Българското правителство е пътник

Времето на българското правителство за справяне с престъпността изтича, пише Ройтерс
11 апр 2008 18:45,
15
Българското правителство е пътник
От 2001 г. насам в страната са извършени 150 приписвани на мафията убийства. Снимка: БГНЕС

Въпреки че българското правителство по всяка вероятност ще спечели днешния вот на недоверие в парламента, поискан заради отговорността му за ширещата се корупция в страната, този проблем представлява сериозна пречка в отношенията му с ЕС и може да заплаши оцеляването му в дългосрочен план. Това пише в анализ на агенция Ройтерс, посветен на актуалната политическа обстановка в страната.

Основният проблем на правителството е свързан с ЕС, който призова София да вземе „спешни мерки“ след убийството на автор на книги за мафията и директор на енергийна компания, отбелязва Ройтерс.

Дипломати и наблюдатели твърдят, че проблемът се корени в свързаните с криминални групировки политици и магистрати. Напрежението в трипартийната коалиция също не помага за решаването му. Реформите в балканската страна бяха забавени, след като тя се присъдени към ЕС миналата година. Съюзът показа, че търпението му към София се изчерпва заради ширещата се корупция и организирана престъпност, пише световната информационна агенция.

„В България престъпността и корупцията са се слели с държавата. Трябва да обърнем внимание на това явление и да му сложим край, искаме да видим решителни мерки и изпратени в затвора хора“, заяви дипломат от ЕС.

Коментатори твърдят, че правителството може да загуби вече накърненото доверие в него в страната и в чужбина и да се стигне до предсрочни избори, ако в скоро време не бъдат постигнати съществени резултати.

„До този момент правителството игнорира всички предупреждения на Брюксел. То може да се изправи пред много сериозна политическа криза, рязък спад на популярността и предсрочни избори“, заяви политическият анализатор Румяна Бъчварова.

Освен това най-бедният член в ЕС рискува да загуби помощи за милиони евро от ЕС, който може да препоръча санкции срещу България.

От 2001 г. насам в страната са извършени 150 приписвани на мафията убийства, но все още няма нито един осъден. Имиджът на правителството пострада сериозно, след като миналия месец бяха арестувани високопоставени служители на полицията, обвинени в нерегламентирани телефонни записи и предаване на важна информация на бизнесмени със съмнителна репутация. В доклад на парламентарната комисия по сигурността се посочва, че служители на полицията са предавали класифицирана информация на наркотрафиканти, свързани с терористични групировки.

За да успокои разгневените избиратели и да си върне доверието на Брюксел правителството прие план на скандалния вътрешен министър Румен Петков за справяне с корумпираните служители и реформиране на полицията.

Но според опозицията и партията на бившия цар Симеон Сакскобургготски (основен партньор в управляващата коалиция), планът не е достатъчен и вътрешният министър трябва да подаде оставка. Премиерът Сергей Станишев обаче отказа да отстрани министъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
koi e kazal,4e nie obiknoveniqt bulgarski narod si mislim,4e mafiqta ubiva.da tq e po-golqma i ot italqnskata mafiq na vremeto-NASHETO PRAVITELSTVO.govorqt mi za madjo li kakuv e ne be hora govorete za dogan,petkov,stanishev .................vsi4ki v parlamenta.te ot tam trqbva da otidat v zatvora.tova e vseki go vijda.
13
1
 
3
 
! Отговори
дед преди 16 години
Не познохтеи праветелството нема да си ходи.Те нали видите тоя м-тър бива-бива такъв гьоон сурат нищо неможе да го накара да напусне та тея *** от шветската тройка ли ще си ходят.То незнам какво требва да стане та да си отидат?Миналия път си отидоха сбой дали не чекат и сега да им спетнат некой?
12
1
 
3
 
! Отговори
добрия преди 16 години
Тея мафиоти продажници до изборите 2009 толкоз бели могат да направят....няма какво да чакаме.Да ги махаме по скоро....
11
1
 
3
 
! Отговори
poppy76bg преди 16 години
първо господин сергей станишев е продажен , който доган покорява. но и на доган ще му дойде времето. той е вербуван от дс и ги е учил на турски език. а какво са виновни обикновените хора, които идват да правят изборен туризъм. те са манипулирани и използвани поради своята неграмотност. много от нас не гласуват, понеже са разочаровани....... но някои други прибират гласовете ни. има номенклатурчици пенсионери, които милеят за благинките от комунизма........ аз не съм комунист и никога няма да бъда. именно те изкривиха демокрацията цели 18 години и ни заблуждаваха. нека като свети апостол павел да си свалим люспте от очите и да видим и съзрем реалността, такава каквато е! нека не се крием от страх, а смело да тръгнем напред. това правителство ни засрами пред русия и европа. сега искат да погазят и родната ни реч като си прокарат ново законче, да не говорим чист български, а някаква диалектна форма, която е много смешна и простовата. ами тоя лютфи местан, който е в комисията по образование, какво прави там? нека да си ходи и да си пуска сателита в къщи.... ние както и от партия дпс са родени български граждани и живеят в тази страна. Н ека запазим делото на светите братя кирил и методий и борците като ботев, левски и вазов. нека не забравяме че българският език е едн от първите славянски езици в европа (ако греша моля поправете ме!). БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО! ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА! ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА!
10
1
 
3
 
! Отговори
777 преди 16 години
До сега никога не съм гласувала, но заклевам се на тези избори ще отида, и този път се надявам да сме всички, защото много се оплакваме но нищо не предприемаме когато има избори
9
1
 
3
 
! Отговори
фокус-покус преди 16 години
Ами ако е пак правителство на мафията? Нали и досега се "сменяха". И всички бяха такива.
8
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
eee,drugade da sa gi izbili s kamani na vtorata sedmica...jalko
7
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
господин Станишев, ако ви е останало малко достоинство, подаите си оставка и бегом в Масква-цяла Европа ни глвда сеира.В казарма не ходил, семеиство не свъртял-тръгнал държава да управлявя!!тамън малко стъпихме на крака , и комунистите пак се ***, ама яко се ***-ВЪН *** ПАПЛА4
6
1
 
3
 
! Отговори
bulgarin преди 16 години
izbavlenieto na naroda shte doide samo i edinsteveno ot Gospod i ot nikoi i nishto drugo. Vsichko drugo e luga, znai choveka e lugezno negovata duma givot
5
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
i da si otidat tese natovariha ( i ako niamali niakakav zakon daim otvorat bankovite smetki-po ostrovite) .mejdu drugoto shte doidat po gladni.
4
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Ще си идат когато гласуваме и ги свалим! затова всички към урните на изброте през 2009, ако освен няма предсрочни дал Бог :)
3
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Поздровявам ви 1 и 2
2
1
 
3
 
! Отговори
bamza преди 16 години
Идете си господа комунисти!!!Нямате място в тази потъваща държава!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Че е пътник е ясно и на децата.Но явно правителството е на принципа "след нас и потоп"....