Зам.-министър: Учебните програми да дават повече свобода на учителя

Необходима е цялостна концептуална промяна
4 авг 2023 16:09, Стела Стоянова
18

"Необходима е цялостна концептуална промяна, трябва да се започне от учебните програми и оценяването. Новите учебни програми трябва да предполагат повече използване на интегрални знания, повече практическа насоченост, залагане на компетентностния модел на обучение. Това до голяма степен ни липсваше. Добре е учебните програми да дават по-голяма свобода, по-голяма възможност за учителите за постигане на очаквани резултати", заяви зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова в студиото на "България сутрин".

Оценката е, че в момента учениците са обременени с фактологичен материал, с много понятия, които отдавна са остарели или нямат практическо приложение в живота.

"Визията на учебниците е била подходяща преди десетилетие. Учениците предпочитат повече обяснения, примери, друг илюстративен материал, да не говорим за стила, който е академичен. Има много примери за неразбиране на учебния материал. Това демотивира учениците, затова резултатите от изпитите не са удовлетворителни", посочи зам.-министърът.

Още по темата
Тя подчерта пред Bulgaria ON AIR, че целта на реформата не е олекотяване, а облекчаване на материала. Лазарова обясни и защо се предлага "Под игото" да се премести от учебника за 10 клас в този за 9 клас:

"Прекалено много произведения от българската литература има в 10 клас. Така ще има повече време в изучаването им, малко повече и по-целенасочени усилия за НВО в 10 клас", изтъкна гостът.

Зам.-министърът каза също, че втората дата за изпита след 7 клас не е за поправка на оценка, а шанс за учениците, които по обективни причини, като заболяване например, не са успели да се явят на редовната дата.

"Да им се даде шанс да се явят на изпит и да бъдат конкурентни след това, защото този изпит участва в балообразуването при кандидатстване в следваща степен. В 12 клас ще се създаде възможност за зрелостниците за промяна на оценката от единия държавен зрелостен изпит - при обективни обстоятелства може да се удовлетвори желанието за явяване. Тази оценка няма да фигурира в дипломата", каза още Емилия Лазарова.

МОН обсъжда варианти за намаляване на въпросите в НВО след 10 клас. Ще има повече въпроси с отворен отговор, за да покажат знания, а не само възпроизвеждане на наученото.

Министерството обмисля също варианти да има втори дати за изпит на учениците след 7 и 12 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще има ли по училищата предмет "Кючек"? Ако има такъв, от кой градски квартал ще е учителката или учителя? В час по пеене ще има ли "Чалга" певици, като преподвателки? Колко ще са им заплатите на тия изваяни в кръста учителки? В училище ще има ли портрет на Българският Герой на ЧалгаКючека - Азис? Ще е добре да се извая паметник пред парламента на Българската Звезда Кючек - Азис и ученици всяка година със знаменца да се кланят първо при руския паметник, след това паметника на героя Азис!
16
1
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 6 месеца
"Свободата " на учителя не винаги е положителна. Програмите трябва да са разработени така ,че да развиват мисленето ,а не зазубрянето.Няма нужда от създаването на унифицирани млади хора ,като извадени от един и същ "калъп".Трябва да се развива въображението ,което е в основата на прогреса. Има дисциплини ,в които "рамката" на учителя да е погрешна и така при липсата на критично мислене ,формира "слепци от матрицата" ,които са "осакатени".
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Таа не ставала, а младите ептен.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НОВИТЕ ПРОГРАМИ ДАВАТ ПОВЕЧЕ СВОБОДА НА ОПРЕДЕЛЕНИ БЛИЗКИ ДО ГЕРБ УЧИТЕЛИ ДА УСВОЯВАТ ПАРИ ПО ПРОЕКТИ
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПП ГЕРБ *** ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА ПРОЕКТИ
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
герб съсипа образованието за десетилетие напред
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КАРИЕРАТА НА ЛАЗАРОВА ПОКАЗВА ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА В КОЯТО ПОСТОВЕТЕ СЕ РАЗДАВАТ САМО НА СВОИ ХОРА. ИЗДИГНАТА ЗА ДИРЕКТОР НА ГИМНАЗИЯ ПРИ ГЕРБ, УРЕДЕНА В МЕТОДИКА НА ПРЕПОДАВАНЕТО В ГГФ НА СУ ПРИ КЛИМЕНТ НАЙДЕНОВ КОЙТО ПОСЛЕ БЕ НАПРАВЕН ДЕКАН И ПРОФЕСОР И СЕГА ЗАМ МИНИСТЪР. ПО ПРЕПОРЪКА НА ДВАМА ДЪРТИ КОМУНИСТИ ЕДИНИЯ АКАДЕМИК И ДИРЕКТОР НА ЦЕНТЪР КВАЗАР И ТОЙ И ЖЕНА МУ АГРЕСИВНИ АНТИЗАПАДНИ МАРГИНАЛИ
10
0
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
Реформата е абсолютна глупост, прехвълят цялата отговорност върху гърба на учителите.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕРБАДЖИЙСКА НЕКАДЪРНИЦА
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лазарова е начална педагогика, тоест най-ниското образователно ниво, гербаджийско протежи и затова говори такива глупости от образование и наука нищо не разбира.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СВОБОДА НА НЕГРАМОТНИЯ УЧИТЕЛ ХАХА
6
0
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 6 месеца
Оставка!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тия от пп са като от калъп - винаги пеят едно и също- за 33 години ниможахте само да изолирате панелките - да не говорим за построяване за права и обратна вода за ток и за пътища и градинки дето се направиха за 30 годин при лошите комунисти
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ами да закрием училищата бре -всеки даскал ще си преподава каквото му скимне- по-голяма пр-ос-то-тия неможе да се роди- в училището се възпитава дисциплина ,уважение към по-възрастните, уважение към жените , родолюбие, уважение към страната към хората в тая страна - тая сигурно е от ПП - продажните ***
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На тази пишман министърка не и ли е време за пенсия? Време е да да даде път на младите хора!
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кога ще съкратите броя на ваканциите /най-много в БГ/ и кога ще намалите лятната ваканция на две седмици????? Прави сте - отдавна не живеем в комунизма!
1
3
 
3
 
! Отговори
златна технология преди 6 месеца
ОТ КОЯТО БОГАТЕЯТ В ЦЯЛ СВЯТ, НО НЕ И В БЪЛГАРИЯ !!! Време е да зарежем смрадливия петрол и да си караме автомобилите с вода по технологията на световният български гений Илия Вълков ЮЛ БРАУН. И да засаждаме широколистни фиданки, а не евкалипти и иглолистни, които поддържат опустошителни пожари.