Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи

Ситуацията със заразените ученици е много пъстра
19 яну 2022 09:03, Елка Василева
112
Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи
Снимка: архив, БГНЕС

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това обясни министърът на образованието акад. Николай Денков пред Нова тв.

Още по темата

„Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано, ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни той.

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход.

„Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

Той посочи, че учениците могат да бъдат оформени в електронна среда при настоящата ситуация. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а досега това било само препоръка. „Тази препоръка беше при спадането на вълната. При положение, че в момента вървим в друга посока - тя вече не е съвсем адекватна, защото създава друго напрежение”, уточни акад. Денков. В момента онлайн учат около 15% от учениците.

Министърът коментира и тестването на учениците. Той посочи, че е дълбоко убеден, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. Иначе решението колко пъти седмично децата да се изследват било на здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза акад. Денков. 

Той допълни, че карантинирането не става след изследването в учебните заведения. „Само за последния един месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил 10 пъти почти. Това показва, че те са започнали да хващат вълната”, каза още министърът.

 


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
1
 
! Отговори
?!? преди 3 месеца
Кръчмите да не затварят Дянков, че няма къде да ходят децата!
101
1
 
3
 
! Отговори
S преди 3 месеца
Тотална безотговорност на високо ниво. 30 % карантиниране паралелки. Болни ученици и учители. След седмица ще бъъ още по-зле.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе нищо не праветесамо си прибирайте тлъстите заплати от банкомата и прехвърляйте отговорността да вашите задължения на други.
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Директорите крият положителните резултати, както и отсъстващите ученици. Това по указание отгоре... Не писмено разбира се. Обаче ефектът е на лице - бодри рапорти как нашите деца са най- безопасните и здрави деца в света! Министър Денков - герой на либералното управление....
98
0
 
1
 
! Отговори
До 100 преди 3 месеца
Общо взето така е навсякъде. При нас за тези в ОРЕС пускат един лаптоп в класната стая, който едвам работи и кой чул, чул. Картина е екстра, но пък тестват всички, които са присъствено без значение дали имат сертификат.
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Сата НАТО: Същество, което използва думата "пъстра" в изречение, в което става дума за епидемия и болни деца, е психопат. Като минимум, на този запъртък му липсва всякаква човещина и емпатия, но няма и как да бъде другояче -" _______________________ Напротив! Точно тази дума се използва за описание в подобна ситуация! Добре, че поне министърът знае как се използва.
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При нас обявяват болните точно. Родителите си говорим.
95
0
 
9
 
! Отговори
Директорите преди 3 месеца
правят каквото си искат в момента. В училището са заявили, че ученици, които имат серификати, не могат да минават на ОРЕС. Не обявяват официално положителни, не карантинират паралелки, крият се контактни. Явно е масово, защото не е само при нас така.
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямало заповед да се изпитват присъствено, да ама директорите изпратиха заповед да се яват на контролните изпитвания ПРИСЪСТВЕНО, така е в Пловдив. Децата бяха принудени да се тестват БЕЗ разрешение от родителите.Денков ти си ЛЪЖЕЦ.
93
0
 
10
 
! Отговори
до 95 преди 3 месеца
Ами не го пускай в мола! Това е ТВОЯ отговорност! Да си го научила малко на ред и дисциплина, когато е трябвало, а не да ми пискаш по форуми как другите са ти виновни!
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди нова година редовно получавахме информация в Школо за броя на болните деца и карантиринарите паралелки в училище. Сега такава информация няма. Дали е случайно?! Ами сигурна съм, че не е. Явно нареждането е бройката да се крие, ама криейки бройката, убивате хора. Гнусн-о и неприемливо е да си играете с живота на ДЕЦА!
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какви грипни ваканции имаше едно време
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да вземе да пусне децата онлайн преди ваканцията, че инъче всички ще са болни по време на ваканцията.
89
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
о о, да очавквам значи днес в 5 заповед че от утре всички си остават вкъщи, само в мола могат да ходят?
88
2
 
10
 
! Отговори
Докато затворят преди 3 месеца
ще останат по 2-3 паралелки в училище най-много с 2-*** - директора и домакина
87
1
 
16
 
! Отговори
Дръндер преди 3 месеца
Ако народът реши да те изгони и изпрати в затвора! Ще го направи! Заедно с твоите поддръжници! И вече не е въпрос на дали а кога?
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
300-500лв. увеличение на заплатата на учителите огромна сума .. Следва ваксинация принудителна децата Ви..
85
3
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Аааа, ще ви дойде акъла в празните глави, ама първо да уморите половината деца и учители и тогава. То е ясно, за учителите, на никой не му пука, ама вижте какво става в училищата-разеъдникна Ковид е. Да сте чули или видели инспектор от РЗИ да посети внезапно учили че за носене на маски? Ами, не защото по лесно се проверяват карантинирани по телефона. А и да посетят по грешка училище, ще глобят директора и готово, защото така е по лесно. А, че директори и учители по цял ден викат по тях, и никой
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И? Какво всъщност ни казвате? Кажете ако решат да затварят и какво и от кога ще затварят. Това с "ако"-то и "ще"-то е ясно.
83
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако правилно си спомням, че преди пандемията при толкова болни следва дълга грипна ваканция? Без увъртане, без наваксване на материала, без празни приказки, помайване, и много акъли.