СУ обяви прием по съвместни програми с български и чужди университети

Те ще споделят преподаватели и ще издават общи дипломи
15 юли 2022 22:51, Петя Славова
44
СУ обяви прием по съвместни програми с български и чужди университети
Снимка: БГНЕС

За първи път Софийският университет "Св. Климент Охридски" обявява прием по съвместни програми с български и чужди университети, по които ще се споделят преподаватели и ще се издават общи дипломи, предава БТА.

Те са в области, за които има голямо търсене на специалисти - информационните технологии, биотехнологиите, физиката, химията и педагогическите науки. 15 от програмите са в партньорство с български висши училища, а други две са с университети в чужбина.

Новите програми са резултат от предварително проучване на нуждите на пазара на труда и за уменията, които работодателите очакват от завършилите специалисти. В тясно взаимодействие с представители на бизнеса и работодателските организации са изследвани потребностите от специалисти и е избрано какво да изучават студентите. Съвместните програми включват съвременни технологични решения в обучението и създаването на дигитални ресурси, включително и за дистанционно обучение.

Кандидат-студентите ще имат възможност да избират между една нова съвместна бакалавърска програма и 16 нови съвместни магистърски програми: "Анализ на данни" (бакалавърска програма), "Индустриални и фармацевтични биотехнологии", "Медицинска физика" (на английски език), "Интелигентна аналитика", "Химия за бъдещето" (на английски език), "Дизайн на електронно обучение", "Приобщаващо образование", "Жестов език и билингвистично образование", "Обучението по гражданско и интеркултурно образование в средното училище", "Иновации и мултидисциплинарност в задължителната подготовка по математика, компютърно моделиране и информационни технологии", "Технологии за обучение в профилирана подготовка по информационни технологии", "Педагогика на обучението по география и история", "Музикална педагогика - ръководство на фолклорна формация", "Визуални изкуства и образователни практики", "Иновации в училищното физическо възпитание", "Дизайн за дигитално учене" (на английски език), "Дигитални компетентности в чуждоезиковото обучение" (на английски език).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Няма образование вече в България дори и медицината опропастиха като знам какъв съм инж. Как да отида на лекар
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай, няма смисъл.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 .До Анонимен 15 , сложих ти плюс без да искам неволно.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 .До анонимен 15 . сложих ти плюс без да искам неволно.
24
0
 
8
 
! Отговори
Чукове преди 1 година
Почти всички изброени специалности в статията са разни педагогики, т. е. нищо. Развитие на икономиката скоро няма да има.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направих си труда да прочета абсолютно всички коментари.Щом смятате СУ за ниско ниво университет въпреки,че се намира между 600-650 място в света ( по данни към днешна дата , какво ще кажете за УНСС, НБУ ВСУ БСУ и всякакви новопоявили се университети?Най-вероятно нищо лошо тъй като дипломите ви, ако евентуално притежавате такива са от там,но си позволявате да дискредитирате СУ понеже не сте могли да бъдете приети там.Най-добрия останал "материал" е в СУ,останалото е в чужбина и в 52 вуза.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРО
21
0
 
5
 
! Отговори
До 23 що си анонимен преди 1 година
Педагозите отдавна са видели прахта зад юристите, икономистите, инженерите, лекарите и тем подобни. И дори се пазят от тези професии да не им навлизат в територията. Само педагогика учат, тия които не им стига бала за друго. Да не говорим, че на 40 години се води за "млад" директор. Тази професия е пълен фарс.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Връзка 25 - Повечето директори в чужбина, често нямат нищо общо с образованието в кариерата си, а са адвокати, финансисити, мениджъри и продобни. Директоркаската позиция е чисто административна.
19
0
 
5
 
! Отговори
Полет преди 1 година
Денков пърха между Радев, Борисов, Кунева и Хр. Иванов. Дори и един чуждестранен сертификат си е изкарал на гърба на българските данъкоплатци.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До - Такива сте ми много интересни ... на една топла бира сте от това, да се хвърлите през балкона, нищо не било важно и прочие, не си залсужавало, ама мелите по форумите (защото на живо просто ви казват да се разкарате и мненията ви не "остават") и мелите и мелите и големият ви кеф е, да накарате някой, да се почувства поне малко зле, както се чувствате вие постоянно. Вие сте една чума.
17
0
 
9
 
! Отговори
Връзка преди 1 година
Докато не се премахнат директорите на училищата, които не знаят учебното съдържание на различните предмети, но назначават учители за тях, няма да имаме качествено образование.
16
1
 
7
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
Щом "добрия вълк Лупи" е професор в СУ, не ми го хвали...и колко още други синекури...
15
2
 
6
 
! Отговори
До 21 Асан преди 1 година
В мюсюлманските училища и пансиони има достатъчно гейове. Да не си от тях?
14
1
 
12
 
! Отговори
Напаст преди 1 година
Стига с тия бройки. Студентите трябва са търсят университетите и да покриват техните критерии, а не обратното университетите да записват всякакви *** и да им издават дипломи за нищо. Утре тия *** ще са ви станат началници. Денков и предшествениците му да спрат да извиват ръцете на университетите, да заплашват преподавателите със съкращения и да налагат тази порочна практика. Не знам, докога ще ги търпят отдавна завършилите и ще се съпротивят, защото това засяга цялата икономика.
13
0
 
11
 
! Отговори
Грънци преди 1 година
От мюсюлманските училищата ги записват в различни български университети. Въпросните студенти нищо не знаят, но е разпоредено да пускат с привилегии и дори не знаят какво е поправителен изпит. Те са специална бройка.
12
12
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А какво ни интересува това нас нормалните гейове :)))
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 17 специалности две са с чужбинските унита. Огин, невиждано!!!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В далечната 1979г.в речта си за началото на учебната година ректора проф.Илчо Димитров каза да не забравяме че много които заслужаваха, останаха зад вратите на университета. Критериите бяха високи тогава. На изпита по история имаше повече от 6000 участници. Право приемаха 30 бр.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 .До колегата, Соррос не са човеци те са античовеци меко казано.

Спонсорирани публикации