В подземията на МВР пълно с чадъри-убийци

"Хамбургер Абендблат": Британските антитерористи, разследващи смъртта на Георги Марков, откриват потресаващите находки в МВР-БГ
24 юни 2008 13:47,
38
В подземията на МВР пълно с чадъри-убийци
Снимка: БГНЕС

Само няколко седмици остават до изтичането на срока за давност за залавянето на убиеца на най-известния български дисидент Георги Марков, пише авторитетният германски вестник "Хамбургер Абендблат".

Изданието припомня факти около зрелищната стрелба по писателя, извършена на 7 септември 1978-ма година.

Сега, 30 години по-късно, Скотланд Ярд отново се заема със случая - тъй като ако до 11 септември, денят на смъртта на Георги Марков, убиецът не бъде разкрит, случаят ще бъде закрит поради давност.

"Хамбургер Абендблат" съобщава още за посещението у нас на екип от антитерористичния отдел на Скотланд Ярд и за потресаващото им откритие - цял арсенал от чадъри-убийци в подземията на вътрешното министерство.

Отровните топчета от върховете им се насочвали под налягане или с пружина.

Още навремето при извършването на убийството подозренията се насочват към българската Държавна сигурност - тъй като Георги Марков не е обикновен български гражданин.

Той е дисидент, прославен журналист, писател и автор на театрални пиеси.

Заради смелата му критика към комунизма в България и по-специално към управлението на Тодор Живков, Марков е включен в черния списък на тайните служби.

Най-напред бяга в Италия, след което в Лондон, където работи за БиБиСи и за Дойче Веле.

През 1994-та година бившият директор на съветското контраразузнаване Олег Калугин казва, че разгневеният от изявите на Марков Тодор Живков разпорежда убийството му.

Организацията на атентата е поета от тогавашния вътрешен министър Димитър Стоянов, помолил за съдействие КГБ.

По данни от документите на българските тайни служби - агент с името "Пикадили" получава задачата да извърши убийството.

Истинското му име е Франческо Джулино, датчанин от италиански произход и днес според "Хамбургер Абендблат" днес убиецът е  жив и здрав, на 62 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Нямам какво да смалявам. Вие или не познавате творчеството му и живота му, или стне комунистическокапиталистически деформиран.Ако го четете внимателно и без предубеждения / а аз все още ги имам - нали е сценарист на "На всеки километър" и ред други неща, които все пак правят доста компромиси с тогавашната власт, но вече ги преодолявам, защото започвам да го разбирам и за това/ ще разберете след като примерно го сравните със Солженицин, че той има находки и постижения, които са и оригинални, и важни. Като противник на комунизма добре знам, че системата не правеше грешки, когато ликвидираше някого. А той беше убит заради творчеството си и организирането , и то свястно и смислено, на нашата тогавашна емиграция. Всички приказки за двойно агентство са си чиста проба контрадезинформация. А Запада не го опази, подобно на други дисиденти, защото той беше обективно критичен към него и не се вписваше в неговете схеми, които сега вече е очевидно за всички, че са били порочни, след като толкова дълго им сърбаме попарата... А ако искате можете да ме опровергаете с факти и примери за други наши по-достойни и по-значими наши творци от оня период.
36
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
G. MARKOV - TVOREZ OT SVETOVNA VELI4INA!?DONEV, VRAZUMI SE I POSMALI MALKO DA VIDIM DOKUDE SHTE STIGNESH...INA4E PRILI4ASH NA LUD I NEADEKVATEN PISA4 NA HVALBI!
35
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ех, Владо, явно името ти подхожда, то е умалително от името на Великия Сатрап Владимир Илич Ленин. Но каквито и лъжи да дърдорят такива недоразумения като тебе, истината си е истина - Георги Марков е велик и достоен българин, творец от световна величина и организатор на свестните и къдърните. Освен това като съименника си правиш елементарни грешки. За да бъде някой национален предател трябва да произхожда от национална държава. Хайде спомни си каква държава бяхме тогава. То и до сега на такива като тебе им настръхва косата като чуят думата национален, а като чуят национализъм направо побесняват. От друга страна Георги Марков не само не забрави България в емиграция, но работи за нея. И не правеше компромиси със Запада и неговите дефекти. Докато неговите тогавашни противници комунистите и сега са негови противници, само че навремето продаваха националните ни интереси за жълти стотинки на СССР, а сега се пребоядисаха и пак за жълти стотинки продават националните ни интереси на САЩ /или по-точно на тези, които стояха зад и използваха СССР, а сега тези, които стоят зад и използват Сащ/. Но развитието /ставането/ и тях, и теб ред по ред ви изпраща на бунището на историята. А Георги Марков ще остане като един от маяците и в ония, и в тия тъмни времена.
34
0
 
1
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Марков е известен анти-Българин и двоен агент. Получил си е заслуженото. Плюя на ***, които го представят за "дисидент", всъщност той е най-обикновен национален предател.
33
0
 
1
 
! Отговори
бай гандю преди 15 години
А дали ще намерят шушляци-удушвачи!?..
32
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 15 години
В магазините за един лев също са пуснали чадъри, моля Скотланд ярд да ги изкупи и предотврати други подобни убийства. После ще започнат да търсят и плутония от "онзи" случай. Ало... Енгилизците, смешковци сте!
31
0
 
1
 
! Отговори
user преди 15 години
Даже МВР са решили да ги пуснат на търг толкова много са им останали.Стига с тези криминални романи вече.
30
0
 
1
 
! Отговори
ivo преди 15 години
дончо ти си изпушла каска бе царьо само мишки ли сте в тоя саит правиш си свободни сьченения.............
29
0
 
1
 
! Отговори
FANTASIOR преди 15 години
Proverih - v Hamburger Abendblat niama takiva gluposti? dnes.bg spekulira s imenata i luzhe kato durta ***!? I posle se misliat + pretendirat za 'novinarski site? Pulna izlagazia!
28
0
 
1
 
! Отговори
dnes.bg maniak преди 15 години
Pisahte 4e Angelina e rodila, Putin imal liubovniza, +++++Dano si ponesete posledstviata za tezi bezdarni izmislizi i pomiata kiato bulvate sus svoiata JURNALISTI4ESKA IMPOTENTNOST!!!!!!!!!!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Mope преди 15 години
Десет малки 4адър4етa в между ушите на Ярдо от страната на говедата.Алооо, ако беше това истина, досега теаа мутрагенските убийства хората щеха да си ги напраат kога вали, на моста Орловия или мостът Лъвовия, а не да се гръмкат с некакви препраани пищаци от за *** на куршум, бе неграмотни ми Ярдо от страната на говед4асата. И не е ли по-добре най-сетни Ярдо да излови при4ините за яловият футбол в Англия, което много пове4е ме интересува и за което ме боли
26
0
 
1
 
! Отговори
Mеster преди 15 години
Ако беше останал жив,днес г.м. щеше да е бивш говорител в "черна станция"! Никому неизвестен,при това...
25
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
йнство на негово име без финансово измерение. Е, и това ще стане, но явно след време. А дотогава ще ни давят в такива димни завеси."
24
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Има нещо гнило... Всъщност не, всичко е гнило около тези контрадезинформационни истории и коментари около Георги Марков. И нищо ново под слънцето /Еклисиаст/. След като физическото му убийство, независимо от кого и защо, не успя да заличи живота и творчеството му, десетилетия вече го вкарват в какви ли не схеми, за да отклонят вниманието ни от тях. Е, засега почти успяват, но това е само засега и само почти. Не се гаси туй, щоне гасне. И за да не се повтарям, ще цитирам какво писах преди при появата на тези аелабалистически "новини":"В памет на Георги МарковТова, че британските власти и служби си играят своя игра покрай случая Георги Марков е ясно. Както и нашите служби и власти. Всъщност по принцип властите и службите рядко търсят истината и то по конюнктурни съображения. И това е нормално в сегашното състояние на нашия свят. По-лошото е, че т.н. интелектуалци и преди, и сега, забравиха за наистина великия за нашите мащаби писател и достоен човек Георги Марков и вместо да използваме творчеството и живота му за да се оправим в сбъркания преход се ширнаха какви ли не нелепости за него, отгласа от които личи и в коментарите тук. То така е с повечето значими българи но не в такива мащаби. Така е дори с идеите и делото на Ботев - отдавна ги знаем съвсем повърхностно /примернокой знае, че той на практика е анархокомунист и днес идеологически най-близо до него е недопуснатия в комисията по досиетата Георги Константинов/, но поне формално отчитаме величието му.А за тогавашната комунистическа система /и наша, и световна/ Георги Марков беше реална идейна и организационна заплаха и изобщо неможе да се сравнява със Симеон, когото вече и на практика го видяхме колко струва.Завършвайки ще повторя това, което писах преди няколко дни когато се появи първото съобщение по тази тема:"Пак ни натириха в девета глуха. Кои, как и защо вече няколко пъти споменавам. Като видях каква дискусия се шири около поредната извратена "новина", свързана с достойния човек и велик писател Георги Марков разбрах, че независимо от всичко си струва да напиша няколко реда в негова памет. Кой го е убил не се разбра и няма да се разбере. Ако нашите служби са го убили - Запада е съучастник, защото не го опази. И за какво да го пази? Георги Марков беше много неудобен за комунизма, но и немалко и за Запада. Управляващите по света много често въпреки формалното си противопоставяне си сътрудничат срещу свестните и кадърните. Както е казал още Гьоте: "Немногото, прозрели в тъмнината, от най-далечни времена ги убиват или затварят". А Георги Марков беше прозрял и нашироко, и надалеко. Който познава добре творчеството му, ще ме разбере. А прозренията му ги скриват с димната завеса на безкрайните разследвания относно убийството му. Да, и това не е без значение, но важното е да не го убиваме непрекъснато духовно. Вместо да забравяме творчеството му, отдавна трябваше да се въведе изучаването му в училище и учредяването на награда за творчество и досто
23
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Има нещо гнило... Всъщност не, всичко е гнило около тези контрадезинформационни истории и коментари около Георги Марков. И нищо ново под слънцето /Еклисиаст/. След като физическото му убийство, независимо от кого и защо, не успя да заличи живота и творчеството му, десетилетия вече го вкарват в какви ли не схеми, за да отклонят вниманието ни от тях. Е, засега почти успяват, но това е само засега и само почти. Не се гаси туй, щоне гасне. И за да не се повтарям, ще цитирам какво писах преди при появата на тези аелабалистически "новини":"В памет на Георги МарковТова, че британските власти и служби си играят своя игра покрай случая Георги Марков е ясно. Както и нашите служби и власти. Всъщност по принцип властите и службите рядко търсят истината и то по конюнктурни съображения. И това е нормално в сегашното състояние на нашия свят. По-лошото е, че т.н. интелектуалци и преди, и сега, забравиха за наистина великия за нашите мащаби писател и достоен човек Георги Марков и вместо да използваме творчеството и живота му за да се оправим в сбъркания преход се ширнаха какви ли не нелепости за него, отгласа от които личи и в коментарите тук. То така е с повечето значими българи но не в такива мащаби. Така е дори с идеите и делото на Ботев - отдавна ги знаем съвсем повърхностно /примернокой знае, че той на практика е анархокомунист и днес идеологически най-близо до него е недопуснатия в комисията по досиетата Георги Константинов/, но поне формално отчитаме величието му.А за тогавашната комунистическа система /и наша, и световна/ Георги Марков беше реална идейна и организационна заплаха и изобщо неможе да се сравнява със Симеон, когото вече и на практика го видяхме колко струва.Завършвайки ще повторя това, което писах преди няколко дни когато се появи първото съобщение по тази тема:"Пак ни натириха в девета глуха. Кои, как и защо вече няколко пъти споменавам. Като видях каква дискусия се шири около поредната извратена "новина", свързана с достойния човек и велик писател Георги Марков разбрах, че независимо от всичко си струва да напиша няколко реда в негова памет. Кой го е убил не се разбра и няма да се разбере. Ако нашите служби са го убили - Запада е съучастник, защото не го опази. И за какво да го пази? Георги Марков беше много неудобен за комунизма, но и немалко и за Запада. Управляващите по света много често въпреки формалното си противопоставяне си сътрудничат срещу свестните и кадърните. Както е казал още Гьоте: "Немногото, прозрели в тъмнината, от най-далечни времена ги убиват или затварят". А Георги Марков беше прозрял и нашироко, и надалеко. Който познава добре творчеството му, ще ме разбере. А прозренията му ги скриват с димната завеса на безкрайните разследвания относно убийството му. Да, и това не е без значение, но важното е да не го убиваме непрекъснато духовно. Вместо да забравяме творчеството му, отдавна трябваше да се въведе изучаването му в училище и учредяването на награда за творчество и досто
22
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А аз си мислех че само в България журналистите първом се дрогират, а после обработват общественото мнение. Явно дрогата е световен проблем - даже и за преводачите
21
0
 
1
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
ама се намират простовати люде, та се и връзват на тва!
20
0
 
1
 
! Отговори
м-р Омбрела преди 15 години
Хихик, тия акранчета са намерили склада за бракуваното служебно облекло на ченгетата от шесто. Щяхме уж да ги им прекрояваме на парашутни *** , ама нали ги съкратиха...
19
0
 
1
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
Няма такова нещо!Британски измишльотини, тип баба ти Агата Кристи.Смях, мноо, мноо смях!
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Според мен,редакцията се е спукала от смях,когато е пускала статията. Само малоумик може да се върже.