Родители на ученици вече могат да подават документи за 300 лв. помощ

За пръв път тя се отпуска за всички класове да 4-ти влючително
20 юни 2023 17:30, Стела Стоянова
6
Родители на ученици вече могат да подават документи за 300 лв. помощ
Снимка БГНЕС

Родителите на ученици от 1-и, 2-и, 3-и, 4-и и 8-и клас вече могат да подават заявления за отпускане на еднократна помощ от 300 лв.

Сумата се изплаща на два пъти, като половината от размера може да бъде получена след влизане в сила на заповедта за отпускане, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. За получаването на втората част от помощта не е необходимо повторно подаване на документи.

Досега тя се получаваше само от семействата на ученици, записани в първи и осми клас. Право на това подпомагане вече ще имат и записаните във втори, трети и четвърти клас, независимо дали училището е държавно, общинско или частно, при положение, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството, обясниха от Агенцията за социално подпомагане.

Още по темата
Помощта се предоставя без значение от размера на доходите на родители и осиновители, приемни семейства/семейства на близки и роднини, за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето; настойник/попечител, който отглежда детето.

Документи се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес след записване на детето в съответния клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година. Изключение се прави в случаите, в които поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но за не повече от 6 месеца от започване на съответната учебна година.

Помощта ще трябва да се върне, ако  детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Освен това сумата ще се възстановява на държавата, ако ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок.

При 5 неизвинени отсъствия за месец парите също ще ес връща
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: учениципомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
12
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 месеца
След първи клас - помощи само на онези, които в първи клас са научили азбуката! Знаете ли колко пари ще ни спести това?
4
2
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
До Исторически парк Те са за ВСИЧКИ деца, градино! Без значение на доход и етнос. Може ти да висиш във вашето историческипарково казино, но повечето родители ще купят нещо на децата си.
3
0
 
11
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
А кой ще напише молбата от името на неграмотните родители.Стига вече с този ...
2
0
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 10 месеца
Правили ви впечатление че вече и Български Деца могат да взимат тези пари ?
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фатмето харесва тоз новина

Спонсорирани публикации