Ръст на заразените ученици и тези под карантина

65 паралелки се обучават онлайн, заради контакт с болен съученик
Обновена: 7 мар 2021 11:35 | 7 мар 2021 10:03, Ния Христова
48
Ръст на заразените ученици и тези под карантина
Снимка: БГНЕС
Ръст на децата и учениците поставени под карантина, заради положителен тест за коронавирус или контакт с болен, отчитат от Министерството на образованието в края на тази работна седмица, цитирани от "Монитор". Към момента точният им брой е 7469.
 
Само ден след като в четвъртък учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се върнаха в присъствено обучение, в столичното 137–о СУ “Ангел Кънчев” цяла паралелка зрелостници бе принудена да остане под 10-дневна изолация до следващата неделя. Така те ще изпуснат почти целия двуседмичен период до 17-и март, в който имат възможност да се обучават присъствено в училище. 
 
Причина за това е, че майката и бащата на една зрелостничка са били със симптоми на коронавирус, но най-вероятно не са си направили тест, тъй като тя не е била поставена под карантина. В първия присъствен ден ученичката отива на училище без да проявява симптоми. Следобед обаче вдига температура. Направен й е антигенен тест от страна на личния лекар, който установява, че е болна. 
Още по темата
 
Директорът на училището принудително изпраща целия клас отново към онлайн уроците.
 
"Важно е да има отговорност у родителите и ако детето им е контактно или има симптоми, да остане вкъщи. Сега не учителите, а децата разнасят заразата", коментира директорът на 137-о Владимир Миков. В противен случай всички мерки в училище – маски, мерене на температура, разделяне на потоците от отделни входове, не биха имали смисъл. 
 
Миков даде пример с друго дете от училището, за което в петък станало ясно, че е болно от COVID-19. Родители му не са го пуснали на училище в четвъртък и така неговата паралелка няма да бъде карантинира и ще може да продължи да учи присъствено. 
 
"Всички родители трябва да подходят отговорно, и 1 % безотговорни е достатъчен, за да заразиш всички", коментира още Миков. Той призова и учениците да бъдат отговорни, тъй като след часовете те често се срещат без маски в парковете и така също има опасност да се разпространи заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
Добре де тия кризисни щабове, министри, калинки.. На кой не му беше ясно, че НЕ трябва да се пускат училища, заведения, и изобщо нищо, което не е от първа необходимост!!! Окаяни тулупu ни управляват.
37
2
 
23
 
! Отговори
БатеЕ преди 3 години
Кво всички реват да се върнат учениците незнам. Учениците и учителите могат да се справят онлайн. Тези които не учеха в клас няма да учат и сега! Аз съм студент и работя и с онлайн обучението ми е по-лесно! И си уча, защото ми е интересно! Те и в моя университет реват да се връщат (и то студенти които не съм ги виждал на лекции). А родителите, да се научат че учителите не са овчари да им гледат простите деца!
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в училище може да има някакъв контрол то в автубуса е абсурд
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
36 Нулевата година няма да реши проблема с гледането на децата ви, нито с грамотността им.При дистанционото поне родителите са малко по защитени и могат да работят и да ги издържат, както и половин ден децата са ангажирани с нещо. Иначе по цял ден ще трябва да ги търпите.
34
1
 
11
 
! Отговори
На министъра преди 3 години
Някой да му набие канчето и кухата глава. Само вреди нищо полезно от тоя човек. Най-важните са икономиката и пазара на труда. Като цяло населението на България е на средно и ниско ниво по образование и квалификация. Още от средно образование вместо идиотските матури трябва да има връзка с бизнеса и да се подготвят млади хора за нуждите на бизнеса, за да имаме устойчива и добра икономика. Тук героически на всяка цена се борят да няма нулева година напълно маловажно нещо.
33
2
 
7
 
! Отговори
Голямата работа преди 3 години
Борбата за учебната година. Какво му е толкова фатално дали децата ще грабнат дипломите за средно с 1 или 2 години по-късно? Нали след това ги чака цял живот работа и данъци. Няма някакъв стандарт точно на колко годинки да се грабне средното дали ще си на 16, 17 или 20 годишна възраст все тая. По закон още на 16 могат да работят на заплата младежи и младежки да се учат на труд и пара Големите деца да си учат дистанционно, които могат, другите нулева година ТОЛКОВА Е ПРОСТО И ОЧЕВИДНО РЕШЕНИЕТО
32
1
 
4
 
! Отговори
шопо преди 3 години
До факта ние с мойто, никой не се е обаждал, и сме у моло и ядеме пасти...
31
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
не се разбира от статията децата под карантина от рзи ли са!?
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София масово има училища, които работят на пълен капацитет и даже не редуват дистанционно с присъствено понеже имат по една паралелка. Пък несмесеането на класовете е мираж само по новините, даже и в заповедта на кандидат депутата Вълчев пише, че е пожелателно да не се смесват, но не задължително.
29
24
 
6
 
! Отговори
мале леле преди 3 години
Разбрахте ли най-накрая, че учениците се заразяват ИЗВЪН училище, но голям зор за измисленото дистаниционно обучение, което се е пълен майтап и провал. Явнко целта да идват по-проссти и лесно манипулативни поколоения върви с пълна сила......
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големите ученици се справят доста добре с онлайн обучението, те имат и много учители за които е опасно в клас! Принципно не сме против да завършат годината ако трябва онлайн! Но това не може да продължава вечно, нали го разбирате?Тая година в името на здравето ще се издържи! Но ако и септември се почне пак така, лично ще изляза на улицата и ще се постарая да сваля правителството, без да ме интересува кой е спечелил изборите! Затворете отново големите ако трябва, но решавайте, а не протакайте!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО е добра система, но не може да затвориш учениците и да отвориш ресторантите и баровете, защото е пълен абсурд! В бара и ресторанта са сумати хора, без разстояние един от друг, без маски, викат, хилят се!Учениците са по 25 в клас с 1 учител, с маски, с междучасия които не се застъпват! Не можете да затворите училищата, а да оставите баровете! Или ги затваряте всички, или си траете!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27До колкото знам, класните всеки ден попълват електронни отчети за заболелите ученици / за всеки поотделно/ , а после ги пращат на администрацията и здравните власти.
25
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големите ученици да преминат незабавно на ДО. Те нямат нужда някой да стои до тях.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само за инфо...А твоята приятелка споделила ли е това с директор, със синдикат, с министерство? Не ме разбирайте погрешно, но учителите трябва да го кажат на някого. Аз съм родител и никога не бих жертвала живота на учител. Уважавам учителите, те учат децата ни. Но никой не казва нищо, не споделят че ги е страх, не се говори каква е заболеваемостта в училищата. Пълно затъмнение! Мога само да наблюдавам моето дете и ако се разсополяви да си го оставя в къщи!
23
5
 
22
 
! Отговори
НКК преди 3 години
Затваряте всичко с изключение на предприятията, аптеки и хранителни магазини до края на март. Плащате по една заплата на родител, защото ще остане при децата си в къщи. На всички останали обезщетение пропорционално на платените данъци върху дохода до сега.Който не е плащал няма да вземе нищо защото не е давал нищо в държавата. Видяхте резултатите от заразени декември и януари и покачването им при отварянето на градините и училищата от 04.01.21г. те са инкубаторите на зараза, доказано е .
22
2
 
26
 
! Отговори
Само за инфо... преди 3 години
...моя позната е учителка, класна на 10 клас. За двете седмици присъствено обучение / във формат 1/3 от учениците/ сметката е проста: 5 БОЛНИ деца от 27. Контактните са още няколко.Това е положението....
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата са виновни, така ли?Е, добре! Затворете училищата и градините!Но нали знаете, че не може да затворите тези места и баровете да стоят отворени. Ще е срамно пред чужденците, пък и пред интелигенцията! Така, че или затваряме всичко, или нещата остават такива каквито са сега!Какво е мнението на сервитьорчетата във форума?
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даскалите не са виновни, но и децата не са!Но я ми кажи, кое дете ходи на тайни купони със Занзибарски звезди, а!?Ако някой е виновен, това са чалгарите-родители, учители, сервитьори, депутати и т.н. Тя чалгаджията е опасен вирус! Гепи ли те всички други са виновни, но не и ти! Освен това хванеш ли чалга вирус, нямаш вече нужда от чип, защото мозъка ти се измива от самосебеси.Търсите виновници- намерете ги при ония дето мечтаят за ферари!
19
3
 
28
 
! Отговори
Минестър преди 3 години
Дайте справка -колко са болните деца в училище и по детските градини.После колко са под карантина и ще се изясни картинката.Затворете училищата най-накрая!