Над 53 хиляди семейства са получили помощи за онлайн обучението

Родители на протест, искат децата да се върнат в класните стаи
Обновена: 31 авг 2021 20:10 | 31 авг 2021 20:10, Петя Славова
11
Над 53 хиляди семейства са получили помощи за онлайн обучението
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията много хора са използвали неплатен отпуск за да се грижат за децата си при затварянето на ясли и детски градини, както и училища през изминалата година.

Според данни на социалното министерство, 53 287 семейства за получили COVID помощ, съобщава "Монитор".  За периода 1-и септември – 27-и август на родителите, които са учили онлайн с децата или са били под карантина с тях, са изплатени 75,6 млн. лв, става ясно още от данните.

Размерът на помощта за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който се равнява на 150% от минималната заплата.

Още по темата

Това означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв. За тази година от държавната хазна са помощи при онлайн обучението е е заложен бюджет от 73 млн. лв. С актуализацията на бюджета се предвижда отпускането на допълнителни 30 млн. лв., допълват от ведомството

В същото време служебният образователен министър проф. Николай Денков е категоричен , че навсякъде, където е възможно, учебната година ще стартира присъствено. "Гарантирали сме го за първи клас. Ако е много тежка ситуацията, поне в двора да се съберат и да се видят. Ако е възможно, ще го направим и за останалите ученици", обясни той. Проф. Денков припомни, че при неблагоприятен сценарий и превключване към онлайн обучение 50% от учениците ще могат да бъдат в клас, а първи от дистанция ще учат 11-и и 12-и клас.

Междувременно от групата "Да запазим училището като средище за децата" организират протест на 31 август пред здравно министерството на здравеопазването, защото не желаят да се допуска трета поредна учебна година онлайн обучение. "Ние настояваме децата да ходят на училище и да се направи всичко възможност за това. Нека децата са последните, които ще бъдат затваряни, ако се въвеждат нови мерки и ограничения", обясни Магдалена Абаджиева, която е представител на групата. Тя допълни, че ако не бъде осигурено присъствено обучение, са готови на протести, докато това не се случи. "Ще излезем на улиците и площадите нашето желание и от името на много деца, които не могат да го направят. Включително и в други градове на страната", категорична е Абаджиева. Тя допълни, че отворено им писмо е подписано от над 8 000 души, които подкрепят присъственото обучение в училищата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне да учеха децата си на български а те по молове и хипермаркети нарочно с цяло гърло се привикват на танганайски да *** прощават танганайците ама къде дават така освен в нашата либерално сбъркана страна където заплатите са малки но таблетите големи за сметка на това ги раздават с лека ръка и разни помощи от четирицифрени числа срам и позор е това.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо помощта не се дава срещу задължително ваксиниране на родителите както и безплатните таблети защо не се заработват от родители които хем нямат образование но и не искат да работят например в чистотата, а и не се ваксинират но за сметка на това безплатен таблет къде дават така ако не в либералната територия...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7: Не познаваш такива, защото се дават само на индийците. И аз не познавам.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
lтия луди ли са какви 53 хил. семейства аз не познавам никои които е получил помощ яко пак се е крало
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои ги получават тези помощи всеки месец, заради първата линия. Не еднократно.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помага се на някой, който работи. Помощи за меркантилите са вредни. Така отглеждаме унищожителите на цивилизацията.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се дават само на ваксинирани родители помощите и само, ако децата показват успехи. Че иначе ще ползват ИНЕТа само да гледат медицински филмчета.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ясно за кого са отишли. За индийските ни съграждани. А оттам- в заложните къщи .