Двойно увеличават приема на студенти от РСМ в родните ВУЗ-ове

Студенти от българските диаспори също могат да кандидатстват
12 яну 2022 13:58, Анисия Иванова
14
Двойно увеличават приема на студенти от РСМ в родните ВУЗ-ове
Снимка: БГНЕС

Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища се увеличават двойно – от до 150 на до 300. До петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение. Това реши днес Министерският съвет с изменение в постановлението за приемане на граждани на РСМ за студенти в държавните висши училища на Република България, съобщиха от МОН.

Необходимите допълнителни средства за държавните университети за допълнителните места са в размер на 530 000 лв. и ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Приетите днес изменения са предложени от Междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от Република Северна Македония в държавни висши училища, която министър-председателят сформира през септември тази година. Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

С изменения в друго правителствено постановление се дава възможност на студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също да кандидатстват в българските университети. Става дума за хора от българска народност, които ползват български език и се самоопределят като българи. Те трябва да произхождат от населено място, което е било част от българската държава или Българската екзархия в миналото, или да имат възходящи родственици с имена от българската традиционна фамилна именна система, или да са част от българска общност или българско малцинство в друга държава.

Същите права се дават и на кандидатите от българска народност, но без български паспорт, ако имат особени заслуги за укрепване на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура сред българските общности в чужбина.

Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Измененията влизат в сила от учебната 2022/2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: МОНстудентиприемРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Има някакъв смисъл но не много. Северномакедонците в Бг се капсуловат и си щъкат заедно, без да се смесват с българите много много. Не всички де
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕхеееееАми че те в границата на българската държава са били и Беломорието и Струмишко(1913-1919), Източна Тракия до Мидия -Енос (1913) че и Северна Добруджа за съвсем кратко през 1918 г.Законно и с международни договори.А западната граница на Екзархията е била далеч зад Ниш.Българомохамеданите в Турция например са около 300 000, в Гърция към 50 000.Да, наистина ни трябва еквивалент на "Закона за завръщане" и да се направи каквото може да си съберем племето от света.....
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двойно намаляване трябва да има за фиромците. Да си стоят в прехвакената Сталинска държава.
10
4
 
4
 
! Отговори
някой преди 2 години
Едно добро и разумно решение и българите пак да го оплюят! Добре, значи според вас е по-добре да учат във Скопие че Самоил е македонски цар?
9
1
 
12
 
! Отговори
един преди 2 години
Само не разбрах кой ще плаща. Или пак от джоба на българите, които македонците мразят до мозъка на костите си.
8
8
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
Добър ход, подкрепям!
7
2
 
19
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
А наши знамена,за палене,ще им дадат ли?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НеВсеки си е мислил ,че другия ще го издоносничи че дружи с българите като се върне в Македония.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля че беше 2007 г., тогава ходих с едно момиче което следваше във Великотърновския университет, та там имаше 2 макета студенти, деляха се от всички, явно им бехме врагове, знам ли :)))
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време писах коментар, че българската държава трябва да признае за българин по произход всеки чиито деди са родени в границата на Българската Екзархия!!!!!!Радвам се от мисълта, че моят пост може да е повлиял нечие мислене в тази посока!Да вземем пример от евреите и техният закон за завръщане - всеки с 1/4 българска кръв да може да получи право на завръщане в Родината и да му се помага за това!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна далавера тип ВМРО. Ем ще си плащат, ем ще напълним гушките на празните унита
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идиотщина.То друго в тия университети не остана да работи!
1
3
 
14
 
! Отговори
българина преди 2 години
Лимит не трябва да има но задължение за работа в България 3 г след това. Отделно всеки македонец да получи и бг гражданство автоматично!