Учителите настояват за повишение на заплатите

Готови са за протести
25 яну 2023 12:00, Росен Стойчев
130
Учителите настояват за повишение на заплатите
Снимка: БГНЕС

Оставаме в протестна готовност, ако не бъдат отпуснати повече пари за образование.Искаме поне 20 процента увеличение на заплатите на учителите.

Още по темата
Това предупреждение отправи в студиото на Нова председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

"Учителските заплати и на работещите в системата на образованието достигнаха едно отстояние от 125 процента от средната брутна работна заплата. Това даде възможност на много млади учители да влязат в системата. Но те не са толкова много и средната възраст на работещите е около 55 години. Ако повишаването на заплатите не продължи – няма да има приток на млади кадри", посочи той.

По думите му синдикатите искат поне 20 процента увеличение на заплатите. „Ако не бъдат отпуснати повече средства за образование, много лесно напрежението може да прерасне в протести или стачка. В момента коментираме  подобни действия, но не ми се иска това да се случва”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: протестучителидоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Радослав Андреев преди 1 година
Необходимо е да се прекатегоризира труда на педагогически и непедагогически персонал в образователната сфера. Когато са Втора категория труд,ще говорим за някакви реални увеличения Важно е какво остава като нетна сума и защо не се признава целия трудов стаж,а само педагогическия С тези увеличения само мотивирате хората с дълъг рудов стаж и преклонна възраст да не напускат системата никога. Втора категория труд или излизаме на улицата и събираме ,рокери,футболни фенове,роители!
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислете за всички, работещи в сферата, не само за учителите. Непедагогическия персонал понякога има повече отговорности от един учител. Не става въпрос заплатите да са еднакви! А да има разумно увеличение на всички! Иначе едните изостават и то много . Отговорността за живота и здравето на децата е на всички!
90
2
 
0
 
! Отговори
7 преди 1 година
И тези са ви много на некадърността ви отгоре!
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми,Предлагам ви, само ЕДИН ДЕН, да бъдете от 1 до 7 -ми час в училище, без да преподавате, да сте дужурни на входа или етажа да съблюдавате децата ви да не се избият,да въведете ред и дисциплина в класната стая , да спазите всичи изисквания на МОН и РУО,после да попълните училищната документация, да отчетете отсъствия, да нанасяне оценки,без подготовка на уроци ..........и още други подобни неща., и ако издържите лично ще ви дам месечната ми работна заплата 1485.лв/брутна/.
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хей, злобари и комплексари! Станете учители и взимайте милиони без да работите!
87
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....вземат всеки месец валчери за храна, пари от проекти. Надминавате многократно лекари и други високо квалифицирани професии по заплати за3- 4-5 часа работно време.
86
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От две години учениците са почти на онлайн обучение, а заплатите им се вдигнаха много повече отколкото на всички останали. Не знам на какво отгоре трябва да се вдигат, нито учениците са на ниво, нито образованието ни като цяло.
85
3
 
18
 
! Отговори
Абсолютно преди 1 година
Имаме прекрасни учители . И заплатите наистина са им ниски. В момента учители от няколко Европейски страни стачкуват/ Британия, Франция../ по същата причина- ниски заплати. Факт е никъде по света учителския,труд не е заплатен добре
84
1
 
9
 
! Отговори
Ердал преди 1 година
От много време не съм коментирал ще ви кажа че учителите било лекари или народа нямат никаква вина.Нашият проблем е национален не работи никоя институция както трябва,защото от управляващите зависи модела на управление на България.При нас е така връзки и далавери макар тая дума да я няма в западния език.
83
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите вземат като основна заплата 1500 лева.После имат добавки за клас прослужено време 1 процент,при частника или нямат клас прослужено време ил е 6 процента.Вземат пари за класен ръководител и лекторски Всяка година имат пари за дрехи около 500 лб.ДМС за 24 май и за 15 септември.Вземат и коледни босуни въпреки че ,са на държавната хранилка.Всеки учител по математика дава частни уроци- 30 и повече лева,без да имат фирма.
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто увеличиха заплатите на учителите, училището стана притегателно място за всякакви индивиди, учили-недоучили, някои с купени дипломи и дори хора с психични проблеми, така че случаи като побоя между учители ще зачестяват и изобщо не ме учудват.Трябват истински промени в образователната сфера-премахване на делегираните бюджети и мандатност за директорите,пък после заплати за резултати!!!
81
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 7 години сепенсионирах с 590 лева учителска заплата на висшист с втори клас класификация при директорка от ГЕРБ. Вземат пари за дрехи всяка година,ДМС за 24 май,за 15 09. и коледни премии.Сега основната заплата е над 1500 лева.Като добавите лекторски, пари за класен ръководител и за прослужено време сметнете какви пари вземат и работят по 4 или 5 часа.Какво искат още?Който не му харесва да отиде в частно училище или в частния сектор да видят за каква работа става и за какви заплати! Учете?
80
9
 
11
 
! Отговори
директор училище преди 1 година
Добре, но отпускът през ваканциите/ летни, срочни, грипни и др./ - да стане НЕПЛАТЕН ! Предложете им просто
79
11
 
16
 
! Отговори
Вече преди 1 година
станаха нагли, като всички на държавна хранилка
78
20
 
13
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Увеличение ли ако аз съм министър един учител няма да взима повече от 700 лева цял ден с клюки се занимавате и искате увеличение я дави го туря в устата
77
8
 
17
 
! Отговори
Леля Мими преди 1 година
Резултатите ца слаби,защото никой не проверява какво правят учителите в час.Какво правят инспекторите и директорите?
76
0
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
До Лекар, ми дано, от вашата порода няма бедни :)Как беше лекарския виц, българския лекар мечтае да емигрира в Германия, а немския в Щатите.
75
1
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
88, доктор ще стане
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При увеличаване на доходите спекулантите ще увеличат цените още и пак няма да ви стигат и така до безкрай. Затова единственото нещо е да се намалят цените, защото пари няма за увеличение.
73
3
 
18
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Големия синковец е пълен отличник, преди година спечели и национален конкурс, абе въобще умно дете е.Вече е 9 ти клас и до ден днешен допуска правописни грешки, пише грозно на ръка , и като го бъзикам за това, все се оправдава че пише без грешки само на РС.Даскалите са във възторг от него, само дето по мое време, / демек комунизма/, щеше да е между 4 и 5 с тия знаниня