Очакванията за повишаването на студентските такси

Среща между университетите
20 мар 2023 23:15, Росен Стойчев
7

Студентски съвети се събират спешно заради ръста в семестриалните такси на университетите. От Министерството на образованието и науката обявиха предложението - с 20% скача средният размер на годишната такса, съобщи Bulgaria ON AIR.

Увеличението касае основно студентите, които се обучават в специалностите от областите "Педагогически науки", "Хуманитарни науки", "Социални, стопански и правни науки", "Природни науки", "Технически науки".

Студентите в 8 професионални направления и 18 защитени специалности са освободени от такси.

Още по темата

"Таксите в университетите се определят по предложение на Академичните съвети", заяви министърът на образованието професор Сашо Пенов.

За университетите, които не са научноизследователски, от МОН съветват:  "Останалите университети имат възможности по различни европейски и национални програми да кандидатстват за развитие на своята дейност", заяви министър Пенов.

Под въпрос са средствата на 40 университета у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Непрекъснато се говори за пари , а не и за качетво на образованието. Раздават се дипломи на кило , знания никакви ( с много малки изключения ). Обществото няа нужда от такава политика в образованието.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И навсякъде думата частни се свърза с държавна субсидия. Ползите без задълженията.Бг шоу.
2
1
 
4
 
! Отговори
Политолог преди 1 година
Няма смисъл от българското некачественно образувание.Завършете Харвард като сте ербапи.
1
0
 
9
 
! Отговори
По-важно е преди 1 година
Да се спре нелогичното и престъпно спонсориране на десетките частни ВУЗ-ове с пари от бюджета! Да се издържат сами от таксите си, както е по цял свят. Ако имат качествено обучение и възпитаниците им правят блестящи кариери, ще има наплив от кандидати да следват в тези ВУЗ-ове, дори и от чужбина. Вместо това се бърка в джоба на данъкоплатеца, за да могат дремльовците от БАН да четат там остарели лекции, докато в БАН им върви и трудовия стаж, и заплатите, и осигуровките пак от нашия джоб!