става там- за 1 място кандидатстват над 30 учители. Ама Такева внуши на всички, че няма учители, за да напълни ВУЗ-те със студенти, които да плащат такси и да има заплати за нейните доценти, професори, асистенти... Поинтересувай се каква друга работа върши Такева. Тя не е само синдикалист на учителите.
22
1
 
3
 
! Отговори
До Радев преди 1 месец
Мутри , вътре!!!
21
3
 
3
 
! Отговори
баба яга преди 1 месец
До 8 Колкото Бойко- не знам, ама ако са прости колкото Вас- жална им майка!
20
1
 
1
 
! Отговори
ученик преди 1 месец
До ученик клАс
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Какво лошо има в това да се решават тестове в клас? Това е упражнение практическо. В живота ще им се налага да решават много житейски тестове с въпроси от типа на- открий грешката, открий вярното, къде има пропуск, къде няма пропуск, кой ме лъже, кой не ме лъже (това е образно казано). А много хубаво ли беше преди 20 год., когато караха учениците да учат наизуст всичко наред? И после да повтарят наизустени чужди писаници?
18
3
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
До 12 Естествено, че няма да искат. Откъде да извадят пари за заплати на двойно повече хора. А и откъде ще се намерят толкова учители?! Мисли, преди да пишеш глупости!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В 10 клас има някакъв смисъл от матура само за тези, които няма да продължават да учат. ..Въпреки, че на тях пък за какво ли им е, ама да речем, че ако някога решат да продължат да учат да имат някакво листче с оценки.. Но за всички останали тази матура е безсмислена. По принцип. Не само сега заради пандемията. Просто са направили още една матура за всички, за да може пак да се въртят едни пари из школите и курсовете!
16
2
 
5
 
! Отговори
ученик преди 1 месец
До 2 Защото матурите след 4 и 10 клес се излишни.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Матурите в 4 клас са за оценяване на учителите. Някои учителки много се впрягат от това и цяла година подготвят децата за "матурите", като цялото преподаване е под формата на решаване на много тестове за матура... Децата се стресират напълно излишно, и много малко от тях знаят, че тази оценка не е за тях и не им влияе изобщо. Какъв е смисълът на това нещо?
14
2
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Напълно те подкрепям
13
7
 
3
 
! Отговори
8403404 преди 1 месец
Нулева година и децата в почивка до септември тва искаме
Аман от глупостите ви
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Австрия и Дания разделяли класовете, ти да видиш!
А когато писахме по форумите миналото лято да разделят паралелките и в клас да са най- много до 10 ученици, никой от МОН не се "вслуша" в думите ни. Не стига, че са идейно бедни, но и не възприемат никакви предложения. Истината е, че не искат да назначават учители, за да не плащат заплати. Всички милиони да отиват в частни фирми за хранене, ремонти, оборудване, транспорт... сещайте се защо!
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага обявявайте нулева учебна година и оставяйте децата на мира до септември, мизерници недни!!
10
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата работа е да не им лъснат голите зaдници след дистанционното "обучение". Направиха ни децата безпросветници разните му там Ковиди оти.
9
6
 
10
 
! Отговори
до №5 преди 1 месец
Не е вярно, че нищо не се предлага за връщането на учениците в клас. Цяло лято се писаха статии по няколко на ден за предстоящата учебна 2020/2021 год. Хората писаха, предлагаха какви ли не варианти. Но Вълчев НЕ предприе нищо. Нито хората чу, нито родителите, нито учителите. Важното бе да продаде учебниците напечатани от издателства на негови хора.
Матури в 10. клас трябва да има. Учениците от 10. клас са големи, могат да учат и дистанционно. Но 4. клас са малки и не трябва да има матури за тях
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички трябва да са пpocти поне колкото бойко. Колкото по - бързо се опростачат всички, толкова по - добре за баш суджука.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така значи я направо още тая седмица им печатайте дипломите за завършена учебна година и срочните оценки да станат годишни и децата в почивка до септември тва е най добрия вариант направете го веднага цялото Мон още тая седмица.
Или другия вариант е нулева учебна просто,но децата задължително трябва да с в почивка до септември защото вие направо ги побъркахте!!