Омбудсманът: Психолог във всяко училище

Децата са демотивирани и подтиснати, посочи Диана Ковачева
Обновена: 29 сеп 2021 15:02 | 29 сеп 2021 14:53, Ния Христова
20
Омбудсманът: Психолог във всяко училище
Снимка: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва спешното осигуряване на психолог във всяко училище. Онлайн обучението е повишило нуждата от психологическа подкрепа сред учениците от първи клас, предаде БНР. В институцията са постъпили сигнали от родители на първокласници, които са споделили, че децата им са започнали да проявяват агресия и раздразнение. 
 
Искането за психолог във всяко училище вече е отправено към служебния министър на образованието Николай Денков, посочи обмудсманът Диана Ковачева:
 
"Родителите споделят, че всъщност децата се чувстват демотивирани, подтиснати от факта, че са в изолация и всъщност общуват единствено през екрана на компютъра или телефона си. За училищата, които нямат училищни психолози наистина е проблем, защото всъщност никой неработи с децата. За това препоръката ми е да се осигури възможност всяко училище да ползва услугите  на психолог."
 
"Миналата учебна година се е отразила зле на учениците от първи клас. Изолацията и невъзможността за самостоятелно учене е повишила тревожността у децата", каза още Ковачева:
 
"Все още очаквам отговор на министъра. Проведох разговори с него, когато изпратих препоръката. Той прояви разбиране. Надявам се, че ще могат да вземат предвид, защото преди години имаше проекти в училищата, имаше навсякъде училищни психолози, но с приключването на тази поекти, в момента няма такива".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
скоро са раздали тест в едно от училищата "Психопат ли си?", с тотално налудничеви въпроси. - Психолози, учители и директори нищо не могат да раздават, ако няма заповед с подпис на министъра на образованието. Та питай МОН на кое НПО са разрешили да прави анкета за психопатия сред учениците.
14
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ами психиатри :)))
13
1
 
1
 
! Отговори
Е как да са преди 2 години
мотивирани децата, чиито родители прехвърлят отговорността за развитието и обучението им върху учителите? Онлайн обучението е предизвикателство само от година и половина, останалото е отношението на родителите към обучението изобщо и времето, което отделят, за да общуват с детето си. Не само да му помагат, когато се затруднява в нещо, а да ОБЩУВАТ с него!!! Може ли психологът да замести грижата на родителите?!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и психиатър, ако стадото продължава да пасе...
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм демотивирана, уплашена и стресирана, колегите, роднини и приятели също... По логиката на Ковачева трябва ли да има психолог във всеки дом, офис и т.н.? В училище децата трябва да се учат на умения и знания, а родителите трябва да се грижат за тяхното физическото и психическото здраве. Не искам от моите данъци да се плаща за психолози. Е, в президентството и НС трябва да има тест и проверка за психичното здраве на кандидатите...
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само психолог, но и психопат трябва във всяко училище.
9
0
 
14
 
! Отговори
Част от децата преди 2 години
проявяват агресия и раздразнение, защото така са възпитани. Когато мама и тате им дават този пример, какво друго да проявят? В училище трябва да спазваш правила и да се съобразяваш с другите. Мама и тате правят ли това в ежедневието? С какво психолог или който и да е ще помогне на дете, което всеки ден вижда агресивните си и раздразнени родители, на които всеки им е виновен. И детето така. Преди да търсят сламката в очите на другите, да видят гредата в собственото си око.
8
1
 
14
 
! Отговори
Бръм преди 2 години
Какви психолози, то мама и татко така са го резглезили до 5 клас вече има лаптоп, плейстейшън, GSM, face, instagram.... Не им трябва психолог, трябва им топка и въже и марш навън да играеш.... а не да се зомбираш кой какво направил по разните му там канали....
7
10
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Освен маски сложете на децата и шлемове, а после се чудете защо са подтиснати
6
0
 
15
 
! Отговори
Е, преди 2 години
И таз заедно с екипа си само заплати взимат без да има файда от тях! Излишни разходи!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна ала бала. За всичките години в училището на детето (голямо училище, в голям град), психолога само ни праща едни мейлчета с материали да си четем, за да се учим как да си възпитаваме децата. Във всяко училище - просто си представям психолози и в селските училища с по 10, 15, 20 деца. Там и мейли за пращане няма даже.Пращайте психолози когато и където има нужда от тях, а не да топлят стола и да цъкат пасианси по цял ден.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подлудихте децата.
3
4
 
6
 
! Отговори
пери преди 2 години
От психолозите има смисъл, ако са и учители на децата, т.е., ако им преподават и децата ги познават, за да могат да им се доверят. Иначе няма полза. Децата понякога прекарват повече време на ден с учителите си, отколкото с родителите си. Ако учителят е добър с тях и му пука за тях, децата ще се обърнат към него за съвет и помощ, към непознат, едва ли.
2
0
 
5
 
! Отговори
а психолог в парламе преди 2 години
че там като ги гледаме по тв има бая пациенти:))
1
0
 
5
 
! Отговори
Миналата година преди 2 години
учениците от 1 до 4 клас бяха онлайн само през м. декември. През останалото време бяха присъствено - с изключение на тези, които учеха онлайн по желание на родителите си. Тази година МОН предвижда същото - от 1 до 4 клас да излязат последни онлайн и то само в краен случай. Така че или пак поднадяте заблуждаваща информация, или пък омбудсманът нещо се е объркала.