Държащите повторно матура ще плащат

Важи за желаещите да повишат оценката си
28 мар 2024 13:51, Инна Ангелова
6
Държащите повторно матура ще плащат
Снимка: БГНЕС

От МОН предвиждат наредба, с която желаещите да се яват повторно на матура, за повишаване на оценка, да се плаща. В началото на март депутатите приеха зрелостниците да могат да се явяват на поправка на матурите след 12-и клас, ако не са доволни от оценките си. Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, но искат да повишат успеха си, за да могат да кандидатстват в университет.

След промените в закона учениците ще могат да се яват на поправка веднъж, но не по-късно година от датата на полагане на първия изпит. Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за средно образование, а само в удостоверение за положен държавен зрелостен изпит.

За явяване втори път на матура за повишаване на оценката ще трябва да се плаща такса. В проекта е записано, че размерът ѝ ще е съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. В нея все още обаче няма размер на такса за този вид допълнително явяване на матура.

Кандидатите да се явят на поправка на матура, завършили през учебната 2022/23 г., трябва да подадат заявление за явяване между 24 и 26 април 2024 година. След това те ще получават и служебна бележка за допускане до изпита. За учениците, които ще държат матура през тази година, ще има възможност да поправят оценката си през август-септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Образование
Откриват филиал на Русенския университет в молдовския град Тараклия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 2 В някои ВУЗ се влиза с участие на олимпиада, няма значение оценката. В други се влиза с тест за обща култура. Само поискай да учиш и ще те приемат, където пожелаеш. Включително и медицина.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който плаща, получава хубава оценка.
4
0
 
3
 
! Отговори
6-5 преди 3 седмици
Плащаш и зимаш.
3
0
 
14
 
! Отговори
00567 преди 3 седмици
предлагам да има поправки на матурите докато определени хора изкарат желаната оценка, след то ще ги направим депутати, за да опропастят държавата със законодателните и конституционни си промени
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Некадърникът Анастас Герджиков направи така, че в СУ "Св. Климент Охридски" да се влиза с матура , която е задължителна, за да завършиш средно образование, във всички специалности. А тия от МОН копаят дъното...
1
10
 
3
 
! Отговори
Сложно ли е преди 3 седмици
МВР избиват масово Българи в град Бобов дол и от прокуратурата нищо нерабирали - над 100 млади човека за 4 години главно жени ! Къде е Държавата!? Имат 2 РПУ-ТА за 4000 човека в Бобов дол!