В един момент учебниците могат да се окажат незадължителни

Цоков: Промените трябва да намалят фактологическата сложност
11 авг 2023 09:47, Стела Стоянова
23
В един момент учебниците могат да се окажат незадължителни
Снимка БГНЕС

Ограничаването с един учебник по предмет не би бил добър подход, но трябва да се балансира по отношение на одобряваните учебници.

Това заяви министърът на образованието проф. Галин Цоков пред БНТ. По думите му учителите трябва да имат по-голяма автономност да изберат учебника, по който ще преподават.

Образователният министър очаква, че в даден момент учебниците дори може да се окажат незадължителни заради развитието на дигиталните платформи в образованието.

Учебните програми са отворени за обществено обсъждане, добави още той.

Още по темата

"Това е един труд на екипи в продължение на 2 години. Един от нашите принципи е приемственост в политиките и това, което се е случило преди. Ние отворихме учебните програми за обсъждане на базата на мнението на експертите от 2022 г. Там са предвидени облекчения от гледна точка на отпадане на теми и фактологичен материал", заяви Цоков.

Според министъра амбицията е промените в учебните прогрaми да доведат до намаляване на фактологическата сложност. "Това, че отпадат определени факти, не значи опростяване. Така учителите ще имат повече време да постигнат не само усвояване на знанията, а изграждане на умения и отношения у учениците", допълни той.

Цоков каза още, че когато се въведат индикатори за качество на всеки учител и училище, ще може да се определи приноса за личностното развитие на всеки ученик. Това е свързано с промени в училищното и предучилищното образование, за да бъде приета наредбата за критериите, по които ще се измерва качеството.

Възможно е бюджетът на училището да бъде обвързан с качеството на образованието, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората не трябва да се обучават, харчат се пари за обучение в нетраен материал. Изкуственият интелект е вечен. 12 години го учиш и харчиш пари, а то нищо не научава. Изкуственият интелект знае всичко и не забравя.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може да се напишат няколко учебника - един пробългарски, един евроляв градски десен, жендърски учебник, един антибългарски евроатлантически. Всяко училище да си избира учебника и политиката. Един чуебник не може да събере различните гледни точки.
19
0
 
4
 
! Отговори
Планът на сглобката преди 8 месеца
Как са го подкарали сглобката 1. подаряваме всичко от армията и МВР и оставаме незащитени 2. навзимаме дългове, от които народът нищо не вижда, но пък задлъжняваме до 10-то коляно и ставаме зависими 3. махаме всичко нормално и родно-националната валута, национален празник, полове, история и свобода на свободно мнение и слово 4. училището става проформа и всички стават неграмотни за повече от обслужващ персонал 5. всичко нужно "получаваме" (прескъпо) от "съюзиците" и ФИНАЛ-край на държавата!
18
0
 
9
 
! Отговори
А преди 8 месеца
Представяте ли си след години, когато за министър ще бъде назначен човек, завършил по тази нова волна програма? Чалга и наркотици, да ви е честито!
17
0
 
9
 
! Отговори
Ха преди 8 месеца
Ми и образованието може да стане по желание! Защо трябва задължително да се учи? Да учат тези които искат,а другите... там вече не е ясно!Навремето учебниците бяха задължителни,ходехме всеки ден на училище и ни скъсваха от домашни.Сега е волна програма и за съжаление се виждат тъжните резултати от тази програма!
16
7
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 8 месеца
Тази преработка на хартия е крайно време да отпадне. Почти всички деца имат телефони и таблети. Вие знаете ли колко тежи една раница на първокласник до петокласник? Аз не мога да я вдигна, па камоли децата ми да я носят. Един таблет, няколко тетратки и готово. Каква е драмата? Хем не може да се скъса, хем можеш бележки колкото си искаш да правиш. Можеш да си подчертаваш. Какво повече се иска?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За какво са ни училища и учебници? Нали има Гугъл и Укипедия?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Българиа от досто отдавна титрата професор означава ...!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Училището трябва да стане незадължително и децата да решават дали да ходят на училище, или не.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абреееее, министре, брееее.... По твоята логика грамотността скоро ще е незадължителна. Диктуваш на телефона и той ти го набира.....чисто, всички запетайки правилно,с ът- и ят-а... И да четеш що рие , като има аудиозаписи, нали?!? Ами на кой му трябват книги като има филми и на кой му пука, че за исторически събития децата ще съдят според приумиците на сценариста и продуцента...... И тоя бил министър на образованието, леле лелеаправете майката на Азис началник на Сливенския затвор, по- добре
11
0
 
3
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 8 месеца
Тоя изглежда ***, пази боже децата!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Цоков каза още, че когато се въведат индикатори за качество на всеки учител и училище, ще може да се определи приноса за личностното развитие на всеки ученик." - Не стига, че даскалите станаха адмиинистратори на бщрократичната ви система, ами сега ще гоними ще оценяме всеки човек, във всяка секудна, за всяко действие. Ама нека да позная - ВАС НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ОЦЕНЯМЕ!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Това, че отпадат определени факти, не значи опростяване. Така учителите ще имат повече време да постигнат не само усвояване на знанията, а изграждане на умения и отношения у учениците"" И знаеш ли, докъде стигаме, БАТЦЕ! До момента, в който всичките си мислят, че са много умни и умели, а не могат да завършат изреченеи, без да извадят телефона и да "фактчекнат" два-три пъти ...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
е може да се правят ромени за всичко, по всяко време, когато им кефне. Няма да има копия на промениет и никойняма да има доказателства, а защото ще изисква име и парла, няма да може да се архивира в публични архиви. Само, да не ви изгърми сървърчето, че не знам отгава ...
7
0
 
9
 
! Отговори
Малкъм Екс преди 8 месеца
Без образование до никъде няма да стигнеш
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тотален ментален колапс ... Тези технически средства гиима не от 2, а от поне 30 години вече, каот в университети може да се спори, че ги има от 60-те, със свбоден досп за студентите от 80-те години насам.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-добре г-н министре изобщо вече да не ходят и без това нищо не научават,а пък и няма кой да им преподава качествено.Ходят само и единствено да си раздвижат новите дрехи,да си покажат новата татуировка,новия телефон ,новия пиърсинг.И така да им минава деня.Учителите и те добре ,взимат си увеличените незаслужени заплати без реално да извършват дейност.Нали оня ококорения рече "само при извършени реални действия тогава ще има увеличение на заплатите"
4
0
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 8 месеца
Са това. Учителите често си сменят работата. Като дойде друг, ще се сменя учебника?Трябва да има програма и учебни материали, които я покриват.Като се явиш на изпит 7 клас, никой не те пита по какъв учебник си учил и кой ти е преподавал.Този предлаган подход е за университета.Аман от безумни идеи.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В коментарите на една от предишните статии по въпроса, бях писал за учебници само със заглавия и с празни страници. Друг коментатор беше писал, че на сащ и колониалното управление назначено от тях, не им трябват умни роби...
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека Оглупяването на нацията продължи -от Посолството !