Дори и с максимален брой точки, родители са принудени да плащат за частни детски градини

Новите критерии за прием не променяли нищо
10 мар 2023 19:28, Йоана Цонева
11

Задължителна предучилищна за 4-годишните малчугани, а родители ще получават повече точни за постоянен адрес.

Дъщерята на Виолета вече две години не може да се класира в държавна детска ясла, а е с максимален брой точки. Налага се да посещава частна.

"Новите критерии не променят нищо относно точките, ако досега повечето хора сме имали 13 точки, сега всички ще имат 15 точки. Критериите за мен с това не се променят", смята Виолета Димитрова.

За яслена и първа група в градината в столицата децата кандидатстват на един от адресите на своите родители, докато за втора, четвърта и подготвителни за училище кандидатстват с адреса, на който са записани.

"Разликата е, че е увеличен броят на точките и в момента, ако адресът на родителите на детето не е променян в последните над 3 години - това ще носи 5 точки, в последната от 1 до 3 години - 4 точки, и в последната под една година - 3 точки", обясни експертът в Дирекция "Образование" в Столичната община Нели Манчева пред Bulgaria ON AIR.

Промените предвиждат и въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните. Ако дете отсъства повече от 30 дни от детската си градина без уважителна причина и повече от 60 дни от яслена група, то ще губи мястото си.

"За да премахнем т.нар. тенденция "пазене на място", сме въвели тази мярка, че ако родител не уведоми писмено директора на детската градина в срок от 30 дни за причините за отсъствието - мястото ще бъде освободено, а на негово място ще бъде класирано друго дете", уточни Манчева.

Родителите, които учат висше образование, ще получават допълнителни точки. Според Виолета единственият начин да бъде решен проблемът с недостига на места в детските учебни заведения, е да бъдат построени нови. Но е твърдо решена - тази година отново ще кандидатстват.

"Не съм оптимист, ние не сме спирали да кандидатстваме, на всички текущи класирания участваме, но в никакъв случай не съм оптимист", каза майката.

Преизчисляването на точките по новата наредба ще се извърши до утре. На 27 март ще бъдат обявени свободните места за прием.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строят градини за милиони, а не виждат как е по света, детски градини от работодателя, дневни майки, сертифицирани, минали подходящо обучение и гледат в домашна среда, модел работещ от поне 60 г. в Западна Европа. Ние нали сме много важни и не виждаме по-далеч от носа си, събраха цяла България в три града и деградацията е пълна.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София се препълни, как ще има места в детските градини?
5
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да го направят така: да дават по още 10 точки на родителите, които имат адресна регистрация в София от раждането си. Че нещо се напълни с нови софиянци и няма място за нормалните.
4
4
 
7
 
! Отговори
alabala преди 1 година
Абе държавата те задължава да ходят на градина, не може да го гледаш вкъщи след 4г възраст
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че ще плащат. Минимум 2000лв. трябва да стане месечната такса!
2
0
 
4
 
! Отговори
после що не раждаме преди 1 година
Тук и без буболечки и CBDC (замисляните от глобалните лихвари дигитални купони) се топим. Поне ни оставете да изчезнем спокойно.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами разбира се че ще лащат! Който не му харесва, да си гледа детето сам. София се напълни със софиянци в повече, пълно е с майки - кифли, които искат сутрин да тръснат детето си на безплатна детска градина, за да имат време за кафенце с дружи и обиколки по моловете