Пирамида израсна до Мадарския конник, руски сайт е издълбан в скалите

Мистериозна каменна пирамида е изградена на скалите над Мадарския конник; на съседна скала е издълбан адрес на руски сайт
13 дек 2006 18:26,
Пирамида израсна до Мадарския конник, руски сайт е издълбан в скалите
В близост до тези скали се намира пирамидата, за която се смята, че е свързана с Бялото братство. Снимка: Булфото

Мистериозна каменна пирамида с основи 4 на 4 метра и височина 2,70 м е изградена на скалите над Мадарския конник близо до античната крепост от 5 век, които са в защитените граници на археологическия резерват Мадара, алармира БТА.
   
Според директора на историческия музей в Шумен Дечко Лечев пирамидата най-вероятно е издигната от последователи на Бялото братство, които всяка година се събират на скалите на 24 май.   

Пирамидата е изградена чрез суха зидария от камъни от самия район, които не са обработвани, но са подбирани според необходимия размер. На съседна скала е издълбан адрес на руски сайт, който е обявен като официален сайт на Бялото братство.    

Пирамидата, намираща се в труднодостъпен район на ръба на отвесните скали, била забелязана случайно преди няколко дни от туристи. Днес експерти от историческия музей в Шумен направиха снимки на съоръжението, което според тях е свързано с ритуалите на дъновистите.   

На стотина метра разстояние, върху основите на средновековната църква в крепостта, са поставени икони на Богородица, а мястото е обозначено като "Църква "Майка Мария".

Директорът на шуменския музей Дечко Лечев заяви, че пирамидата няма да бъде разрушена, защото тя не уврежда паметниците на културата в археологическия резерват Мадара.

Няма нищо притеснително нито в пирамидата, нито в църквата, явно това е свързано с ритуалите на Бялото братство, които са официално регистрирани и винаги са били коректни при сбирките си на Мадарските скали, добави Лечев.    

Според него изграждането на пирамидата не може да се смята за нарушение на закона за паметниците на културата, защото това не е строеж в буквалния смисъл, а е натрупване на каменни блокове без спойка.

Специалистите от шуменския музей продължават да издирват хората, изградили пирамидата над Мадарския конник. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание