80 организации искат: Закрийте домовете за деца. Вредни са!

Броят на изоставените деца у нас на 100 000 души е сравним с този в Молдова, Беларус, Украйна и Русия
26 фев 2008 16:30,
14
80 организации искат: Закрийте домовете за деца. Вредни са!
Снимка: Булфото

Над 30 неправителствени и 50 други организации настояват премиерът и президентът да подкрепят идеята за закриване на домовете, защото те са вредни за децата. Това заяви Нели Петрова, председател на управителния съвет на Института по социални дейности и практики.

В момента 16 000 български деца живеят в подобни интернати т.е. домове за сираци, деца с увреждания, деца с противообществени прояви и т.н. “Някои деца стават заложници на училищата - има случаи, когато те живеят в регионален център, а ги водят на училище в някое село, само за да не го затворят“, подчерта Нели Петрова.

„За съжаление броят на изоставените деца у нас на 100 000 души е сравним с този в Молдова, Беларус, Украйна и Русия”, каза още Петрова и допълни, че всяка година около 1000 бебета от родилния дом отиват направо по домовете.

Според Събина Събева, директор на Международна социална служба, парите, които сега се дават “за бетониране на социалните институции”, където не се осъществява никаква реформа, а само се правят най-належащите ремонти, могат да бъдат пренасочени към създаването на комплексни, превантивни услуги в общините.

За да стане това възможно е необходимо всяка община да оцени необходимостта от предоставянето на подобни услуги, които да са достъпни за всяко семейство. Целта е да се намали броят на изоставените деца.

Според Събева превантивната работа трябва да започва при всяко съмнение, че новороденото ще има някакъв проблем. Броят на изоставените новородени в София при предоставяне на такава услуга е намалял със 70 %.

Друга подобна услуга е подкрепата за самотните майки и за родителите на деца с психични и физически увреждания.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения Соня Владимирова заяви, че държавата трябва да „поеме своята отговорност и да бъде създаден национален план, който координира всички дейности по намаляване на броя на изоставените деца."

Владимирова е казала, че до 10 години е възможно закриването на домовете, ако сега започне създаването на малки алтернативни жилища за по 5-8 деца, където те да се чувстват като у дома си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
observer преди 16 години
Добра идея, но неразвита докрай. Домовете за изоставени деца са инкубатор на престъпност и етнорасов упадък, спор няма, но не е достатъчно да се закрият, без да се вземат мерки за провеждане политиката на лебенсраум-а, сиреч изтребление на подчовешките отпадъци и расовата тор, обитаващи тези домове. В противен случай нашите паркове и градини, гари и безистени, и всевъзможни бърлоги и унтергрунд ще бъдат заляти от хилядите *** мутантчета, продукти и на свой ред възпроизводителина битов алкохолизъм, наркомания и расова мръсотия.Предполагам знаете кое е било първото дело, което германският Райх е свършил в разгромената полско-еврейска държава от 39-та година. Събрали са всички "клиенти" на лудници, и домове за умствено изостанали, наредили са го до стената, и са им теглили по един диск за сбогом. Ако една нация иска да оцелее в днешния свят на тотален упадък, обръщане към благородните образци на Третия Райх е задължително условие за самосъхранение...
12
0
 
0
 
! Отговори
nar преди 16 години
моето мнение е че майки като тази която родила 4 деца и ги оставила от раждането им трябва да се кастрира или нещто подобно.Неможе да баде оставена така тя ще ражда и щеги изоставя още 10.трябва да има закон за такива майки.
11
0
 
0
 
! Отговори
вера преди 16 години
Според мен това със закриването на домовете за деца сираци,деца с увреждания... е малко нереално!1-во в България има толкова много изоставени деца откъде ще се намерят приемни семейства, които да ги отглеждат в нормална семейна среда, предвид ниските доходи на населението!Друг е и проблема с осиновяването.Има хора материално осигурени, които искат да дарят един нормален живот на едно такова дете,но това става мнооого трудно,а понякога даже и не ти позволяват,заради някъква дреболия.Както гледах в един репортаж за една жена - адвокат,материално осигурена, която няма деца и иска да осинови такова дете,да му даде по-добър живот,да има жилище, образование,а защо не и бизнес в последствие,да бъде щастливо и обичано и да я наследи те не и разрешили, защото била на 50 години и вече я сложили в "графа" умиращи.Пълна тъпотия.Тъпотия та чак до шия!Така се дразня!Според мен не трябва да се закриват тези домове.Те са нужи.Но трябва да се подобри квалификацията на възпитателите да се повиши тяхната отговорност към тези деца, защото положението в тези домове е наистина трагично.Такива деца винаги ще има това е неизбежно,колкото и гадно да звучи!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а безполезните неправителствени организации (с правителствени пари) що не се самозакрият и парите им да отидат при тези деца????? а иначе са много компетентни какво требвало да се направи-краднат като луди!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Абсурдът преди 16 години
Такива домове, наред с цялото сбъркано общество трябва да бъдат закрити не, ами тотално изринати от лицето на земята! Такива язви, като изоставени, болни, малцинствени и прочие групи нямат място в едно съвременно и проспериращо общество! Това са язви, които гълтат пари не за заздравяването си, а за развиването си! Многодетните *** биват поощрявани да се **** и да раждат още повече ***, като им се изплащат социални и детски помощи (интеренсо зано при Българите въпросът с детските стои по СЪВСЕМ РАЗЛИЧЕН НАЧИН - имам абсолютно реален пример - брат ми, но за това някой друг път..), като се строят и поощряват подобни заведения, организират се *** кампании за събирането на помощи и прочие и прочие..Излиза, че обществото ПЛАЩА за да ги има такива проблемни моменти! Защо? Защото е много морално и обича да гледа ***, които са плод на вековните прегреешения и безчинства?!Сбъркан свят..
8
0
 
0
 
! Отговори
netakabe преди 16 години
Напълно съгласна съм с мнението на N6, защото имам лични наблюдения от работата на подобни институции точно във Великобритания и не съм толкова впечатлена. По-добре е да се опитаме да съхраним и подобрим това, което имаме, отколкото да го унищожаваме.Не искам да звучи параноично, но зад тези призиви се крият със сигурност и много комерсиални лични интереси. И за да не се чудим какво да правим с децата, оставени за отглеждане в тези домове,трябва да обърнем внимание, всички ние - е превенцията от нежелана бременност.
7
0
 
0
 
! Отговори
Edin ot Nas преди 16 години
Уважаеми коментиращи,Нека се опитаме трезво и без излишни емоции да си отговорим на тези и на много други въпроси по тази силно емоционална тема, с чиято емоционалност много чужди и недоброжелателни сили и фактори вътре и вън от България, според мен, умишлено злоупотребяват. (P.S. Изпращам края на коментара си за трети път, тъй като първите два пъти този край бе отрязан, неразбираемо по каква причина, за което се извинявам.) Суважение! Edin ot Nas
6
0
 
0
 
! Отговори
Edin ot Nas преди 16 години
Уважаеми коментиращи,Струва ми се, че по тази тема всички ние би трябвало да бъдем изключително по-внимателни и значително по-критично да се отнасяме към изобилието от информация по темата, без разбира се да изпадаме в излишна подозрителност. Като начало в тази посока, според мен, би трябвало да си отговорим на ред въпроси, по-съществените от които са:Колко са по света организациите, които са "загрижени" за "нещастните сирачета в България"? Какви са техните мотиви? Какъв по обем е потокът от финансов и всякакъв друг ресурс, свързан с филантропията насочена към децата в неравностойно положение, който тече в европейски и световен мащаб? С кои други "индустрии" е сравнима тази "филантропическа индустрия", в която участват даже и родители на самите изоставяни деца? С наркоиндустрията? С търговията с хора? Или пък с търговията с орагни? Кому е изгодно да отстрани държавата от нейната законова грижа за децата без родители, като прехвърли тази грижа към всякакви други сдружения и институции, НПО-та и т.н., по същество приватизирайки един голям ресурс от човешка плът и бъдещ интелект, можещ потенциално да бъде разглеждан и като стока? Какъв ще е държавният и обществен контрол на всички нас като българи върху съдбите на тези наши деца, когато те биха зависели основно от вижданията, волята и прищевките на собствениците на т.нар. "благотоворителни организиции", повечето работещи на принципа "Който плаща, той поръчва музиката!", неистово стремящи се именно те да получат правото да организират коментираните "алтернативни" форми на работа с децата? Много от тези алтернативни форми, разбира се, действително са по-добри от съществуващото в момента, но защо тези нови методи да не бъдат организирани от държавата и под строг обществен контрол? Намаляването на броя на децата, например, живеещи и учещи заедно, в една група, съвсем не е задължително свързано с ликвидирането на домовете за деца и юноши в неравностойно положение, каквито призиви се издигат. Приемните семейства вече се утвърждават и като партньор на съществуващите домове за деца. Самите домове организират вече обучението на приемните родители. Кой, в такъв случай, плаща за филмите представящи България в негативна светлина по тази тема? Колко мислите, че са посредническите структури в България, които се хранят, упражнявайки се в благотворителност? Уверявам ви, че техният брой би ужасил всякого, само ако бъде оповестен! Това, че някои смятат, че държавата е "лош стопанин" на детските съдби, не значи че тя следва да бъде неглижирана и задълженията й по тази тема да бъдат отменени. Обществото трябва да помогне на държавата си да стане добър стопанин, защото децата на България не са овцете и кравите от раздържавените и приватизирани ТКЗС-та, които бяха изклани "за да не умрат от глад" в началото на т.нар. "преход".Уважаеми коментиращи, Нека да се опитаме трезво и без излишни емоции да си отговорим н
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И къде ще отидат тези дечица?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нека първо закрием другарката Масларова като негодна защото рибата се вмирисва откъм главата. А другарката много, ама много лошо мирише, смърди на гнило, направо не се трае
3
0
 
0
 
! Отговори
Незнаещ преди 16 години
Някой от даващите мнения посетил ли е поне един такъв дом? В тези домове поне 80% от децата са от *** произход, как ще ги накарат да прекъснат бременноста. За тях е важно да родят и да вземат помощите за самотни майки, те не се отказват официално от децата си и те не могат да бъдат дадени за осиновяване. Това си е цял бизнес при отделни представители на малцинствата.Отделна тема е какви пречки срещат хората, които искат да осиновят дете, не новородено а дете над 8-10 години. Имам познати чужденци, които искаха да осиновят дете от България, с такива неуредици се срещнаха, че се отказаха, осиновиха си колумбианче(прилича много на нашите ***).Така, че в заключения ще цитирам "Пътя към ада е осеян с добри намерения"
2
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Големият проблем с тези деца са именно институциите-системата от домове....това е.Истината отдавна е известна на цивилизования свят-на децата трябва да се осигури семейна среда....дали ще бъдат приемни семейства или селища от типа SOS-не е важно.И не е вярно,че нямя пари държавата да плаща на семейства да приемат изоставени деца.Напротив.Всичките пари,които се хвърлят по десетките домове за издръжка и заплати са достатъчни ,за да се плати на читави семейства,готови да се грижат за децата....така трябва да бъде-така е в белите страни.
1
0
 
0
 
! Отговори
любопитен преди 16 години
Закриите домовете за деца след 10 години. Вредни са! Защото това става ясно чак накрая на статията. Добре, че я прочетох до края, иначе се бях засилил да питам - а ако ги закрият (подразбира се сега), къде ще отидат горките дечица?