Възможен ли е устойчив икономически растеж без инфлация и кризи в България?

Световноизвестният икономист проф. д-р Ричард А. Вернер ще отговори на този въпрос в публична лекция, организирана от ВУЗФ
27 ное 2023 16:20, Анисия Иванова
15
Възможен ли е устойчив икономически растеж без инфлация и кризи в България?
Снимка: ВУЗФ

Устойчивият икономически растеж, осигуряващ справедливо разпределение и благоденствие, без инфлация и кризи, е възможен. Защо тогава не успяваме да го постигнем?

Отговорите на тези въпроси ще даде един от най-авторитетните икономисти в света проф. д-р Ричард А. Вернер в публична лекция, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
Събитието ще се проведе на6декември 2023 г. от 14:00 часа в зала 501 на висшето училище.

Темата на лекцията е “Устойчив икономически растеж без инфлация и кризи - как да го постигнем в България?”.

Публичната лекция се организира по покана на ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев.
В продължение на почти 80 години базираните във Вашингтон институции осъществяваха контрол върху голяма част от света да приеме набор от политики - т.н. „Вашингтонски консенсус“ - базиран на съвременната мейнстрийм икономика. Според неговите постулати, държавите трябва да приемат свободните пазари и свободната търговия,да дерегулират, либерализират и приватизират, привличайки чуждестранни инвестиции, като така ще се развиват и ще успеят икономически.

Въпреки това, сред почти 100-те развиващи се страни, принудени да приемат и прилагат тези политики, няма нито една, която да се е развила успешно през тези 80 години. Достиженията на мейнстрийм икономиката на равновесието са нищожни. И все пак има няколко държави или региони, които са преминали успешно от статут на развиваща се към развита страна през 20-ти и в началото на 21-ви век: Япония, Корея, Сингапур и Китай и нейните региони (включително Тайван). Те обаче постигнаха този „чудотворно“ висок икономически растеж чрез приемане на политики, строго забранени от МВФ, Световната банка и международните организации за развитие.

В лекцията си професор Вернер ще обясни какво се е объркало с икономиката и защо дори водещи учени ще признаят в престижни научни издания, че макроикономиката не е постигнала буквално никакъв напредък от поне един век. Той ще обясни, че е необходимо и е крайно време да се приеме научната, основана на доказателства и емпирична изследователска методология и в икономиката. Когато се направи това, специалната роля на банките и създаването на пари, дълго игнорирана от официалните дефиниции в учебниците, става очевидна.

Изводите са, че наистина можем да постигнем икономически прогрес. За България това означава, че е възможно устойчиво и бързо икономическо развитие, което осигурява просперитет за всички без кризи. Това включва и начини за справяне с един основен проблем - демографската криза и намаляването на населението. Професор Вернер ще обясни как всичко това може да бъде постигнато.

След края на лекцията участниците ще имат възможност да зададат своите въпроси на проф. Ричард Вернер.
Модератор на събитието ще бъде проф. д-р Юлия Добрева, зам.-ректор на ВУЗФ.
Проф. Ричард Вернер е един от най-известните и авторитетни икономисти в света. Той е професор в Оксфордския университет и в Университета в Уинчестър. През м. октомври т.г. проф. Вернер беше избран за редовен професор във ВУЗФ, където ще ръководи най-новата международна магистърска програма на бизнес университета“Международно банкиране и финанси” (с преподаване на английски език).

На събитието ще присъстват ръководители и представители на държавни институции, бизнеса, академичните и научните среди, икономисти, анализатори и експерти.

Работен език е английски.
Всеки желаещ да участва в публичната лекция може да се регистрира до 4 декември на е-mail assistant@vuzf.bg.
Публичната лекция ще се излъчва на живо във Facebook страницата и Youtube канала на ВУЗФ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: лекцияВУЗФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
TOQ NEE DUBRE MANI GO
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Освен това изглежда е измислил термина количествено облекчение но не го одобрява.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този е някакъв нацистки откаченяк, който е съдил университета си твърдейки че го дискриминира защото е бял християнин, ясно е че някой принципен другар го е поканил нарочно, за да отричат заедно модерната икономика.
9
1
 
7
 
! Отговори
Стоев преди 4 месеца
Румъния Албания и кой ли още не ни задминаха.С този некадърен и крадлив икономически и политически елит БГ е обречена да е от 3 свят
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как може да има икономически растеж в условията на демографска катастрофа? Населението намалява, и съотношението млади/стари става все по лошо. Кой да го генерира този растеж като няма индустриални производства и парите се набиват основно в жилища и автомобили и почивки.
7
7
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 4 месеца
Беше възможно по времето на Борисов , вече НЕ.
6
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
защото в българия няма наследствени капиталисти тука не важат икон закони заедно поколение трябва да станеш милионер затова е борбата за траншовете от есда станеш милионер без да работиш 5 поколения трябва да минат за да имашнякакви претенции
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Възможен е дори при наличието на корупция стига парите да остават в страната а не да излизат навън по някои данни по 10 милярда годишно изтичат от страната
4
2
 
1
 
! Отговори
Боби М преди 4 месеца
Възможно е и българският национален отбор по футбол да стане световен шампион. Необходимо е само търпение и поне още един мандат на настоящото ръководство на БФС!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Справедливо разпределение няма ,кой като му дадат заплата връща част от нея защото несправедливо е поличил повече силния капитализъм се дължи на силния егоизъм тоест несправедливост
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Възможен е, ако се изпълнят 20-30 неизпълними условия.
1
0
 
11
 
! Отговори
Кратък отговор: преди 4 месеца
Възможен е само ако политиците във властта са абсолютно некорумпирани, хора на морала и идеалисти, искащи силна и независима България.

Спонсорирани публикации