МОН: Матурата ще е с тежест при приема в 48 университета

За медицина освен приемните изпити ще се включва и матурата по БЕЛ
9 фев 2023 13:42, Анисия Иванова
12
МОН: Матурата ще е с тежест при приема в 48 университета
Снимка: МОН

Оценките от държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища за академичната 2023/2024 гoдина.

В повечето от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит, или тази от матурата. Това показва информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 51 висши училища в България.

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формиране на бала.

Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж „Любен Гройс“ в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен, съобщиха от МОН.

В четири висши училища няма да се провеждат кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия „Васил Левски“, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от ДЗИ. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ВУЗМОНматураприем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Ами те в чужбина така ги вземат от България - преди да са завършили тук.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето от 20 желаещи, един ставаше студент, сега се чудят от къде да ги събират.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди беше с кандидат-студентски изпити, сега е само с матура,скоро ще стане дори без матура, всеки който си плаща влиза и излиза. После що народът ни е толкова "богат" и държавата ни е толкова "силна". Ами защото народът ни е "умен", "преумен" и "образован" бе! Елементарно.
4
0
 
5
 
! Отговори
57487 преди 1 година
ще започнат и без матура да ги приемат
3
0
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Скоро изпита ще е с оцветяване на картинки. Абе, като знам какъв съм инженер, ме страх да отида на лекар..
2
0
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Цялото образование е пародия. Не знам как още признават някои дипломи в чужбина.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък то една матура... Поне по български, английски и математика са пълна смешка, особено в новия си вид от миналата година. Отбиване на номера, целта е всички да вземат тапия. Пълно затъпяване и невежество ни чака до няколко години. Завършващите т.нар. средно образование сега до няколко години ще бъдат учители и ще мултиплицират собствената си некомпетентност.